logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 64 bit na nowym laptopie HP Pavillion/brak możliwości instalacji.

scott880 18 Wrz 2011 01:34 6917 5
REKLAMA
  • #1 9937841
    scott880
    Poziom 11  
    Witam!
    Ostatni raz zgłaszałem problem ze sprzętem 2 lata temu, no i niestety już od paru tygodni zmagam się z nowym niemal nie do pokonania problemem (przynajmniej moje możliwości się skończyły):)
    Otóż do rzeczy:
    Na nowym laptopie (HP pavillion dv6-6030ew) próbuję zainstalować Windows 7 64bit Ultimate - bezskutecznie. Błąd pojawia się tuż na początku instalacji (przygotowanie windowsa do instalacji), przy wykrywaniu dysków... wyświetla się komunikat o" braku sterowników urządzenie cd/dvd, włóż nośnik ze sterownikami" ble ble ble...
    Oczywiście po przeszukaniu kilku stron, dowiedziałem się, że tu nie chodzi o sterowniki dvd-romu, tylko o sterowniki SATA AHCI. do wykrywania dysków twardych. Wszystko ok, ściągam program do integracji sterowników z Windowsem (vLite albo nowy RT7 Lite), i dodaję sterowniki, zapisuję botowanego win7 na pendrive. Szczęśliwy uruchamiam ponownie instalatora i ... i nic. Dalej ten sam błąd, to same okienko ta sama złość :|
    Więc dalej szukam po zagranicznych stronach, i w końcu znalazłem, że lepiej i prościej jest w BIOSie ustawić odczyt ze SATA na IDE no dobrze OK,
    tylko, że mój lapek posiada BIOS, w którym można tylko ustawić datę z godziną, no ... jeszcze można ustawic kolejność botowania sprzętu hardware.
    Ale to wszystko NIC w tym BIOSie nie ma!
    No i co teraz próbowałem niemal wszystkiego, chciałem jeszcze ręcznie wskazać sterowniki przy instalacji, ale jak wrzucę je na pendriva to są niewykrywalne przez instalatora, nawet jeśli je botuje w programie. Więc z tym jest problem, z dysku twardego też mogę wgrać, ale ... no ale nie mogą się wgrać, bo instalator chce żeby był na nośniku instalacyjnym a nie na dysku gdzie będzie instalowany win7 ( ..." i sprawdź czy sterowniki znajdują sie na nośniku instalacyjnym")

No i oto mój problem, staram się ale odechciewa mi sie juz wszystkiego, tyle godzin zmarnowanych, że hej! :) więc proszę o skromną pomoc.
    Jeszcze raz na szybko:
    1. Zintegrowanie sterowników sata ahci (w tym również wiele innych) nie pomogło.
    2. Zmiana ustawień w BIOSie - niemożliwa, ubogi w ustawienia BIOS.(wręcz żałosne).
    3.Aktualizacja Biosu - nie robiłem, bo nic nie da. Po przeczytaniu co "poprawia" praktycznie nic, i nikomu też ta aktualizacja problemu z dyskiem nie załatwiła.
    4.Instalowanie innego systemu... instalowałem XP'ka, to samo, tylko, że tam przy wykrywaniu dysków wyskakuje bluescreen i dobranoc :)
    5. ręczne wgrywanie sterowników- na pendrive są niewykrywalne, pomimo, że dałem je do "botowania", tu przydała by się pomoc :)
    6. info: obecny system to(zaśmiecony, z błędami i zaniedbany) WIN7 64bit home i chcę zainstalować (próbuję) 64bit ultimate(oczywiście oryginał- tzn. ściągnięty na licencji w pliku .iso, ), do dziś się zastanawiam, jak został zainstalowany pierwszy system na tym kompie? ahh...
    Mam jeszcze pewne pomysły ale to juz tylko akt desperacji -np. przełożenie dysku do innego lapka, ale tak jak mówię na czarną godzine :)

Czekam cierpliwie na pomoc, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9938177
    netotron
    Poziom 26  
    Ocena: 57
    scott880 napisał:
    ...do dziś się zastanawiam, jak został zainstalowany pierwszy system na tym kompie? ahh...

Witam
    To się nazywa preinstalowany :D Odpowiednio przygotowana instalacja umieszczona
    na dysku twardym. Można dodawać sterowniki i oprogramowanie (w większości crapware).
    Przygotowywałem kiedyś płytę z XP ze sterownikami SATA za pomocą nLite z powodzeniem.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9939276
    scott880
    Poziom 11  
    System preinstalowany... no masz racje.
    A windows xp też próbowałem instalować no ale bez integracji sterowników SATA, zresztą interesuje mnie raczej Win7 64bit na tym systemie się skupiam, bo sprawia olbrzymie problemy... albo raczej mój lapek i jego system, a głownie BIOS, ktory jest żałosny.
    Więc podbijam prośbę o pomoc, mój problem jest skomplikowany. Zintegrowałem wszystkie drivery pod SATA ahci po kolei, a potem to już nawet wszystkie jakie windows powinien mieć :) I bez skutku, zastanawiam się jeszcze co zrobić aby instalator wykrył sterowniki wrzucone " na luźno" na pedrive, aby je ręcznie wskazać i uruchomić, bo próba zbotowania ich nie udała się.

Jakieś pomysły?
    (Kiedyś programista powiedział mi, że hp'ki powinny zostać przy produkowaniu drukarek... dziś muszę poprzeć jego zdanie, chociażby ze względu BIOS'u, w którym nic nie ma a być powinno!)
  • REKLAMA
  • #4 9939582
    makkak
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Przecież windows od Visty pozwala na dostarczenie sterowników z pena, widzę że Ty próbowałeś je doklejać do obrazu systemu. Odpal zwykłą instalkę, następnie podłącz pena na którym masz rozpakowane sterowniki od producenta. Dziwne że system nie rozpoznaje tego kontrolera AHCI.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9939649
    Mr.S.
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Jesteś pewny, że wykorzystasz wszystko co oferuje edycja Ultimate tego systemu? Jeśli tak, to gratulacje, nie tylko wiedzy ale i rozległych zainteresowań/czynności wykonywanych na komputerze itp :)

Do rzeczy, czasem bywa, że taki problem pojawia się nie tyle z winy braku sterownika, a źle nagranej płytki (jeśli mówimy tu o "kopii" oryginalnego nośnika). Najlepiej zrzuć sobie zawartość tej płytki na pendraka, upewnij się, że partycja na nim -pendraku- ma flagę "activ", z wiersza poleceń zapisz program rozruchowy win7 w mbr pendraka:
    otwórz folder boot na pendraku
    cd /d x:\boot
    wydaj polecenie:
    bootsect /NT60 x:

X: to literka pendraka. Po tych zabiegach zrestartuj lapka z podłączonym pendrakiem, wejdź do bios, ustaw w kolejce aby był na pierwszym miejscu -po prostu zbootuj z niego. Zapisz zmiany. Teraz lapek zbootuje z pendraka i rozpocznie instalację.

Jeśli powyższe również nie pomoże, to zawsze możesz zbootować np. z hirens boot cd i przy użyciu imagex wypakować obraz install.wim na partycję gdzie chcesz zainstalować system. Jeśli masz już zapisany program rozruchowy vista/win7 w mbr to po restarcie bootujesz z hdd i rozpocznie się "instalacja", a właściwie przygotowanie systemu do użycia -podobnie jak w lapku świezo wyjetym z kartonu.

Nowe HBCD ma też taki drobny programik NT 6.x Fast Installer który pozwala zainstalować 7 z pliku WIM -jeśli nie czujesz się na siłach zeby robić to ręcznie.
  • #6 9949597
    scott880
    Poziom 11  
    Sorki za zwłokę ale czasu było brak :)
    makkak napisał:
    Przecież windows od Visty pozwala na dostarczenie sterowników z pena, widzę że Ty próbowałeś je doklejać do obrazu systemu. Odpal zwykłą instalkę, następnie podłącz pena na którym masz rozpakowane sterowniki od producenta. Dziwne że system nie rozpoznaje tego kontrolera AHCI.

Nie, nie "doklejałem" sterowników tylko integrowałem do windowsa za pomocą vlite.
    Tak to dziwne, że nie rozpoznaje sterowników ahci.
    Teraz to w sumie juz nie ważne, bo problem rozwiązałem -zastosowałem wskazówkę Mr.S'a, i ściągnąłem coś podobnego do "hirens boot "" , który pozwolił mi na wrzucenie sterowników "luźno" na pendrive a potem umożliwić ich botowanie, czyli żeby je windows widział przy instalacji.
    Mr.S. napisał:
    Jesteś pewny, że wykorzystasz wszystko co oferuje edycja Ultimate tego systemu? Jeśli tak, to gratulacje, nie tylko wiedzy ale i rozległych zainteresowań/czynności wykonywanych na komputerze itp

No proszę Cię... wiem, że na pierwszy rzut oka nie błyskam tu jakąś zdolnością, nie uruchamiam wszystkiego w wierszu polecenia albo nie łamię zabezpieczeń WiFi wykorzystując 64bitowy system z prockiem i grafiką łącznie... no ale od czegoś trzeba zacząć, w tym przypadku od nauki, przez doświadczenie aż do specjalizacji :)
    Tak więc Problem rozwiązany, windows się instaluje. Ale dalej nie wiem dlaczego integracja nie przyniosła rezultatu... ale to juz mnie nie interesuje. dzieki Mr.S
REKLAMA