logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik ruchu do kamery - dobór odpowiedniego czujnika

zaper13 08 Wrz 2011 19:13 8412 14
REKLAMA
  • #1 9908023
    zaper13
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Mam pytanie odnośnie czujników ruchu do kamer. Otóż, jaki trzeba czujnik ruchu I/O kupić, aby działał bezpośrednio z kamerą (podłączyć kabelki z czujnika do kamery)?
    Potrzebowałbym dwa czujniki jeden zainstalowany na wysokości 2,3 metra a drugi na wysokości 4,5 metra. Zakupiłem już jeden czujnik bez żadnej konsultacji i okazało się, że dany czujnik nie da się zainstalować do kamery, (ponieważ czujnik potrzebował jeszcze jakiś przekaźnik itp.).
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 9909451
    zaper13
    Poziom 11  
    Chce podłączyć czujnik do kamery Vivotek IP8332 oraz Airlive OD-325. W oby dwóch kamerach próbowałem ustawić to za pomocą „detekcji ruchu”. Ale nie zawsze wykrywają tak jak bym chciał. Próbowałem już przy różnych ustawieniach. Ale czasami osoby przechodzące nie widziały albo wykrywały fałszywe sygnały.
    Problem jest ze światłem oby dwie kamery są tak umiejscowione, że po lewej stronie pada na nie światło, od przodu widzą (1/3 obrazu) bramę wjazdową a po prawej stronie widzą część magazynową, w której jest ciemno. Na innych kamerach tych firm nie mam problemu, ponieważ światło pada albo tylko od przodu lub od tyłu. Myślałem, że czujnik ruchu wyeliminuje te błędne sygnały. Potrzebne jest mi to, aby oglądać w ostatnich zdarzeniach, kto wchodził a kto wychodził.
  • REKLAMA
  • #4 9910319
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    A jakiego oprogramowania używasz do tych kamer?
    Nic nie działa lepiej, jak programowa detekcja ruchu, oczywiście nie ta w samej kamerze.
    Ja nie spotkałem się z potrzebą instalowania dodatkowego czujnika ruchu.
  • #5 9910879
    zaper13
    Poziom 11  
    Używam tego oprogramowania, które ma zainstalowane kamera. To znaczy loguje się do kamery i tam ustawiam detekcje ruchu zakładam, że programowa. Wówczas w rejestratorze, gdy kamera wykryje detekcje mogą sobie to bardzo wygodnie sprawdzić w ostatnich zdarzeniach. Dzięki temu w 5 min jestem w stanie sprawdzić, kto, o której wchodził i wychodził. Zależy mi tylko na tym, aby nie wykrywał tyle błędnych sygnałów.
  • REKLAMA
  • #6 9911076
    Marek31415
    Poziom 31  
    zaper13 napisał:
    Używam tego oprogramowania, które ma zainstalowane kamera. To znaczy loguje się do kamery i tam ustawiam detekcje ruchu zakładam, że programowa.

Realizowana przez procesor kamery. Tego typu detekcja ruchu raczej się nie sprawdza.
    zaper13 napisał:
    Wówczas w rejestratorze, gdy kamera wykryje detekcje mogą sobie to bardzo wygodnie sprawdzić w ostatnich zdarzeniach. Dzięki temu w 5 min jestem w stanie sprawdzić, kto, o której wchodził i wychodził.

Czyli jest jeszcze jakiś rejestrator? A on nie ma detekcji ruchu?
    zaper13 napisał:
    Zależy mi tylko na tym, aby nie wykrywał tyle błędnych sygnałów.

Są dwie możliwości rozwiązania tego tematu (oprócz sprzętowego czujnika ruchu):
    1. Odpowiednie oprogramowanie komputerowe (nie rejestrator) do monitoringu z zaawansowaną detekcją ruchu.
    2. System kontroli dostępu (lub rejestracji czasu pracy) powiązany z monitoringiem.
    Pracownik otwiera drzwi przy użyciu karty dostępu, zdjęcie z monitoringu jest zapisywane w bazie danych zdarzeń użycia karty.
    Daje to kontrolę nieuprawnionego korzystania z karty dostępu.
    Oprócz tego system funkcjonuje jak klasyczny monitoring.
    Takie systemy wykonuje m.in. firma Selkod.
  • #7 9911218
    zaper13
    Poziom 11  
    Rejestrator korzysta z detekcji ruchu, które mają kamery. W rejestratorze jest możliwość tylko zaznaczenia opcji detekcji, ale napisane jest, że wcześniej trzeba ustawić ją w kamerach. Wówczas rejestrator zapisuje takie zdarzenia w osobnej kategorii.

Chodzi mi oto, że pracownicy nie mają żadnych kart itp. Jest to mała firma 11 osobowa. Firma robi przez 24 godziny 5 dni w tygodniu. Poza tym inne osoby mogą wchodzić na hale (wejście tylko przez bramę wjazdowa) i właśnie też pod tym względem chce, aby poprawnie działała detekcja. Żeby wiedzieć, kto i o której wchodzi i wychodzi (mógł sprawdzić w domu przez Internet- żeby nie trzeba przeglądać fałszywych sygnałów). Zmiana rejestratora na komputer nie wchodzi w grę, bo zajmowałby za dużo miejsca w skrzyni, której jest z innymi urządzeniami (wymiary rejestratora 24cm długości, 14 wysokości i 8cm szerokości). Dlatego zastanawiałem się nad czujnikiem ruchu czy nie będzie lepszą opcją niż detekcja ruchu z kamer.
  • REKLAMA
  • #8 9911324
    Marek31415
    Poziom 31  
    zaper13 napisał:
    Rejestrator korzysta z detekcji ruchu, które mają kamery. W rejestratorze jest możliwość tylko zaznaczenia opcji detekcji, ale napisane jest, że wcześniej trzeba ustawić ją w kamerach. Wówczas rejestrator zapisuje takie zdarzenia w osobnej kategorii.

Jaki to jest rejestrator?
    zaper13 napisał:

Chodzi mi oto, że pracownicy nie mają żadnych kart itp. Jest to mała firma 11 osobowa. Firma robi przez 24 godziny 5 dni w tygodniu. Poza tym inne osoby mogą wchodzić na hale (wejście tylko przez bramę wjazdowa) i właśnie też pod tym względem chce, aby poprawnie działała detekcja.

Kwestia organizacji firmy. Na bramie są wydawane karty dla gości. Karta otwiera wejście na halę itp. Ale nie namawiam.
    zaper13 napisał:
    Zmiana rejestratora na komputer nie wchodzi w grę, bo zajmowałby za dużo miejsca w skrzyni, której jest z innymi urządzeniami (wymiary rejestratora 24cm długości, 14 wysokości i 8cm szerokości).

Rejestrator to też komputer. Komputery o tych wymiarach też są, nawet mniejsze (Nettop, 153x172x20).
    zaper13 napisał:
    Dlatego zastanawiałem się nad czujnikiem ruchu czy nie będzie lepszą opcją niż detekcja ruchu z kamer.

Oczywiście czujnik można podpiąć. Kwestia dopasowania sygnału.
    W kamerze wejście jest wyzwalane przez zwarcie do masy.
    Potrzebny czujnik ruchu z wyjściem typu OC (otwarty kolektor) lub z przekaźnikiem.
  • #9 9911490
    zaper13
    Poziom 11  
    Jest to rejestrator Airlive NVR8

Pomysł dobry z tymi kartami, ale nie da się go zrealizować na dzień dzisiejszy w firmie. W przyszłości ma być wejście przez budynek a z budynku na hale. Wówczas wystarczy kamera w budynku na wejściu a z tym poradzi sobie już kamera.

Na razie zastosowałbym czujnik ruchu. Chodzi mi o jak najprostsze rozwiązanie, aby to podłączyć do kamery. Jaki czujnik byś polecił?
  • Pomocny post
    #10 9911742
    Marek31415
    Poziom 31  
    Jeżeli ma być bez fałszywych zapisów i na zewnątrz, to np. BOSCH OD-850.
    Oczywiście można szukać tańszych, ale ze stykami zwiernymi przy wykryciu ruchu.
    Nie pamiętam, czy te kamery mają możliwość negowania funkcji sygnału wyzwalania alarmu.
    Jeżeli tak, to może być czujka z dowolnymi stykami przy aktywacji.
  • #11 9911886
    zaper13
    Poziom 11  
    Dziękuje za radę. Tu znalazłem instrukcję obsługi do Bosha OD850.
    http://www.napad.pl/katalog/data/katalog/produkty/instrukcje/53242656sswin_bosch_OD850.pdf

A poniżej przedstawiam podłączenie do kamery Airlive i Vivotek.

Czujnik ruchu do kamery - dobór odpowiedniego czujnika

Mam pytanie jeszcze jak to podłączyć do kamer? Bo jestem trochę zielony w tym temacie, a nie chciałbym czegoś popsuć podczas instalacji.
  • Pomocny post
    #12 9911977
    Marek31415
    Poziom 31  
    Kamera, GND do zacisku nr 8 (C) w czujce.
    Kamera, DI do zacisku nr 9 (NO) w czujce.
  • #13 9912429
    zaper13
    Poziom 11  
    Dziękuje bardzo za pomoc
  • #14 9913497
    zaper13
    Poziom 11  
    Dzięki twoim informacją poszukałem teraz czujników i znalazłem:
    - Bosch OD850 (który podałeś)
    - Bosch DS950
    - BOSCH DS778
    - PYRONIX KX15DT
    - Monacor PIR-990
    Z tego co czytałem to Bosch OD850 będzie najlepszym wyborem. Dlatego już go sobie zamówiłem. Jeszcze raz dziękuje za informacje i rozjaśnienie mi tego co potrzebuje do kamer w przyszłości.
  • #15 16430302
    alfr
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Programowa detekcja ruchu daje jednak dużo fałszywych alarmów,moja propozycja to czujnik ruchu do lampy daje błysk światła na kamerę i włącza nagrywanie,odpowiednio ustawić czułość ruchu w kamerze,może ktoś ma podobny pomysł

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał odpowiedniego czujnika ruchu do kamer Vivotek IP8332 oraz Airlive OD-325, aby poprawić detekcję ruchu, która w obecnej formie generowała wiele fałszywych alarmów. W dyskusji zasugerowano, że czujnik ruchu powinien mieć wyjście typu OC (otwarty kolektor) lub przekaźnik, aby można go było podłączyć do kamer. Użytkownik rozważał różne modele czujników, a ostatecznie zdecydował się na Bosch OD850, który został polecony jako najlepsza opcja. Wskazano również na możliwość użycia oprogramowania do detekcji ruchu, które może być bardziej efektywne niż wbudowane rozwiązania w kamerach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA