logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaki przełącznik (stycznik) jak podłączyć P-0-L do silnika schemat w poście

lukaas0 12 Wrz 2011 23:40 6655 8
REKLAMA
  • #1 9921632
    lukaas0
    Poziom 10  
    Witam.
    Jestem za granicą a muszę zamówić przełącznik, którym będzie można przełączyć obroty na prawe i lewe w silniku jednofazowym 1,5kW. Schemat poniżej. Proszę podać model przełącznika i najlepiej opis jak podłączyć. Z góry dziękuję.
    Aaa.... jestem operatorem obrabiarek skrawających i spawaczem a nie elektrykiem ;-)
    Proszę o pomoc.

jaki przełącznik (stycznik) jak podłączyć P-0-L do silnika schemat w poście
  • REKLAMA
  • #2 9921712
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Raczej 2 styczniki 16A z wykluczeniem jednoczesnego załączenia przez rozwierane styki pomocnicze. Albo elektroniczne (wersja przełączająca) wtedy wystarczy 1.
    Link
  • REKLAMA
  • #3 9923564
    lukaas0
    Poziom 10  
    dziękuję za odpowiedź.
    a gdzie mogę kupić taki lub proszę podać konkretny model to sobie sam znajdę.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 9933783
    lukaas0
    Poziom 10  
    czy może zaproponuje ktoś konkretny model i opisze jak to podłączyć??
  • REKLAMA
  • #6 9944335
    lukaas0
    Poziom 10  
    temat podobny ale nie taki sam.
    interesuje mnie odpowiedź na pytanie dotyczące tego konkretnego przypadku.
    czyli do zamieszczonego schematu.
    pozdrawiam

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. Proszę poprawić swoje posty. [Łukasz]
  • #7 9944435
    arkdom
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Kolego, a może sam byś trochę uruchomił szare komórki?
    Na pewno potrzebujesz dwa styczniki.
    Najlepiej czterobiegunowe. Dwa bieguny potrzebne do łączenia L i N. A dwoma pozostałymi zwierasz odpowiednie zaciski silnika - Z2-U2 i U1-V1 w jednym przypadku i Z2-U1 i U2-V1 w drugim przypadku. Ot i cała filozofia.
  • #8 9946331
    lukaas0
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Kolego mówisz żebym uruchomił szare komórki ja myślałem nad tym i czytałem zanim tu cokolwiek napisałem, elektryka nie jest moją dziedziną. Znam się na czymś innym i uważam że lepiej być w czymś dobrym lub bardzo dobrym niż w każdej dziedzinie średnim lub słabym dlatego pytam fachowców. Piszesz że na pewno potrzebuję dwa styczniki. Też tak sobie kombinowałem żeby rozłączać napięcie jednym i zwierać zaciski od obrotów drugim, ale maszyna ta pracowała i był przy niej jeden "przełącznik L-0-P" tylko spłonęła i kupiłem nowy silnik z przekładnią i muszę to podłączyć najlepiej tak jak było wcześniej ale instalacji i stycznika (przełącznika) nie mam bo spłonął i dlatego pytam ludzi którzy się na tym znają.
    Pozdrawiam.
  • #9 9955078
    arkdom
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    lukaas0 napisał:
    Też tak sobie kombinowałem żeby rozłączać napięcie jednym i zwierać zaciski od obrotów drugim

Źle kombinowałeś. Jeden stycznik prawo, drugi lewo. Masz to napisane powyżej.
    Można to robić również przełącznikiem, ale schematu łączeń nie będę wymyślał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje przełącznika do silnika jednofazowego 1,5 kW, który umożliwi zmianę kierunku obrotów. W odpowiedziach zasugerowano użycie dwóch styczników czterobiegunowych, które będą odpowiedzialne za przełączanie obrotów w prawo i w lewo. Wskazano, że jeden stycznik powinien rozłączać napięcie, a drugi zwierać odpowiednie zaciski silnika. Użytkownik prosił o konkretne modele przełączników oraz schemat podłączenia, jednak nie uzyskał jednoznacznych wskazówek dotyczących konkretnego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA