logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki miernik dla elektronika i przyszłego automatyka??

Damian.zdw 09 Wrz 2011 12:59 8339 8
  • #1 9910144
    Damian.zdw
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,

przeglądałem forum, czytałem, i nie wiem do końca co wybrać. Mam dylemat bo jestem studentem automatyki i robotyki, dodatkowo interesuje się elektroniką. Poszukuję urządzenia które będzie mi służyło w przyszłej pracy i realizowaniu się w elektronice. Tutaj pytanie do kolegów automatyków odnośnie przydatnych funkcji jakie powinien posiadać miernik automatyka a dodatkowo będzie wykorzystywany przy elektronice.

Rozglądałem się za miernikami i wpadła mi w ręce oferta miernika Fluke 787 (nowy) za niecałe 1000zł.

Moją granicą cenową jest ok 1000zł z małym plusem ;) dlatego chcę dokonać zakupu przemyślanego i aby zakupiony sprzęt posłużył mi przez kilka najbliższych lat.

Kolejnym zakupem jaki chce dokonać to oscyloskop i zastanawiałem się nad jakimś oscyloskopem cyfrowym 2 kanałowym który służył by mi w moim warsztacie i abym np za rok lub dwa nie musiał kupować nowego. Najczęściej trafiają do mnie do naprawy radia samochodowe, cb-radia, laptopy, monitory.
  • #2 9910698
    netotron
    Poziom 26  
    Ocena: 57
    Witam
    Dla elektronika miernik nie musi być z najwyższej półki, w większości przypadków
    nie ma większego znaczenia czy np. napięcie jest 5,10V czy 5,14V
    Wskazania 3 miejsca po przecinku +-2 jest w zupełności wystarczające.
    Dobrze jest mieć w przyrządzie dodatkowe bajery, pomiar częstotliwości, pojemności,
    ciągłości obwodu z sygnalizacją, True RMS, półprzewodników itp. np. Link
    W automatyce bardziej przydaje się analizator stanów, a oscyloskop z analizą
    stanów to marzenie :)
    pozdrawiam
  • #3 9911216
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 9912316
    Damian.zdw
    Poziom 11  
    Co do spalenia miernika :) to raczej zdarza się początkującym elektronikom a ja w tej dziedzinie mam już trochę doświadczenia bo 8 lat zabawy i jednocześnie nauki nauczyło mnie wielu rzeczy fakt jest taki, że miernika nie spaliłem, ale bezpieczników kilkanaście tak i miernik w dalszym ciągu mi służy.
    Co do funkcji jakie powinien posiadać miernik dla elektronika to się orientuje teraz bardziej rozchodzi mi się o miernik dla automatyka w związku z tym, że wiąże swoją przyszłość z tym zawodem zdało by się posiadać jakiś porządniejszy miernik, po za tym wszystkim aktualnie pracuje jako elektryk i dopiero teraz widzę co tak naprawdę musi przejść sprzęt w ciężkich warunkach pracy.

Po za tym chyba nie do końca jasno napisałem około 1000 z małym plusem to chcę przeznaczyć na miernik a oscyloskop to osobny zakup za planowany na październik ;)

Dodatkowo czytałem wiele pozytywnych opinii o mierniku Fluke 289 tylko cena mnie troszkę dobija 2100 w TME, ale jeśli ten miernik naprawdę miałby mi się przydać w przyszłości to wolał bym dołożyć i dokonać takiego zakupu. Cena w tym momencie nie jest priorytetowym wyznacznikiem, jest ważna ale nie jest na 1 miejscu. Jeżeli koledzy mają jakieś inne propozycje mierników ale droższych to chętnie je przemyślę i skonsultuję z innymi.
  • #5 9912401
    arek.m
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Witam
    W pracy automatyka warto mieć dobry miernik cęgowy z pomiarem prądu AC, i DC z rozdzielczością do 0,01A np. KAISE. Multimetr np.Sanwa.
  • #6 9912927
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 9917123
    Damian.zdw
    Poziom 11  
    Poszukałem w necie i w NDN trafiłem na ofertę oscyloskopu cyfrowego wraz z multimetrem za około 2000 zł i tutaj chciałem prosić o opinie posiadaczy oscyloskopu RIGOL DS1052E jak z jego dokładnością, usterkami, kalibracją, jaki jest stosunek cena/jakość, i czy firma Rigol jest warta uwagi.

A osoby posiadające multimetr PC5000a proszę o opinie odnośnie dokładności multimetru jego trwałości, co się dzieje w przypadku gdy ustawimy multimetr na inna wartość niż chcemy pomierzyć.

Co możecie powiedzieć o miernikach Fluke 787 oraz 289
  • #8 9917694
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 9921409
    robik2
    Poziom 16  
    Jeśli masz zamiar być automatykiem z akcentem na programowanie plc to kup miernik za 10zł taki aby pokazal że masz 24V dc i starczy a jak na utrzymaniu ruchu to dowolne cęgi np sonela i też wystarczy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje miernika dla elektronika i automatyka, z budżetem do 1000 zł. Wskazano, że dla elektronika wystarczający jest prostszy miernik z funkcjami pomiaru częstotliwości, pojemności i ciągłości obwodu. Dla automatyka zaleca się miernik cęgowy z pomiarem prądu AC i DC, a także oscyloskop cyfrowy 2-kanałowy. W dyskusji pojawiły się rekomendacje dla modeli Fluke 787, Fluke 289, Sanwa 5000 oraz oscyloskopu RIGOL DS1052E. Użytkownicy podkreślają znaczenie jakości sprzętu oraz jego trwałości w trudnych warunkach pracy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA