logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony ICF-SW55 - przerywanie i resetowanie na FM, AM działa poprawnie

Markbur 08 Wrz 2011 18:24 2035 4
  • #1 9907821
    Markbur
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Po kilku latach użytkowania pojawiła się dosyć dziwna usterka w odbiorniku Sony ICF-SW55: Po kilku chwilach po włączeniu na zakresie FM radio zaczyna przerywać, znika też wskazanie poziomu sygnału. W momencie kiedy brak jest odbioru nie działają klawisze sterujące, a przy próbie ich wciskania odbiornik po chwili się wyłącza, włącznie z resetowaniem zegara. W momencie kiedy odbiornik przerywa słychać krótki świst. Reset odbiornika oraz zmiana źródła zasilania nic nie zmienia. Na zakresie AM odbiornik pracuje poprawnie i nie ma żadnych problemów. Czy może ktoś się spotkał z takim przypadkiem albo ma pomysł co to może być?
  • #2 9907842
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 481
    Prawdopodobnie głowica UKF, a konkretnie heterodyna w głowicy. Trzeba by zacząć od wymiany kondensatorów w heterodynie. Proszę też sprawdzić zimne luty. Kiedyś miałem podobną usterkę w innym radiu i fiksowała właśnie heterodyna. Procesor nie dostawał jej sygnału i się wieszał.
  • #3 9911593
    Markbur
    Poziom 16  
    Podpowiedź wydaje się słuszna natomiast trochę gorzej wychodzi mi praktyczna realizacja. Głowica na scalaku (CX20111), elementy SMD, montaż dwustronny i utrudniony dostęp do elementów na razie mnie zastopowały. Mam wrażenie że problem pogłębia się z temperaturą i nie wiem czy nie wskazuje to na układ scalony. Przygotuję się trochę lepiej teoretycznie i serwisowo i bedę próbował dalej.
  • #4 9911867
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 481
    Zamrażaczem możesz sprawdzić czy to czasem np. procesor. Zmrozisz go i zobaczysz czy działa. Na szybko możesz go zamrozić butelką gazu od zapalniczki sikając bez pośrednio gaz na scalak.
  • #5 10252049
    Markbur
    Poziom 16  
    W między czasie odbiornik przestał działać także na falach długich i średnich, natomiast nadal działa poprawnie na krótkich. Z analizy schematu wynika, że uszkodzenie jest w układzie scalonym który zawiera oscylator FM oraz elementy toru AM.
    Dzięki wszystkim za pomoc i na razie zamykam temat.
REKLAMA