logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z praca silnika na benzynie w Mitsubushi Galant 1,8

gzresieknysa 28 Lis 2004 23:04 3227 20
REKLAMA
  • #1 1021116
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Ocena: 116
    Witam wszystkich Elektrodowiczów i na wstępie pozdrawiam. Mam problem z pracą silnika na benzynie (na gazie chodzi bez zarzutu)Silnik pracuje nierownomiernie tak jak by nie chodzil na 1 cylinder, (wstryskiwacze sprawdzilem sa ok.) a problem ten istnieje nawet na gorącym silniku. Co może być tego przyczyną??? Dzięki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1021128
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Aha zapomnialem o najwazniejszym silnik to 1.8 glsi z roku 1991
  • #3 1021584
    Tomaszglds
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    to sprawdz czy to nie wina iskry a jak nie to wada sa sterowniki silknikowe. jakbyś mieszkał bliżej to bym na niego popatrzył. bo objawami jest tracacy sie wtrysk a póżniej auto stoi brak wtrysku a sterowników używanych nie ma.za dużo sie psuje
  • #4 1023368
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    iskierki skacza jak nalezy.(ecm byl naprawiany i jest 100% sprawny)
  • REKLAMA
  • #5 1033054
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1033921
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    Sprawdż jak wygląda kolektor wydechowy,czy nie jest pęknięty.
    Sonda lambda jest w kolektorze ,pękniety kolektor zakłóca pracę sondy.
  • REKLAMA
  • #7 1126266
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Witam Szanownych Kolegow. Szukam osoby ,ktora mogla by mi podsunac jakis pomysl co do tego autka bo nadal sa z nim problemy.Kolektor sprawny.Dodam ze sprawdzilem cisnienie na cylindrach i wyszlo ok ,oprocz tego cisnienie pompy paliwa podaje dobre cisnienie i do tego jescze sprawdzalem wtryskiwacze kazdy dziala jednakowo. Ciekawe jest to ze podczas pracy silnika gdy zdejmuje kostuchy z wtryskiwaczy to na 1 i 2 cylindrze silnik slabnie po zdjeciu zlaczki a po zdjeciu z 3 i 4 nie ma reakcji( kolejnosc cylinrow podalem patrzac od lewej, stojac z przodu samochodu). Dodac musze ze na gazie nie ma problemow pracuje rownomiernie i nie zdycha. Jak jest zimny to wogule nie chce wchodzic na obroty ,szarpie i przerywa. Jesli ktos mial podobny przypadek to bardzo bym prosil o jakies podpowiedzi bo sam juz nie wiem czego mam sie czepic. Dzieki i pozdrawiam wszystkich.
  • #8 1126325
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Czy jego ECM to nr MD165144?
  • REKLAMA
  • #9 1128921
    VIVERO79
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam
    Problem występuje od dawna ?
    Jak są rozcięte wtryskiwacze (chodzi mi o pracę na gazie). Jest emulator czy go nie ma ? Istnieje prawdopodobieństwo, że on jest uszkodzony.
    A jak nie to czepiałbym się rzeczywiście wtryskiwaczy.
  • #10 1130161
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Witam. ECM to MD 175515. Pozdrawiam.
  • #11 1130540
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Jeżeli to jest DOHC to sprawdż rozrząd po zwolnieniu napinacza paska
    rozrządu/hydrauliczny/ przestawia się o jeden ząbek.Po ustawieniu koniecznie obrócić wał i ponownie sprawdzić.Musi być idealnie jak w książce.
  • #12 1130923
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    To nie będzie rozrząd (stabilna praca na gazie),problem jest w sterowaniu wtryskiwaczy na 3,4 cylindrze ew. w drożności wtryskiwaczy, sprawdzić sygnał sterujący za pomocą oscyloskopu i wydajność wtryskiwaczy,nie mam danych ale możesz to zrobić porównawczo.(1,2-3,4 cylinder)
  • #13 1131608
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Silnik jest 8 zaworowy z jednyw waleczkiem rozrzadu. dokladna pojemnosc to 1755 cm3.Wlasnie sie dowiedzialem ze sonda Lambda byla zmieniona i jest nieorginalna.Orginalna nie posiada pogrzewacza a ta ma. Na benzynie nie wykazuje zadnych usterek wiec mysle ze sonda pracuje poprawnie. Od czego to moze byc? Chyba jednak wymienie wtryskiwacze. Pozdrawiam.
  • #14 1131864
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Nie masz możliwości sprawdzenia czy sonda pracuje poprawnie?
    Grzałka sondy podłączona ma zasilanie?
  • #15 1134383
    silver_x
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Pompka paliwowa - sprawdzic ciśnienie
  • #16 1134399
    guard10
    Poziom 28  
    Ocena: 233
    Witam podstaw inny emulator i s prawdz prace silnika!!!!
  • #17 1135149
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Pompa paliwa wporzadku.Wtryski ma rozpiete za pomoca przekaznika.Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia pracy sondy ale "spec" od gazu mowil ze jest bdb. grzalka nie podlaczona.Pozdrawiam.
  • #18 1135358
    blackpower
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    A w jaki sposob sprawdzales wtryskiwacze ?
    Napisales ze sa ok, ale wszystko wskazuje jednak na nie.
  • #19 1136277
    roncys
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Sprawdź jeszcze raz wtryski przekładając je miejscami np. 1 z 3, 2 z 4 i zobacz na które cylindry reaguje przy zdejmowaniu wtyczek. Sposób prosty ale skuteczny. Gdybyś nie mierzył kompresji to można by podejrzewać uszczelkę pod głowicą wydmuchaną pomiędzy 3 i 4 cylindrem.
  • #20 2024356
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Witam.Dziwne rzeczy się dzięją bo nic w sumie nie robiłem z tym autem (obecnie jestem w MON i nie miałem czasu) bo po pewnym okresie zaczeło trochę lepiej jeździć.Teraz nawet w miarę da się jechać na benzynie.trochę dziwne ale prawdziwe.Podejrzewam że coś jednak było z wtrychami (czyściłem kilka razy ale bezpośrednio nie było efektu) i chyba JE "SZCZYŚCIŁO" hehe.To nie znaczy oczywiście ,że problem nie wróci.
    Pozdrawiam

Grzesiek
  • #21 2738780
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Zamykam temat bo nie mam juz tej fury choć szkoda bo naprwdę warto takie autko mieć.Jedyne usterki to uwalone kondensatory w CPU no i te wtryski jak sądze, na całe 4 latka jazdy to niewiele zwarzywszy ,że jest z 91r.(przyczyną chyba była niewłaściwa inst. gazowa,bez emula i sterownika ,czyli najtańsza).
    Pozdrawiam.

Grzesiek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy nierównomiernej pracy silnika benzynowego w Mitsubishi Galant 1.8 GLSi z 1991 roku (silnik 8-zaworowy, 1755 cm3, SOHC). Silnik na benzynie pracuje tak, jakby nie działał jeden cylinder, mimo że wtryskiwacze zostały sprawdzone i uznane za sprawne. Na gazie silnik działa bez zarzutu. Sprawdzono iskry, które są prawidłowe, a ECM (sterownik silnika) był naprawiany i jest sprawny (model MD175515). Kompresja cylindrów i ciśnienie paliwa są prawidłowe. Podejrzewano uszkodzenie sterowania wtryskiwaczy na cylindrach 3 i 4, co potwierdza test odłączania kostek wtryskiwaczy – silnik słabnie po odłączeniu wtrysków 1 i 2, a nie reaguje na odłączenie 3 i 4. Sonda lambda została wymieniona na nieoryginalną z grzałką, oryginalna jej nie posiadała; grzałka nie jest podłączona, ale sonda rzekomo działa poprawnie. Sprawdzano również kolektor wydechowy pod kątem pęknięć – jest sprawny. Rozrząd jest w porządku, a problem nie występuje na gazie, co wyklucza mechaniczne uszkodzenia rozrządu. Proponowano wymianę wtryskiwaczy lub sprawdzenie emulatora gazowego. Po pewnym czasie problem częściowo ustąpił, co mogło być efektem czyszczenia wtryskiwaczy. Ostatecznie temat został zamknięty z powodu sprzedaży auta; przyczyną problemów mogła być niewłaściwa instalacja gazowa bez emulatora i sterownika oraz uszkodzone kondensatory w CPU sterownika silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA