Proszę bardzo.
EIB zostało oracowane jako domowy standard, a automatyka domowa jest raczej prosta.
LonWorks natomiast, został opracowany z myślą sterowana budynkami i tu jest szerokie pole jeśli chodzi o urządzenia. Nie zgodzę się że jest to bardziej "przemysłowy standard", przeciwnie!!! Do Lona dostaniesz wszystko jeśli chodzi o automatykę budynków i jest bardziej "budynkowy" niż EIB.
Poprzednio napisałem 'bardziej przemysłowy niż domowy' a nie budynkowy - w rezultacie zgadzam się z Twoją wypowiedzią, że EIB pasuje bardziej do domu a LON do budynków.
Odnośnie samego EIB, jest to stanrard stosunkowo prosty, skuteczny oraz na etapie uruchamiania przysparza mniej problemów niż LON, sam to wiem bo programowałem urządzenia jednego i drugiego standardu a dodatkowo nieraz rozmawiałem z ludzmi na budowach, którzy potwierdzali moją opinię. To ze jest prosty moim zdaniem nie jest wadą. Jak przeglądam niemieckie fora uzytkowników EIB to nieraz trudno mi się nadziwić co ci ludzie nie wymyślają działającego po EIB. A wymyslają m.in. ze wzgledu na cechy eib, bo tak jak wczesniej napisalem standard jest stosunkowo prosty i skuteczny.
Problemy z integracją.... już wyjaśnam. W jaki prosty sposób zintegrować system EIB naprzykład z BACnetem??? Tak żeby wykorzystywać zmienne z czujnków przyłączonych do BACnetu do sterowania EIB?? To tylko najprostrzy przykład. Zarządzaj siecią MP-BUS poprzez EIB, i przesyłaj zmienne do np CANopen.
http://www.amann-net.de/produkte/ewms-gatewayI_e.htm
http://www.belimo.pl/b/produkty/integracja-systemow-MP-BUS-3/EIB,KONNEX
Również są bramki EIB do Modbusa, Lon'a i wielu innych. A jak nie ma (np z CAN gorzej) to jest OPC czy TCP/IP.
Odnośnie zarzutów z wczesniejszego posta i cytat "centrala, ogrzewanie, alarm tego w EIB nie zrobisz. ". Na rynku są typowo eibowskie alarmy aczkolwiek czesciej integruje sie na zasadzie wystawiania najpotrzebniejszych sygnalów binarnych z centralki i w drugą stronę. Sa rownie kotły z interfejsem EIB, dwaj duzi o ile nie najwieksi producenci na polskim rynku mają takie w ofercie. Klimą itp to tak jak wspomniałem wczesniej Zennio, są również urządzenia EIB do klimakonwektorów, wymieniac jeszcze mozna...
Chciałbym taki przykład:
Steruj centralą wentylacyjną, chllerem na sprężarce półhermetycznej ze zmienną wydajnością, kotłownią np 3 kotły dwustopniowe, w pełnym tego słowa znaczeniu. Czyli chcę meć wszystkie dane, typu: prędkości wentylatorów, stopnie otwarcia przepustnicy (sprzężenie zwrotne), stopnie otwarcia zaworów, temperatury (sondy Pt1000, 4-20mA, NTC) a nawet prądy każdego z siłowników w budynku. Nie zapomnij o sekwencyjnym dzałaniu kaskady kotłowej, podstawowych zabezpeczeniach (np. frost, wodowskaz), steruj stacją uzdatniania wody....
Nie wykorzystuj do tego żadnego sterownika PLC, czy DDC. Opieraj się na standardowym systemie EIB..
Czekam na przykłady
Moge odpowiedzieć ogólnikowo, że są wejscia analogowe dla typowych sygnałów 0-20mA, 4-20mA, 0-1V i 0-10V, są aktory z pomiarem prądów płynących przez zestyki, sekwencje można uzyskać za pomocą logiki na homeserverze, zresztą tak jak dowolną logikę, w stopniu skomplikowania porównywalnym (no moze mniejszym ale nie duzo) do tych uzyskiwanych za pomoca PLC. Poza tym nie jestem w stanie Ci na to pytanie odpowiedzieć ponieważ nie znam sie na elementach które wymieniłeś i dokładnie nie wiem jak powinno wyglądać sterowanie tych urzadzen. Przedstawiles konkretny problem, zeby go rozwiazac musiałbym miec motywacje i czas

Poza tym mozliwe ze nie da rady wsyztskiego za pomocą EIB zrobić, bo jakby na to nie patrzeć tak jak wczesniej ustalilismy przeznaczenie EIB jest nieco inne... a wiec mała szansa by kiedykolwiek była taka potrzeba, bo jak zgodnie stwierdzilismy EIB do domkow, apartamentow do tego jeszcze dorzuce do samego sterowania światłem (chociażby na duży wybór urządzeń sciemniających oraz na bramke EIB/DALI), systemami audio - multiroom; a LON do budynkow wiekszych.
BTW prowadze taki wortal, tam tez zapraszam na dyskusje, temat coraz popularniejszy, jestem w trakcie przerabiania forum tez żeby było trochę łatwiej dla użytkowników :] wiec zapraszam
Systemy automatyki budynków, inteligentny dom- vBASS Dodano po 11 [minuty]: [quote="Mario_1984"]
Ściągnołem sobie ten program ETS 3 ale nie ma tam żadnych bibliotek nie wiem może jest możliwość pobrania gdzieś jakieś biblioteki. A może to trzeba w tym programie jakoś uaktywnić?? Jak to zrobić??
[\quote]
Musisz zaimportowac (file import) pliki vd1, vd2, vd3 lub vd4 zeby cokolwiek miec w bazie programu... te pliki se wyszukaj po stronach producentow, najlepiej zagranicznych albo wpisuj konkretne nazwy w google
Mario_1984 napisał:
A co do tej klimy i ogrzewania może wiecie o jakimś producencie który wykożystuje system EIB przy sterowaniu klimatyzacją i ogrzewaniem?? Może zetkneliście sie z jakimś producentem?? Może jakieś linki do stronek na których są jakieś opisy na ten temat??
Napisalem juz, zennio klima... uzyj google
a do ogrzewania to chyba kazdy producent ma w swojej ofercie
Mario_1984 napisał:
Ja to chciałem tak zrealizować że działało by to tak że bedzie sensor (regulator temp). Jak bede chciał zwiększyć temp. to zawory na grzejnikach automatycznie zaczną sie otwierać a zawory z wętylacji będą przymknięte wioadomo wentylator z nawiewu bedzie wył.; natomiast jak bede chciał obniżyc temp. to zawory się bedą przymykać a siłowniki z przepustnicy nawiewu klimy się bedą otwierać jednocześnie wentylator wtłaczający chłodne powietrze zwiększy prędkość. Ale nie wiem jakie urządzenia magistralne musiałbym wykorzystać
Jezu.... zbyt zmęczony jestem żeby to pojąć co tam napisałeś... całość utrudnia mi fakt, że nie stosujesz znaków interpunkcyjnych, piszesz z błędami (to akurat ja też robię, ale ty częściej

) i czasem nic nie mogę zrozumieć...