logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa "Dżojstika" na usb, 4/5 przyciskowego (tylko przyciski) !

krzysiu3050 11 Wrz 2011 15:09 2275 8
REKLAMA
  • #1 9916393
    krzysiu3050
    Poziom 2  
    Witam, wpadłem na pomysł stworzenia z pozoru nie skomplikowanej konsoli kierowcy autobusu, chciałbym ograniczyć się do 4/5 przełączników klawiszowych do otwierania drzwi w autobusie (każdy mniej więcej wie jak wyglądają takie przyciski na konsoli kierowcy w autobusach), prawdę mówiąc jestem laikiem w tych sprawach, dlatego liczę na realną pomoc! Konsola (dżojstik 4/5 przyciskowy) składałaby się z 4/5 przełączników klawiszowych, które za pomocą kabla najlepiej usb podłączyłbym do komputera, sęk w tym że chciałbym aby ta mini konsola współgrała z symulatorem autobusu virtual bus, w którym funkcja otwierania drzwi jest przypisana bezpośrednio czterem klawiszom na klawiaturze. Wówczas te 4/5 przełączników klawiszowych musiałoby być tak zaprogramowane żeby były po prostu wykrywane przez komputer jak i przez gre, tak jak to jest w przypadku klawiatury. Czy ktoś byłby wstanie napisać czy realnie jest to do wykonania, ewentualnie co kupić i jak to połączyć? Z góry dziękuję za wszelką pomoc i jako miłośnik komunikacji miejskiej byłbym bardzo zadowolony gdyby udało się to stworzyć, z góry dzięki i pozdrawiam! ;)

http://www.phototrans.eu/14,3778,0,Ikarus_280_26_4284.html Chodzi o te przyciski z prawej strony ;) do otwierania i zamykania tylko oczywiście obie te funkcje w jednym przycisku.
  • REKLAMA
  • #2 9917965
    bbiidduull
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Płytka klawiatury pod usb, dolutować swoje przyciski zamiast folii.
  • #3 9918243
    Pepisak
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Może powiesz coś jaśniej? Jaka płytka pod usb? Jaka folia? Nie wiem czy już jest tak późno jak dla mnie, czy ty tak niezrozumiale napisałeś, ale kompletnie nie mogę sobie wyobrazić tego jak wg Ciebie ma to wszystko wyglądać. :P
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 9919915
    krzysiu3050
    Poziom 2  
    Faktycznie nie skomplikowane, wielkie dzięki !!! Jak będzie zrobione postaram się wrzucić zdjęcie z efektem ;)

http://allegro.pl/przelacznik-przycisk-otwierania-dzrzwi-ikarus-i1773648116.html#gallery Tak, wyglądają dane przyciski ;) więc chyba nie da się ich dolutować jakoś? Trzeba znaleźć coś na ten styl co nie? Spoko, opcja byłaby z dolutowaniem tych przycisków, ale kompletnie sobie tego nie wyobrażam jak miałbym to i do czego przylutować...
  • REKLAMA
  • #6 9921901
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 545
    Nie martw się na zapas, kup taką klawiaturkę. Rozkręć ją zrób zdjęcia i wstaw je na forum wtedy zobaczymy co i gdzie podłączyć.
  • #7 9922512
    flubber.trip
    Poziom 27  
    Ocena: 71
    Poza tym albo poszukaj, albo przerób te przełączniki na chwilowe, bo tak jak teraz, przełączysz i klawiatura będzie cały czas wysyłała sygnał wciśniętego klawisza.
  • #8 9923172
    Prymraf
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Powinny być chwilowe i raczej mozesz zrezygnować z diodek w środku. Polecam skoczyć do najblizszego sklepu RTV i obejrzec jakieś przęłączniki, przyciski za kilka złotych, o troche mniejszych rozmiarach. Tak na marginesie swojego czasu myslałem nad zrobieniem kontrolera do Guitar Hero na podstawie klawiatury, wiec moze jak tobie się uda coś zrobić to dasz mi natchnienie :)
  • #9 9923363
    bbiidduull
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Również gram w GH, jako kontroler służy mi klawiatura tylko z dodatkowym przyciskiem, dolutowanym do prawego shiftu. Jak by tak kupić plastikową gitarę dla dzieci, przeróbka była by dość prosta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzenie prostego kontrolera do symulatora autobusu, składającego się z 4/5 przycisków, które będą otwierać drzwi w grze. Wskazówki dotyczące realizacji projektu obejmują użycie płytki klawiatury USB, do której można dolutować własne przyciski. Uczestnicy dyskusji sugerują zakup klawiatury numerycznej, a także przerobienie przełączników na chwilowe, aby uniknąć ciągłego wysyłania sygnału. Wskazówki obejmują również odwiedzenie lokalnego sklepu RTV w celu zakupu odpowiednich komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA