logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obsługa dwóch stref w CA-10 bez GOTO tym samym hasłem przy szybkim załączaniu

Krokus22 13 Wrz 2011 02:13 3413 4
  • #1 9921799
    Krokus22
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    Witam!

Zakładam temat, ponieważ przeszukałem trzy strony forum i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu w sposób satysfakcjonujący. Posiadam centralę CA-10 w wersji 4 oraz dwa manipulatory LCD. Każdy z nich przypisany jest do osobnej strefy, jednak ich wejścia się wzajemnie pokrywają. Dół to wejścia 1,2,3,4 , góra wejście 5. Strefa A obejmuje ochronę całego domu (wejścia 1,2,3,4,5), strefa B załącza wejścia 1,2,3,4. Pragnę, aby załączona strefa chroniąca dół (B) załączana z góry mogła być rozbrajana na dole z manipulatora dolnego bez użycia funkcji GOTO. Zależy mi również, aby operować jednym hasłem. Ponadto chciałbym zostawić możliwość załączania 0# (tryb Quickarm). Na chwilę obecną można normalnie załączyć strefę B (dół) z piętra, jednak rozbrojenie na dole wymaga podania dwukrotnie hasła, poza tym pierwsze podanie hasła skutkuje załączeniem obu stref. Ustawiłem w trybie serwisowym globalne hasła, tworzenie użytkownika z uprawnieniami 7 też niewiele daje. W manipulatorach ustawione zostały tryby GOTO, wzajemnie się uzupełniają (1->2 ) i (2->1). Czy problem leży w uprawnieniach, jak wybierać co ma załączać szybki alarm (0#). Walczę już dłuższy czas i nie ukrywam, że będę potrzebować pomocy forumowiczów. Pozdrawiam.

PS. Chciałbym również, aby czuwanie załączane z góry było ciche, czy da się zmusić centralę/manipulator, aby załączane przez QuickArm (0#) było jako domyślne? Szukałem w instrukcji instalatora, jednak jest tylko wspomniane o samej idei cichego czuwania i podpięcia ewentualnego sygnalizatora.
  • #2 9921886
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Jeśli tak mocno się "wgryzłeś"w oprogramowanie rozumiem że masz instrukcję. Poczytaj o hasle z "uprawnieniem 7" .W opcji "wejścia blokowane podczas załaczenia czuwania" ustaw te wejścia które mają być nieaktywne (zablokowane) w strefie.Wejścia te zazwyczaj odnoszą się do pomieszczeń na piętrze (zabezpieczenie domku), kiedy reszta (parter )czuwa- strefa nocna.Obie strefy ustawiasz identycznie jednak tę z "piętra" z zablokowanymi czujnikami.Hasło ustawiasz na obu klawiaturach takie samo. Klawiatura parter uzbroi Ci całosć a klawiatura piętro tylko czujniki parteru. CA-10 to prosta (na dzisiejsze czasy) centralka SATELA produkowana od wielu lat i mająca powodzenie u instalatorów.Jednak nie wymagaj od niej zbyt dużo.Dla twoich potrzeb (tego co wynika z postu) zupełnie się nadaje .
  • #3 9922431
    Krokus22
    Poziom 19  
    Z tym będę jeszcze walczył, chyba odrobinę będę musiał zmniejszyć wymagania. Popróbuję z tymi uprawnieniami 7. Mam jeszcze jedno pytanie, nie zablokowałem żadnych wejść, a wejście z góry (numer 5) stale mruga na wyświetlaczu, informuje że są wejścia blokowane. Kombinowałem już z ustawieniami stref ale nic to nie daje. Co się dzieje?

PS. Blokowanie przez użytkownika systemu to nie to samo co blokowanie czujników w strefie, udało się zdjąć blokadę z poziomu użytkownika master.

Moim problemem teraz jest to, że nie jestem w stanie załączyć czuwania innym użytkownikiem niż master. Jeśli stworze nowego z hasłem i próbuję załączyć na zasadzie hasło#, nie jest to możliwe. Gdzie to jest zablokowane?
  • Pomocny post
    #4 9923797
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Może napisałem Tobie mało precyzyjnie ale wiem że masz pełną instrukcję.programujesz 2 strefy . pierwsza strefa ma mieć wszystkie czujniki bez zadnych blokad i odpowiada za cały dom (kiedy wychodzisz z domu i nikogo w nim ne ma).Druga strefa tez ma wszystkie czujniki ale w nastepnej opcji "wejścia blokowane podczas czuwania"-chyba sie to tak nazywa .Ta druga strefa jak ja zazbroisz powinna mieć"z automatu" zablokowane te wejścia które wcześniej zaznaczyłeś. Hasło ustawione przez producenta dla strefy 1 to 1234 a dla strefy 2- to 2345 , możesz je pozamieniac w obu klawiaturach na takie samo.Szybkie uzbrajanie (0 i #) dodaj dla zazbrajania całosci czyli strefy 1 . Jak będziesz tworzył hasło dla strefu -2 nocnej daj mu uprawnienia 7 .
  • #5 10042035
    Krokus22
    Poziom 19  
    Witam, dziękuję koledze za pomoc, utworzenie stref z pokrywającymi się wejściami oraz hasło z uprawnieniami 7 rozwiązało sprawę. Ważna uwaga, należało wyłączyć globalny zasięg haseł, inaczej gryzły się ze sobą, pozdrawiam.
REKLAMA