logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus M51S - laptop nie uruchamia się, resetuje BIOS po włączeniu

adek13 11 Wrz 2011 15:59 2850 12
REKLAMA
  • #1 9916544
    adek13
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witajcie,

Mam problem z moim laptopem marki ASUS model M51S. Od pewnego czasu mam problem z jego włączeniem. Po wciśnięciu przycisku zasilania, zapala się tylko lampka zasilania, nic innego nie reaguje, wiatraki nie chodzą matryca tak samo. Dzieje się tak zarówno na baterii jak i na kablu. Gdy po kilku godzinach i kilku próbach włączenia w końcu załapie i się włączy to zawsze resetuje się bios i trzeba od nowa wszystko ustawiać (data, czas itd). Jak już się włączy to chodzi elegancko. Co może być tego problemem, da się to jakoś tanio naprawić?

Z góry dziękuję za pomoc,
    Pozdrawiam
    Dawid
  • REKLAMA
  • #2 9916652
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 9916698
    adek13
    Poziom 10  
    A może to skutkować problemami z włączeniem komputera?
  • #4 9916723
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 9916767
    adek13
    Poziom 10  
    Wydaje mi się że to nie jest wina przycisku, bo za każdym razem jak się go naciśnie to komputer reaguje (zapala lampkę od zasilania).
  • REKLAMA
  • #6 9916787
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 9916816
    adek13
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o pamięć RAM to sprawdzałem, dociskałem, niby wszystko jest okej. Co prawda nie potrafiłem go otworzyć całkiem, tylko pościągałem te klapki od spodu. Rozkręcić go nie umiałem jakoś.
  • #9 9917446
    adek13
    Poziom 10  
    Ile by kosztowala naprawa jesli to kondensatory albo zimne luty?
  • #10 9917511
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Zaraz sprawdzanie złego lutowania płyty głównej.Proponuję po włączeni komputera sprawdzić
    pierw temperatury w bios, czy są w normie.
    Zmierz też wartość napięcia baterii podtrzymującą
    pamięć CMOS.
  • #11 9917603
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 856
    Miałem taki przypadek z Micronem. Przyciśnięcie przycisku zasilania generowało cichy pisk przetwornicy szum w głośnikach i tyle (całość trwała ułamek sekundy) dopiero za 20 razem czy którymś tam namiętnego przyduszania przycisku zasilania pojawiał się pisk coraz głośniejszy i dopiero załapał i działał bezproblemowo do kilku kolejnych uruchomień.

Okazało się, że winowajcą były kondensatory przetwornicy głównej. Wymieniłem wszystkie w ciemno i już jest ok
  • #12 9918383
    adek13
    Poziom 10  
    adamadi33 napisał:
    Zaraz sprawdzanie złego lutowania płyty głównej.Proponuję po włączeni komputera sprawdzić
    pierw temperatury w bios, czy są w normie.
    Zmierz też wartość napięcia baterii podtrzymującą
    pamięć CMOS.

Temperatura jest chyba okej, dysk 33'C procesor 43'C. Gdzie można znaleźć jakąś instrukcję jak rozebrać tego laptopa bo nie daje sobie rady...

mkpl napisał:
    Miałem taki przypadek z Micronem. Przyciśnięcie przycisku zasilania generowało cichy pisk przetwornicy szum w głośnikach i tyle (całość trwała ułamek sekundy) dopiero za 20 razem czy którymś tam namiętnego przyduszania przycisku zasilania pojawiał się pisk coraz głośniejszy i dopiero załapał i działał bezproblemowo do kilku kolejnych uruchomień.

Okazało się, że winowajcą były kondensatory przetwornicy głównej. Wymieniłem wszystkie w ciemno i już jest ok

U mnie nie słuchać kompletnie nic po naciśnięciu klawisza jak się nie włącza. Jak załapie to się włącza normalnie bez żadnych pisków na początku
  • #13 10027912
    rempp
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam podepnę się pod temat. Na samym początku oznajmię iż jestem laikiem w elektronice, ale mam Asusa F3F i mam podobny problem że włączał się kiedy chciał po naciśnięciu power. Jak się nie włączal to paliła się tylko ładowania. Rozebrałem go dziś na części i postanowiłem zmierzyć napięcia na kondensatorach i zauwayżełm że w jednym nie ma wcale napięcia a w pozostałych jest w normie. teraz pytanko czy w wszystkich kondesatorach musi być napięcie? czy np dopiero po starcie pojawia się?

Ps. nie znam się na lutowaniu i nie bede tego robił tylko ktoś kto się zna ale pytam się was bo poto wlaśnie powstalo to forum. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z laptopem ASUS M51S, który nie uruchamia się poprawnie. Po wciśnięciu przycisku zasilania zapala się tylko lampka zasilania, wentylatory nie działają, a matryca pozostaje czarna. Po kilku próbach laptop czasami się uruchamia, ale resetuje BIOS, co wymaga ponownego ustawienia daty i czasu. Uczestnicy dyskusji sugerują różne możliwe przyczyny, takie jak rozładowana bateria CMOS, problemy z przyciskiem zasilania, wypadnięcie pamięci RAM, uszkodzone kondensatory lub zimne luty na płycie głównej. Wskazówki obejmują sprawdzenie napięcia na kondensatorach oraz temperatury w BIOSie. Użytkownik poszukuje również instrukcji dotyczącej rozkręcania laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA