logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt klimatyzacji kina. Sterowniki, czujniki, itp...

marioola4 29 Lis 2004 21:27 1854 3
  • #1 1023274
    marioola4
    Poziom 11  
    Witam wszystkich. Staram się zrobic projekt klimatyzacji kina na sterownikach firmy Moeller z rodziny EASY. Klimatyzacja oczywiście zaopatrzona będzie w czujniki wilgotności,powietrza,temperatury,itp..
    Prosze o pomoc w wybraniu odpowiednich sterowników do tego zadania.
    Dziękuje za każdą pomoc.
    Narazie.[/b]
  • #2 1028067
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Za mało danych !

1. Czym chcesz sterować (ile elementów sterowanych) ?
    2. Czy sterowanie dwustanowe czy proporcjonalne (np. mieszalniki powietrza) ?
    3. Jakie czujniki i ile (czyli ile wejść i jakie) ?
    4. Problem linearyzacji czujników (Easy o ile pamiętam nie ma takiej funkcji)
  • #3 1028267
    marioola4
    Poziom 11  
    Dzieki za każda pomoc!
    W kinie ogrzewanie gazowe. Gościu uparł się na Mollera a mi się wydaje że to nie ma podstaw do działania na tym sterze, ale trudno...
    Chodzi mi o podstawy. Sterownik podłączony i nadzorujący pracę pieca, oraz wentylatora który odpowiedzialny za wymianę powietrza. Jeśli znasz jakieś czujniki temperatur oraz wilgotności powietrza,symbole i parametry. Szczerze to ja jestem zielony z tego.Bo na zahjęciach robimy tylko symulację małych programików. Podpowiesz coś...???
  • #4 1028294
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Odpuść sobie ten temat jak masz mało doświadczenia. Jak coś pieprznie w tym piecu z powodu złego sterowania albo on zgaśnie i podgazujesz ludzi to jako opracowujący lub/i wykonawca pójdziesz siedzieć za oszczędności tego gościa. Niech gość nie oszczędza, bo do opracowywania projektów instalacji budynków publicznych (kin, teatrów, domów) trzeba miec uprawnienia państwowe ze względu na odpowiedzialność.
    Tego typu prace musi wykonać firma z uprawnieniami, bioraca odpowiedzialność za swoje dzieło. !!!!
REKLAMA