logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia X6 - czy warto samodzielnie wymienić pękniętą szybkę z digitizerem?

Mantatom 18 Wrz 2011 10:31 4656 5
REKLAMA
  • #1 9938199
    Mantatom
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Znajomemu upadł telefon i popekała szybka. Wyświetlacz jest OK, dotyk działa. Z lektury netu wnioskuję że wymienić trzeba szybkę z tzw. digitizerem (to jest jeden podzespół). Znalazłem instrukcję serwisową do X6 i jest tam napisane, ze niektóre elementy obudowy nie moga byc użyte ponownie. Znalazłem też w sieni filmik (po hiszpańsku) jak rozebrać telefon w celu wymiany szybki z digitizerem: http://www.youtube.com/watch?v=mRI8LW0M5tg&feature=related . Moje pytania są takie:
    1. Czy bawic się w wymanę samemu czy dac do serwisu? U siebie wymieniałem już bez problemu wyświetlacz w LG GT500, narzędzia typu wkrętaki z różnymi końcówkami i kostka do gitary posiadam. Ile ta wymiana w serwisie? Telefon jest niby nowy, ale przywieziony z Hiszpanii.
    2. Czy rzeczywiście niektóre elementy są jednorazowe?
    3. Na Allegro są te szybki w 2 cenach za 32 PLN i 49 PLN. Te tańsze to moga być podróby?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9938214
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 551
    Ten model ciężko się rozbiera i można uszkodzić elementy obudowy. Rozbierałem go nie raz i wiem to z doświadczenia.
    Co do jednorazowych elementów to Nokia tylko tak zaleca w serwisach autoryzowanych. Nawet śrubki nie mogą być użyte ponownie ( nie wiem jak w tym modelu ale jest to śmieszne ).
    Możesz spróbować delikatnie to zrobić ale uważaj.
  • REKLAMA
  • #3 9938227
    Mantatom
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    grubas napisał:
    Nawet śrubki nie mogą być użyte ponownie ( nie wiem jak w tym modelu ale jest to śmieszne ).

Dzieki. akurat śrubki są dopuszczone w tym modelu do ponownego użycia , he he he. Już chyba na głowe niektórzy poupadali
    A nie wiesz ile w serwisie kosztuje ta wymiana?
  • REKLAMA
  • #4 9938251
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 551
    Ciężko powiedzieć bo zależy to od serwisu.
    Musisz zapytać w jakimś komisie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9939184
    miecio86
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Możesz zawsze kupić dotyk i zlecić samą wymianę nie powinno przekroczyć 40zł sama usługa a co do wymiany bez twojego dotyku ok 120zł
  • Pomocny post
    #6 9941488
    kendzierz1
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Jak nie masz wprawy to sam się tego nie podejmuj bo nie założysz z powrotem tylnej obudowy tak żeby nie odstawała przy dotyku. Poza tym jest tam trochę złączy i tasiemek które możesz pourywać przy rozbieraniu
REKLAMA