logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RADMOR 5102 – regulacja balansu przód-tył, brak różnicy głośności, jak działa?

Trabi 28 Lis 2004 19:03 3284 7
REKLAMA
  • #1 1020411
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 794
    Witam.

Jak to jest z tą regulacją siły w głośnikach przednich i tylnych? Niby przełącznik skokowy jest, ale przy podłączeniu tyłu nie ma żadnej różnicy w sile głosu. Poza tym, na schemacie nie widzę tego przełącznika, a na nim fizycznie jest pełno rezystorów.
    Działa to czy nie? Czy to tylko taki "bajer" że sobie można popstrykać ;)
  • REKLAMA
  • #2 1020445
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Dobrze to określiłeś, trochę rzeczywistość, a trochę bajer. Przednie kolumny są łączone normalnie do końcówek, a tylne są połączone w szereg, takie pseudo kwadro, pic-na wodę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1020487
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    Żaden pic na wodę. Tylne kolumny w wyniku połączenia między "gorącymi" wyjściami wzmacniaczy otrzymują różnicę sygnałów stereo, stąd nazwa.
    Przyjrzyj się schematowi, regulator jest pokazany jako potencjometr między gniazdami tylnych kolumn.
    Regulacja wnosi wyraźny efekt, ale może masz zanieczyszczone styki przełącznika lub poprostu za słaby słuch żeby zauważyć różnicę...?
  • REKLAMA
  • #4 1020618
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Masz racje kolego, wychodzi na to, że te dwie kolumny połączone w szereg, pracują w mostku i działać to będzie tylko przy sygnale stereo, ale odsłuch będzie mono.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1020761
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    Dokładnościowo :-). Ściślej mówiąc, tylne kolumny są połączone wzajemnie w przeciwfazie, ale zgodnie z fazami względem odpowiednio - lewej i prawej przedniej kolumny. Jest to tzw ambiofonia, która z funkcjonalnego punktu widzenia, w zasadzie niczym poza brakiem opóźnienia sygnału tylnych kanałów, nie różni się od systemu Dolby Surround (nie Pro-Logic!).
  • #6 2055004
    Mr.Macki
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Witam,
    A ja ma ze swoim 5102TE taki problem:
    u mnie WOGUULE tyłu nie słychać przy innym położeniu niż max. na tył... W dodatku jak podłączam tylne kolumny (4Omy), są prawie niesłyszalne, a przy średniej i dużej głośności, ten dźwięk jest tak zdeformowany jak na spalonym bezpieczniku (wszystkie są OK, sam przód gra normalnie)... Poprawia się częściowo, gdy przekręce balns w jdną ze stron (pojawia się też więcej basu). Pamiętam, że jak pare lat temu go dostałem to działało normalnie...
    Pozatym na lewym kanale ma nieco większe (minimalne) stałe napięcie (względem masy, L: +0,01V; P: -0,18V (czy jakoś tak, w każdym razie jeden rząd wielkości większe). Czy ktoś pomoże?
  • #7 2055339
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    podstawowa sprawa aby działały tyły musi być sygnał stereo bo tyły odtważają rużnicę miedzy sygnałem prawym a lewym i jeżeli nie ma ruznicy nie ma sygnału na tyłach co bym zrobił w twoim przypadku sprawdził czy radio odbiera sygnał stereo bo mozesz mieć gdzieś zwarcie miedzy sygnałami i mimo że pali się dioda stereo to i tak jest sygnał mono na wyjściu np. wyją bym 1 tranzystor np. t302 i wtedy grać musi tylko 1 kanał jak grają 2 kanały to gdzieś jest zwarcie
  • #8 2056113
    Mr.Macki
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Wiem, co do radia, to na starym paśmie wogule nic nie łąpie, testowałem na uniwersalnym, z kompa (np."Yellow submarine" Beatelsów) oraz z użyciem wszystkich "virtual surraund" ;) itd....
    Nawet bardziej od tego niedziałającego tyłu, niepokoi mnie ta nierównośc składowej stałej pomiedzy lewym a prawym.... Czy 1 rząd wielkości to nie za duży rozstrzał? jak będe miał czas to sprawdzę jak gra bez tego t302...

Dodano po 2 [minuty]:

Właśnie, ta dioda stereo powina palić sie tylko podczas używania radia, nie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Regulacja balansu przód-tył w wzmacniaczu RADMOR 5102 działa na zasadzie połączenia tylnych kolumn w mostku, gdzie sygnał na tylne głośniki jest różnicą sygnałów stereo z kanałów lewego i prawego. Tylne kolumny są połączone wzajemnie w przeciwfazie względem przednich, co tworzy efekt ambiofonii, zbliżony funkcjonalnie do Dolby Surround (nie Pro-Logic). Regulacja odbywa się za pomocą potencjometru między gniazdami tylnych kolumn, co pozwala na zmianę siły sygnału tylnego toru. Brak różnicy głośności może wynikać z uszkodzenia lub zabrudzenia przełącznika, braku sygnału stereo (np. sygnał mono lub zwarcie między kanałami), bądź problemów z komponentami wzmacniacza. W przypadku problemów z dźwiękiem tylnych kolumn, zaleca się sprawdzenie poprawności odbioru sygnału stereo, pomiar napięć stałych na wyjściach oraz ewentualne wyjęcie tranzystora T302 w celu diagnostyki kanałów. Dioda stereo powinna świecić się tylko podczas odbioru sygnału radiowego stereo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA