logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć LAN dla małej firmy z możliwością backup'u

witek2323 01 Cze 2011 20:45 3108 4
REKLAMA
  • #1 9567417
    witek2323
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam szanownych forumowiczów,

Prosiłbym Was o praktyczne wskazówki w realizacji pewnego problemu.

Mam do zrobienia sieć LAN w małej firmie (3 desktopy, 2 laptopy i drukarka podłączona do komputera na USB). Warunkiem koniecznym jest możliwość bacakup'u danych w razie awarii któregoś z PC.

Obecnie Internet jest dostarczany za pośrednictwem Neostrady (router lifebox) cała siec jest na bezprzewodowych sieciówek TP-Link.

Chciałbym zmodyfikować sieć w ten sposób:
    Sieć LAN dla małej firmy z możliwością backup'u

Jako router chciałbym wykorzystać 8-portowego TP-Link TL-SF1008D.
    Natomiast jeśli chodzi o dysk sieciowy to myślałem nad D-Link DNS 320 lub Synology DS110j, w których umieściłby jakiś dysk Segate 1TB.
    Do tworzenia backup chciałbym wykorzystać program FBACKUP.

Maje pytania są następujące: czy moje rozwiązanie będzie działać? Co można polepszyć oraz czy wybrałem dobry sprzęt?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :D
  • REKLAMA
  • #2 9567999
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    witek2323 napisał:
    Natomiast jeśli chodzi o dysk sieciowy to myślałem nad D-Link DNS 320 lub Synology DS110j, w których umieściłby jakiś dysk Segate 1TB.

Skoro ma to być "backup" to zastosuj dwudyskowego NASa, więc Synology odpada.
  • REKLAMA
  • #3 9568017
    witek2323
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Backup ma dotyczyć danych znajdujących się na desktopach w konkretnych folderach. Chociaż dwa dyski na NAS pracujące w RAID 1 na pewno zwiększa bezpieczeństwo danych.
  • REKLAMA
  • #4 9568723
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Jak większy jest to backup to radio N i switch 1Gbit/s + Synology DS110j. Za niską cenę możesz nabyć TP-Link TL-WR1043ND (OpenWrt) i pod USB dysk/pendrive tylko transfer nie za wysoki ~7-12MB/s, wtedy pod rj-45 synology.
  • #5 9617299
    przechad
    Poziom 2  
    cześć,
    a ja mam synology ds211j - do tego dostajesz aplikacje, które pilnują wyznaczonych folderów - zgrywają je do odpowiednich folderów; a na synology możesz ustawić regularne tworzenie kopii zapasowych; no i ma dwa dyski po 1TBł

dla mnie do kombinacji w domu z fotkami, muzyką i sporawym archiwum do pracy - aż za idealnie
    pozdrawiam,
    przemek
REKLAMA