logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KDL 46CX520 i 46EX520 czym się różnią i który wybrać :)

rkarolek 19 Wrz 2011 06:30 5239 7
REKLAMA
  • #1 9941205
    rkarolek
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam
    Od kilku dni noszę się z zakupem nowego TV, moje wymagania co do niego to: full internet, odtwarzanie DivX z napisami, nagrywanie mile widziane, 3D zbędne, WiFi mogłoby być, ale nie jest niezbędne.
    TV będzie stał w pokoju dosyć widnym, ale w miejscu zacienionym, odległość od TV ~2-3m
    TV będzie używany głównie do oglądania TV, filmów i zdjęć z aparatu (czasami), nie przewiduje żadnego podłączania konsoli, komputera ani niczego podobnego.

Do tej pory nastawiony byłem na samsunga UE46D5500, lub LG 47LV5500 z nastawieniem na ten drugi z racji 100Hz i ponoć lepszej obsługi internetu i DivX-ów.
    Potem niestety poszedłem na wizję lokalną do innego sklepu gdzie sprzedawca polecił mi w/w w tytule TV Sony, są one o tyle atrakcyjne dla mnie że potrafią nagrywać na zewnętrznym dysku twardym, no i właściwie mają wszystko to co chciałem mieć w TV.

Oczywiście zaraz pojawiły się wątpliwości który? patrząc na parametry na stronie sony, jedyna różnica jaką znalazłem to sposób podświetlenia no i oczywiście co za tym idzie pobór mocy, a różnica w cenie ponad 700PLN,ale czy to wszystko??

Wobec tego mam pytania do znawców i/lub posiadaczy w/w TV sony:
    1. czy różnią się tylko sposobem podświetlenia?
    2. czy nagrywanie na zewnętrznym TV jest w pełni funkcjonalne czy to tylko bajer? tzn czy mogę nagrywać jeden program a oglądać drugi, czy zaprogramowane nagrywanie nagra się jeśli TV będzie w standbayu
    3. czy dostęp do internet TV (np AXN, ipla tvp vod) wymaga jakiś dodatkowych opłat abonamentów itp.
    4. No i przede wszystkim który bardziej polecacie ze względu na zastosowanie i miejsce użytkowania.

Przepraszam za ten ciut przydługi tekst i pozdrawiam tych co dotrwali czytając go do końca :)

PS. a może jakaś plazma 50"?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9942672
    rkarolek
    Poziom 10  
    no właśnie z tego porównania wychodzi mi że różnią się jedynie podświetleniem, czy warto dopłacać ~800PLN za edge LED??
  • REKLAMA
  • #4 9942720
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 9945035
    repami
    Poziom 10  
    Mam pytanie dla znawców tematu gdyż mam też problem z wyborem tV 46 cali. W opisie znalazłem : KDL-46EX520 to telewizor LCD z technologią Edge LED, która zakłada rozmieszczenie diod LED dookoła ekranu przy użyciu specjalnego arkusza optycznego. To znaczy że jest to TV LCD z podświetlaniem po bokach LED ? Ciągnie mnie do Sony, ale kwota którą mam ( 3500 zł ) a chciałbym LED-a czy mi wystarczy ? Proszę o porade
  • #6 9945077
    D.C
    Poziom 14  
    repami napisał:
    To znaczy że jest to TV LCD z podświetlaniem po bokach LED ?

Chodzi właśnie o krawędziowe podświetlenie Edge LED. Co do funduszy to EX520 w rozmiarze 46 cali można już kupić od 3228 złotych.
  • #7 9945704
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup telewizora Sony KDL 46CX520 lub KDL 46EX520, poszukując modelu z funkcjami takimi jak odtwarzanie DivX, nagrywanie na zewnętrzny dysk oraz dostęp do internetu. Główna różnica między modelami dotyczy technologii podświetlenia, gdzie EX520 wykorzystuje krawędziowe podświetlenie Edge LED, co może wpływać na jakość obrazu i pobór energii. Użytkownicy dyskutują o wartości dopłaty za model z lepszym podświetleniem oraz o dostępnych cenach. Ostatecznie jeden z uczestników zdecydował się na model CX520.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA