logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Końcówka mocy ROTEL RB-980BX brak dzwieku na lewym kanale?

Johny250 12 Wrz 2011 01:09 2048 2
REKLAMA
  • #1 9918232
    Johny250
    Poziom 2  
    Witam,
    To mój pierwszy post na tym oto forum. Mój problem polega na tym, że moja końcówka mocy ROTEL RB-980BX pracująca w trybie bridge'u (do dziś sprawnie) przestała grać-żadnego dźwięku(tryb mono). W stereo natomiast prawy kanał gra tak jak powienien a lewy nie, co gorsze podłaczam na krótko ok 1 s kolumne to jest słyszalne "pukanie"- to samo w bridge"u (prąd stały?) Dla informacji podaję że mam jeszcze jedną taką końcówkę w pełni sprawną i działają one razem z preampem również ROTELA RC-980BX. Rozebrałem końcówkę i zauważyłem że jeden bezpiecznik(T4A) poszedł i to od lewego kanału, wymieniłem. Nie jestem pewien ale chyba tez możliwe że kondensatory 10000µF 63V są do wymiany bo widoczne są wypuklenia na wierzchu. Po załączeniu nadal to samo. Czy ktoś może mi powiedzieć co mogło ulec zniszczeniu? Nigdy tych końcówek nie "katowałem". Końcówki napędzają JBL E-100 które podejrzewam nie wytrzymałyby 360wat przy 8Ohm.
    Będę wdzięczny za jakiekolwiek uwagi bądź podpowiedzi.
    Pzdr
  • REKLAMA
  • #2 9918541
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Ocena: 263
    Jeśli nie jesteś pewien jak się zabrać za naprawę - nie kombinuj i oddaj sprzęt w ręce porządnego serwisu.
    Uszkodzeniu mogło ulec "cokolwiek", bez oględzin i pomiarów nikt nie wywróży co jest uszkodzone.
  • #3 9918572
    Johny250
    Poziom 2  
    W sumie to dziś miałem taki zamiar. Oglądałem dokładnie wszystko i nic nie wydaje mi sie uszkodzone. Poza jednym. Nie dopisałem że ta końcoówka miała wyższą temp i to bez względu na jakiej pozycji był potencjometr. Dam znać jak coś serwisant znajdzie i co było przyczyna usterki.

EDIT:
    Końcówka naprawiona. Okazało się że były uszkodzone 3 tranzystory z lewego kanału.
REKLAMA