logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rotel RA-02 pali bezpieczniki na uzwojeniu wtórnym - co sprawdzić?

Lukaszpin 13 Wrz 2011 13:31 2311 6
REKLAMA
  • #1 9922705
    Lukaszpin
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam,
    Rotel RA-02 pali bezpieczniki na uzwojeniu wtórnym transformatora po włączeniu.
    Sprawdzone:mostek, diody za bezpiecznikami, tranzystory z końcówki wzmacniacza mocy Q615-622, R629-632, tranzystory Q904 Q905.
    Na co zwrócić szczególną uwagę? Co sprawdzić jeszcze raz?
    Bezpieczniki sa czarne w środku po przepaleniu.

Schemat:Link
    Załączniki:
    • Rotel RA-02.pdf (295 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 9922792
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2458
    Wylutuj końcowe tranzystory i zobacz czy będzie palił bezpieczniki.
  • REKLAMA
  • #3 9922827
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Ocena: 263
    Dokładnie jak napisał kolega wyżej, wystarczy jednak tylko kolektory odlutować czyli środkowe wyprowadzenia tranzystorów.
    Sprawdź jeszcze raz (albo dwa) dokładnie wszystko, jeśli pali bezpieczniki na 100% jest zwarcie.
  • #4 9922892
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1827
    Jeśli po odłączeniu tranzystorów końcowych mocy objaw występuje dalej
    - wylutuj przekaźnik RY901, on załącza zasilanie wzmacniaczy. Może jego styki są stopione i przez to zwarte są obydwie sekcje ze sobą
    Wlutuj inny, sprawny.
    @Lukaszpin, w przyszłości pisz w dziale dla początkujących,
    ten dział jest tylko dla tych, co umieją naprawiać i już nie potrzebują podstawowej pomocy.
  • REKLAMA
  • #5 9922893
    Lukaszpin
    Poziom 13  
    Ok,
    Wieczorem odlutuje kolektory Q619, Q620, Q621 i Q622 i sprawdzę jeszcze raz.

Co do styków w przekaźniku to nie myślałem o tym (one chyba mają dużą wytrzymałość prądową )- sprawdze też przekaźnik

Moderowany przez dj-MatyAS:

Zwarty przekaźnik może powodować palenie się bezpieczników wyłącznie w momencie, gdy końcówka jest spalona i podaje na wyjście stałe napięcie, lub powoduje zwarcie.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic869722.html
    W powyższym temacie zawarte są wszystkie rady, które Kolega POWINIEN sprawdzić najpierw - przed napisaniem tematu.
    Poza tym mimo wcześniejszego wskazania Koledze przyczyn usunięcia bliźniaczego tematu, nadal brak zaangażowania.
    Ostrzeżenie.

• #6 9928395
    Lukaszpin
    Poziom 13  
    Zrobiłem wg wskazówek czyli odlutowałem na początek Emitery i wzmacniacz uruchomił się - czyli usterka wstępnie zlokalizowana.
    Wziąłem jeszcze raz pod lupę tranzystory końcowe i faktycznie w jednym kanale 2SB817 uszkodzony.
    Po przylutowaniu tranzystorów "sprawnego" kanału i wzmacniacz działa.
    Temat mozna uznać za zamknięty z jednym pytaniem. Zamówiłem parę 2SB817 2SD1047. Nie wiem czy był sens. Moze wystrczyło kupić tylko 2SB817 ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 9928700
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2458
    Sprawdź tylko wzmocnienie,a mając parę może będzie równe w tej parze,niż w zestawie stary i nowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wzmacniaczem Rotel RA-02, który pali bezpieczniki na uzwojeniu wtórnym transformatora po włączeniu. Sprawdzono mostek, diody, tranzystory końcowe oraz inne komponenty, jednak problem nadal występował. Użytkownicy zasugerowali odlutowanie końcowych tranzystorów, co pomogło wstępnie zlokalizować usterkę. Po dalszych testach stwierdzono uszkodzenie tranzystora 2SB817 w jednym z kanałów. Po wymianie tranzystora wzmacniacz zaczął działać poprawnie. Użytkownik zastanawiał się, czy wymiana pary tranzystorów (2SB817 i 2SD1047) była konieczna, czy wystarczyłaby tylko wymiana 2SB817.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA