logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagły problem z grafiką - przycinanie się w grach

zaopatrzeniowiec 12 Wrz 2011 15:51 3319 16
REKLAMA
  • #1 9919451
    zaopatrzeniowiec
    Poziom 10  
    Nie wiem czy temat powinien być w hard czy software bo nie znam natury problemu.
    Ni stąd ni stamtąd dwie gierki zaczęły mi się przycinać. WoW i Sacred 2 poważnie skaczą na zabudowanych dużych obszarach - miastach, lasach, dolinach, ale nigdy w małych i dużych chociaż podobnie zaludnionych, zateksturowanych i zaobiektowanych obszarach zaklasyfikowanych jako wnętrza. Inne gierki - Unreal Tournament 3, War for Cybertron bardziej obciążające kompa nie sprawiają problemów.
    Jedyne, co przychodzi mi na myśl, co ostatnio zrobiłem, a co jest powiązane z grafiką to wyłączyłem sprzętowe przyspieszenie, a potem włączyłem je z powrotem. Włączyłem też pionowe odświeżanie w sterach grafy, ale wyłączenie go niczego nie naprawia. Zainstalowałem też nowsze sterowniki i wgrałem directa 9, ale i to nie pomogło.
    mam amd 2,8 na trzy rdzenie, 4gb ramu, radeona 3890, xp pro
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9919783
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Daj screena z HWiNFO32 (czujniki temp.), HD Tune- wszystkie zakładki.
  • #4 9920089
    zaopatrzeniowiec
    Poziom 10  
    Nie fiend, żadnych kurzy, roślin, ani duchoty wewnątrz maszyny. Nic złego się nie dzieje poza tym, że miota jak w huraganie. Radeon to 4890. Pomyłka.
    Użyłem SpeedFana bo akurat miałem na stanie. Może być?
  • #5 9920206
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Podaj markę i model zasilacza bo karta graficzna jak i reszta sprzętu
    potrzebuje odpowiedniego i stabilnego zasilania.Dysk twardy uszkodzony.
  • #6 9920244
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    W obudowie gorąco jeśli to idle, a z dysku wszystko skopiuj i spisz go na straty, bo jest poważnie uszkodzony. Aż dziw, że działa jeszcze jakoś. Chociaż odczyt jest częściowo błędny - parametr 09 jest niewykonalny. Zrób screen z programu Victoria.
  • #7 9920264
    zaopatrzeniowiec
    Poziom 10  
    Zasilacz to Tracens RADIX III 720 smart.
    Co dokładnie mam zrobić w viktorii?
  • #8 9920891
    RADU23
    zaopatrzeniowiec napisał:
    Zasilacz to Tracens RADIX III 720 smart.

Chyba "Tacens". To dobry zasilacz. Lecz dla pewności bierz miernik do ręki i zmierz napięcia w moleksie na poszczególnych liniach.
    Daj tutaj pomiary.
  • REKLAMA
  • #9 9921083
    smoq35
    Poziom 29  
    Ocena: 55
    Co nie zmienia faktu, że dysk nadaje się tylko do wymiany. Przycinki w grach mogą wynikać z faktu wzmożonej pracy uszkodzonego dysku.
  • #10 9921103
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    smoq35 napisał:
    Co nie zmienia faktu, że dysk nadaje się tylko do wymiany. Przycinki w grach mogą wynikać z faktu wzmożonej pracy uszkodzonego dysku.

Wydaje mi się, że SMART może być zafałszowany. Zwróć uwagę na parametr 09. Dlatego prosiłem o screen z Viktorii.
  • #11 9921133
    smoq35
    Poziom 29  
    Zdarzyło mi się parę razy widzieć podobnie kosmiczne wartości czasu pracy dysku, co nie miało wpływu na pozostałe parametry SMART. Screen z Victorii pewnie rozwieje wątpliwości co do konieczności wymiany HDD.
  • #12 9926987
    zaopatrzeniowiec
    Poziom 10  
    RADU23 napisał:
    bierz miernik do ręki i zmierz napięcia

Nie mam miernika.

smoq35 napisał:

Nie wspomniałem wcześniej, ale am dwa dyski. Drugi, według tego programu jest całkowicie sprawny. Za to cztery gry, w które obecnie popinam są zainstalowane po równo na obu i na zepsutym dysku jedna przycina się, a druga nie i tak samo na sprawnym - jedna przycina, a druga nie.

daavid117 napisał:
    prosiłem o screen z Viktorii.

A ja spytałem, o co dokładnie chodzi? Jaka zakładka, co w niej ustawić i jak włączyć sprawdzanie? Pierwszy raz zobaczyłem ten program na oczy i nie wiem co oznaczają te cyfry i skróty.
  • REKLAMA
  • #13 9927001
    smoq35
    Poziom 29  
    Daj SMART obu dysków. W Victorii zakładka SMART, klikasz przycisk 'Get SMART' i wklejasz tu wyniki.
  • #14 9949375
    zaopatrzeniowiec
    Poziom 10  
    Sytuacja trochę się zmieniła. WoW działa już prawidłowo, jak powinien. W Sacredzie już nie przycina się na zabudowanych obszarach, ale cały czas tylko, że nie skacze jak na slajdach, ale zwalnia i dociąga, jakby kamera podążała za kulejącą postacią. Hop pierwsza noga i dosuwamy drugą... hop pierwsza i drugą. W Neverwinter Nigts przycinanie pojawiło się przy maksymalnym oddaleniu. To również stało się z dnia na dzień, nie zmieniałem żadnych sterowników ani nic i nie wiem co może być przyczyną.
  • #15 9949403
    RADU23
    Dysk "Samsunga" jest uszkodzony i nadaje się do wymiany. Wypnij ten dysk (wpierw skopiuj z niego jak najszybciej cenne dane).
  • #16 10002339
    zaopatrzeniowiec
    Poziom 10  
    Czy pojawią się jakieś pomocne podpowiedzi? Kazaliście narobić testów i nic z tego nie wynikło.
  • #17 10002402
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przycinaniem się gier, takich jak WoW i Sacred 2, na dużych obszarach, mimo że inne, bardziej wymagające tytuły działają płynnie. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu sprzętowego przyspieszenia oraz aktualizacji sterowników, problem nie ustąpił. Użytkownik posiada procesor AMD 2,8 GHz na trzech rdzeniach, 4 GB RAM oraz kartę graficzną Radeon 4890. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie temperatury komponentów, stanu dysku twardego oraz zasilacza. Użytkownik potwierdził, że jeden z dysków jest uszkodzony, co może wpływać na wydajność gier. Po wykonaniu testów, WoW działał lepiej, ale Sacred 2 nadal miał problemy z płynnością. Zasugerowano wymianę uszkodzonego dysku oraz pomiar napięć zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA