logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S7 - 300, Siemens, Sterownik przechodzi w stan stopu

W_Nedza 20 Wrz 2011 22:22 2443 8
  • #1 9947531
    W_Nedza
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Mam mały problem z nastawnikiem czasu (format czasu BCD)
    Kod zapisany w funkcji FC1 (patrz poniżej)

L MW 0 // podanie czasu z zadajnika
    AW W#16#FFF //załadowanie podstawy czasu, pozostawienie tylko formatu BCD - 3 liczby
    OW W#16#2000 //wstawienie do zegara podstawy czasu

A I 0.0 //jeśli na wejściu I0.0
    FP M 100.0 // pojawi się stan wysoki, detekcja wykrycia zmiany sygnału z 0 na 1
    AN T 1 // blokada ponownego wyzowlenia timera
    SE T 1 // wyzwolenie timera na zadany czas, wykorzystuje timer s - Pext
    A T 1 // przepisanie stanu układu czasowego na wyjscie
    = Q 0.0

Wywołuje funkcje w bloku OB1. Bloki wgrałem do pamięci...
    Sterownik przechodzi w stan stop...uprzejmie prosiłbym o wskazówkę co może być przyczyną takiego stanu...??

Pozdrawiam
  • #2 9947770
    Pritend
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Sprawdź w buforze diagnostycznym co może powodować przejście sterownika w stop. Może masz złą konfigurację sprzętową.
  • Pomocny post
    #3 9948146
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,
    Nie widzę nigdzie czasu dla T1, pewnie to jest ten problem.

A I 0.0
    FP M 100.0
    AN T 1
    L S5T#10S
    SE T 1
    A T 1
    = Q 0.0

Pozdrawiam.

PS: Jeśli chcesz podać do timera czas ze zmiennej, to musisz pamiętać, że zmienna ta musi mieć format S5Time. Możesz zdefiniować taką zmienną w bloku DB.
  • #4 9948325
    W_Nedza
    Poziom 10  
    Diabeł tkwił w szczególe...dziękuje
  • #5 9948330
    315-2DP
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    W_Nedza napisał:

L MW 0 // podanie czasu z zadajnika
    AW W#16#FFF //załadowanie podstawy czasu, pozostawienie tylko formatu BCD - 3 liczby
    OW W#16#2000 //wstawienie do zegara podstawy czasu

To jest bez sensu, jeśli w ten sposób chcesz zbudować wartość do timera. Mam na myśli instrukcje "AW W#16#FFF".

Zamiast tego użyj instrukcji ITB.

Potem OW W#16#2000

Dodano po 1 [minuty]:

bhtom napisał:

PS: Jeśli chcesz podać do timera czas ze zmiennej, to musisz pamiętać, że zmienna ta musi mieć format S5Time. Możesz zdefiniować taką zmienną w bloku DB.

Wcale nie musi tak być. Jak widzisz na początku kolega Nedza próbuje przekonwertować INT na S5Time.
  • Pomocny post
    #7 9948572
    315-2DP
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    bhtom napisał:
    315-2DP napisał:

Wcale nie musi tak być. Jak widzisz na początku kolega Nedza próbuje przekonwertować INT na S5Time.

Ale po co utrudniać sobie życie ;) jak można prościej...

No tak, ale zauważ, że jeśli chcemy zrobić wpisywanie np. długości opóźnienia z panela, to lepiej wpisywać tą liczbę jako INT. Spóbój wytłumaczyć operatorowi maszyny, żeby w jakąś komórkę w poziomu HMI wpisał wartość w formacie S5Time.
  • #8 9949435
    W_Nedza
    Poziom 10  
    W końcu mam chwilę żeby odpisać...

Jeszcze raz dziękuje Panowie za pomoc...jeśli chodzi o wpisywanie czasu z panelu w takiej postaci to myślę, że nie będzie to problemem, aczkolwiek z doświadczenia tego nie mogę powiedzieć...

Temat uważam za zamknięty

Pozdrawiam
  • #9 9949677
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    315-2DP napisał:

No tak, ale zauważ, że jeśli chcemy zrobić wpisywanie np. długości opóźnienia z panela, to lepiej wpisywać tą liczbę jako INT. Spóbój wytłumaczyć operatorowi maszyny, żeby w jakąś komórkę w poziomu HMI wpisał wartość w formacie S5Time.

Dlatego tworzymy zmienną S5Time w DB, w HMI definiujemy tag-a o typie "timer" wprowadzamy skalowanie i z HMI wprowadzamy czas w sekundach prosto do formatu S5time. I bez INT...
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z nastawnikiem czasu w sterowniku S7-300 firmy Siemens, który przechodzi w stan stopu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie bufora diagnostycznego oraz konfiguracji sprzętowej. Zwrócono uwagę na brak zdefiniowanego czasu dla timera T1, co mogło być przyczyną problemu. Zasugerowano również, aby do timera wprowadzać czas w formacie S5Time, co ułatwiłoby interakcję z panelem HMI. Użytkownik podziękował za pomoc i uznał temat za zamknięty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA