logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy oby nie za( )gorący chipset na Epox8KRA2+?(??)

ToMeQQQ 30 Lis 2004 14:50 3221 34
REKLAMA
  • #1 1024822
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam
    Od momentu kiedy wymieniłem wentyl na procesorze zaobserwowałem niepokojące zjawisko. Minowicie chipset zaczął się okropnie grzać. Tak bardzo że podczas grania zawiesza się komp. Warto wspomnieć że tak się dzieje bez żadnego kręcenia FSB!!!
    Post ten kieruję głównie do posiadaczy tejże płyty jak i do tych którzy się z taką sytuacją spotkali.

Pozdrawiam
    [h]
  • REKLAMA
  • #2 1025054
    Morthyr
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Napisz jakie masz temperatury w kompie, najlepiej jak by bylo porownanie zaraz po starcie i po intensywniejszej pracy.
  • REKLAMA
  • #3 1025071
    jackass
    Poziom 18  
    Zdejmij radiator, pokryj chipset nową pastą, jeśli nie pomoże zainstaluj jakiś coolerek 40mm. Są także programy do chłodzenia procesora/chipsetu za pomocą instrukcji halt@idle.
  • #4 1025809
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    A więc tak:
    Podczes pracy bez stresu (poprostu komp włączony) temperatura wewnątrz wynosi 28st w stresie 32st. Mam już zakupione dwa wentyle Arctic Coolin Fan TC tylko muszę wyciąć grille w obudowie i wstawić takie z drutu nieświszczące i zwiększające przepływ.
    Co do temperatury na samym chipsecie to dokładnie nie mogę podać ale porównójąc z radiatorem na procesorze którego nagrzałem do 60st (Prime95) to chipset jest jeszcze bardziej nagrzany <wow>
    Jak postawie na karcie graficznej wiatrak dmuchający na radiator chipsetu problem się nie pokazuje co jednoznacznie wskazuje na przegrzanie :(
    jackass jest mały problem bo radiatora tak poprostu nie mogę ściągnąć jest przyklejony. W jaki sposób można go oderwać;)???
  • #5 1025865
    jackass
    Poziom 18  
    Jeśli to jest przyklejone to nie ma tam pasty przewodzącej. Metody walki z radiatorami:

1. Taśmą dwustronnie klejącą - metodą "siłową", męcz w końcu puści :D

2. Klejem przewodzącym "miękkim" - poznasz p tym, że da się lekko ruszyć, ale nie chce zejść - zdejmujesz "na gorąco", czyli właśnie gdy chipset jest najbardziej nagrzany.

3. Klejem przewodzącym twardym - tutaj dla odmiany metodą "na zamrażarkę" - czyli w szczelną folię i na parę godzin do zamrażalnika - klej stwardnieje i stanie się kruchy, podważasz lekko i już - ostrożnie, może odprysnąć!

Zaopatrz się od razu w klej przewodzący albo taśmę klejąco-przewodzącą (na Allegro 40cm za 4,50 bez kosztów przesyłki) i zamontuj coś większego i/lub z chłodzeniem aktywnym.
  • #6 1025975
    Morthyr
    Poziom 14  
    Prostszym rozwiazaniem bedzie zrobienie odpowiedniej cyrkulacji powietrza w obudowie i zalozenie wentyla na radiatoze chipsetu. Choc najlepszym rozwiazaniem byla by wymiana tego radiatora na cos lepszego i jakas porzadna pasta termoprzewodzaca jak juz napisal jackass.
    A co do tego demontazu to metode silowa bym odradzal i tak solidnie bym ja odradzal - puscic to i moze pusci gorzej tylko jak nie pasta a chipset i wtedy to sie dopiero zrobi problem :).

PS

http://www.techwarelabs.com/reviews/motherboard/epox/8kra2+/index_2.shtml

Ten radiator sie prezentuje calkiem solidnie ja bym sprobowal zalozenie jakiegos wentylatorka.

A i moze tam jest pasta tylko ze sie "zassala" tak jak na moim Abicie AN7 - tez wymienilem standardowe chlodzenie na zalmana(ZM-NB47J) i tez mi sie wydalo na poczatku ze to jest przyklejone, ale okazalo sie ze to byla pasta, choc troche sie pomeczylem :D
  • #7 1026154
    jackass
    Poziom 18  
    Chodziło mi o metodę "siłową" tylko w przypadku taśmy klejącej :) W tym przypadku nie ma możliwości ułamania chipsetu. Wydaje się, że najprościej było by rzeczywiście założyć wiatraczek 40mm, ale jeśli cenisz ciszę to odklej ten radiator i zamontuj coś większego.
  • #8 1026561
    hasen1
    Poziom 22  
    Witam :sm9:

Miałem podobny problem z grafiką
    Jakieś 4 m-ce temu kupiłem R9200 Shapire.
    Zapakowałem do kompa i po 10 min nie mogłem się dotknąć radiatora (otwarta buda).
    Myślę tak nie może być . Wpadłem w komórkę i z procka od 166 wyrwałem wentyla.
    Przykleiłem do radiatora "kropelką" i chodzi do dziś. Radiator jest letni nawet jak gram.

A z drugiej strony jaki dałeś cooler na procka ?
    A jaki miałeś poprzednio ?

Pozdro 8)
  • #9 1026630
    jackass
    Poziom 18  
    Hehe, pytania hasena1 naprowadziły mnie na trop: może gorące powietrze z procesora dmucha w stronę chipsetu?
  • REKLAMA
  • #10 1027116
    Morthyr
    Poziom 14  
    Jak wymienil to pewnie na cos lepszego i wydaje mi sie ze powietrze z niego raczej nie bedzie az tak gorace zeby rozgrzac radiator, bo co ono by wtedy zrobilo z kondensatorami na plycie ? Raczej sytuacja odwrotna - wczesniej dmuchalo i go owiewalo, a teraz nie i nie oddaje ciepla jak wczesniej.
    Oczywiscie to teoria w moim wykonaniu :D
  • #11 1027252
    jackass
    Poziom 18  
    U mnie na przykład powietrze z coolera procka dmucha na pamięci i da się odczuć że są gorące, planuję zamknięcie obudowy i dodanie wiatraka 80mm w celu poprawienia obiegu powietrza.
  • #12 1027519
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    Hasen1 i jackass wpadli na trop. Ale to Morthyr ma rację :D Poprzednio miałem na procku wenty który kręcił z 5000 obr i wiał wprost na chipset. Obecnie jest to Arctic wolnoobrotowy który w dodatku jest obrócony o 90st w stosunku do poprzedniego. Sorki że o tym nie napisałem wcześniej ;)
    Tak pozatym licze się z wymianą radiatora i też pomyślałem o Zalmanie NB47J, tylko nie weim czy sobie poradzi. Obecnie komp mi chodzi stabilnie dzięki wentylowi który stoi na karcie graficznej :twisted: i dmucha na chipset. Bez niego to gwarantowana zawiecha:(
  • #13 1027831
    jackass
    Poziom 18  
    Prawdopodobnie nie ma sensu wydawać kasy na Zalmana, ten radiator dasobie radę jeśli będzie chłodzony aktywnie, więc jak już pisałem wcześniej lepiej załóż na niego wiatraczek 40mm i to spokojnie starczy.
  • #14 1028113
    Morthyr
    Poziom 14  
    No tez bym proponowal zalozenie wentyla na ten radiator. A co do tego zalmana to powiem ze to zadna rewelacja :)
  • #15 1028133
    jackass
    Poziom 18  
    Taniej na pewno wyjdzie stworzenie czegoś podobnego samemu, np. ja mam fajny radiator, który pasywnie chłodził P200 :D 70 x 110 x 35! Gęstość "igiełek" 4/cm^2 (takie 1mm x 2mm), po przycięciu do 40 x 40 x 35 będzie na pewno nie gorszy (a pewnie lepszy) od Zalmana, no i GRATIS :)
  • #16 1028491
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    Tak tak wentylator pewnie bede musiał założyć ale jestę uparty i nie odpuszczę sobie dopuki nie zobaczę -chłodzenie pasywne bardziej do mnie przemawia;)

jackass niezły pomysł!!! Zaraz zanurkuję do szafy z rupieciami:D

A tak swoją drogą czy inni użytkownicy tej płyty też mają takie objawy???
    Lub czy ktoś sie spotkał z takimi przypadkami na płytach innych producentów??? Przecierz firmowe chłodzenie powinno wystarczać!!!
  • #17 1028606
    jackass
    Poziom 18  
    W/g mnie firmówka wystarcza, tylko temperatura w obudowie jest za duża lub powietrze niedostatecznie cyrkuluje i radiator nie jest w stanie oddac takiej ilości ciepła, jak jest niezbędna do prawidłowego chłodzenia.
  • #18 1028990
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    Ufff radiator oderwałem!!! Nałożyłem nową pastę i co??? Zaobserwowałem że teraz się jeszcze mocniej nagrzewa w czym znajduję uzasadnienie bowiem pasta polepszyła przewodność i ciepło nie kumuluje się w chipie powodując przegrzanie tylko jest oddawane na radiator. Z usunięceim radiatora nie miałem większych problemów. Tak jak jackass pisał nagrzałem i kręcąc na rożne strony oderwałem. Więcej problemu sprawiło mi pozbycie się kleju ale z pomocą przyszegł aceton i waciki ;)
    W najbliższym czasie będę obserwował stabilność. Może na wymianie pasty się zakończy problem :D
  • REKLAMA
  • #19 1029037
    jackass
    Poziom 18  
    Jaki radiatorek zamontowałeś? Ten sam czy już coś wyciąłeś :D
  • #20 1029054
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    Narazie jest ten sam bo nic konkretnego nieznalazłem :(
  • #21 1029064
    jackass
    Poziom 18  
    Jestem ciekaw czy nadal będzie się zawieszał. Acha mam jeszcze pytanie? Jak poradziłeś sobie z mocowaniem radiatorka? Bo przecież jeśli komp stoi w pozycji pionowej to radiator powinien się zsunąć z chipsetu :D
  • #22 1029070
    Morthyr
    Poziom 14  
    To zalezy, ale najczesciej firmowki nie sa zbyt dobrej jakosci np: u mnie po miesiacu wentyl na chipsecie zaczol "warczec" - no to go wymienilem. Temperatura chipsetu przed wymiana 53-56 w max. stresie kompa ( bez zadnego wentyla w obudowie) teraz na zalmanie 49-52 w max. stresie (z dwoma wentylami wlot(92mm)/wylot(80mm) i wiekszy halas niz wczesniej :D:D - zasluga 92mm :).
    Ale wszystko sie jeszce dopracuje kiedys bedzie chodzil jak marzenie :). A i z pewnoscia temp. spadnie po wymianie na procesor "2 generacji".

PS

Jackass tam zapinki sa na tej plycie :).
  • #23 1029083
    jackass
    Poziom 18  
    Skoro są zapinki to po co był przyklejony? :D
  • #24 1029092
    Morthyr
    Poziom 14  
    Nie wiem - mowie co widze na zdjeciu plyty chyba ze to jest jakies "cosik" :D
  • #25 1029128
    jackass
    Poziom 18  
    Heh, rzeczywiście coś tam jest, ale po co skoro i klej był? Może żeby nie dało się zdjąć :) :) :)
  • #26 1029156
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    Sam nie wiem po jakiego grzyba go przykleili skoro jest zapinka haha. A może poprostu pasta tak się zapiekła ale dlaczego się kliła ;)
  • #27 1029291
    hasen1
    Poziom 22  
    Witam :sm9:

Od 6 m-cy mam zamontowanego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36272477
    I jestem zadowolony. Temp mobo 32/36 a cpu 46/51.

Dodałem jeszcze 2 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35861770 (wlot i wylot)
    Temperatura CPU spadła 42/47. Mój Sempron chodzi 1800MHZ (200*9)
    Słychać teraz tylko wentyl z zasilacza, dlatego w tym tygodniu zmieniam na http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35839010

ToMeQQQ popatrz tu http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1197970 może znajdziesz coś dla siebie.
    Od tego gościa biorę zawsze coolery - sprawdzony.

Pozdro 8)
  • #28 1029368
    jackass
    Poziom 18  
    Potwierdzam ostatni link, ja też brałem od niego Arctic'a, sprawdzony sprzedawca. Hasen1 zastanów się nad tym zasilaczem! Już gdzieś dawałem Ci linka: http://allegro.pl/show_item.php?item=35924568 , sam się na niego czaję :D
  • #29 1029377
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    hasen1 widać że nadajemy na podobnych falach :P Na procku mam też tego Arctica temp. 49/54 na Bartonie 2500+. Tylko że on sobie nie radzi z kręconym Bartonem 3200 przez co planuję wywalić termistor i póścić go na max. obr.
    Czekają na montarz jeszcze dwa takie same wentyle co ty masz tylko blue. Muszę tylko sie pozbyć tych grili z obudowy i wstawić takie z drutu posrebrzanego. Obecnie podobnie jak u Ciebie buczy mi tylko zasilacz i także zamierzam go wymienić. Tylko że u mnie wybór padł na Chieftec 360 albo 420W.
  • #30 1029501
    jackass
    Poziom 18  
    Ja też chcę Chiefa 360 :( Buuu :( TomeQQQ jaki masz zasilacz? Może wystarczy mu zmienić wiatrak na cichy?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył nadmierne nagrzewanie się chipsetu na płycie Epox 8KRA2+ po wymianie wentylatora na procesorze na wolnoobrotowy Arctic Cooling Fan TC, co powodowało zawieszanie się komputera podczas grania, mimo braku podkręcania FSB. Temperatura chipsetu była wyższa niż procesora nagrzanego do 60°C (Prime95). Problem ustępował przy dmuchaniu wentylatorem z karty graficznej na radiator chipsetu. Radiator chipsetu był przyklejony, co utrudniało jego demontaż; po podgrzaniu i delikatnym podważeniu udało się go zdjąć, a następnie nałożono nową pastę termoprzewodzącą, co poprawiło odprowadzanie ciepła, choć temperatura chipsetu wzrosła, co wskazuje na lepszy transfer ciepła do radiatora. Zalecano poprawę cyrkulacji powietrza w obudowie, montaż wentylatora 40mm na radiatorze chipsetu oraz ewentualną wymianę radiatora na lepszy, np. Zalman NB47J, choć opinie o nim były mieszane i sugerowano, że bez aktywnego chłodzenia może nie wystarczyć. Dyskutowano także o wpływie kierunku i siły nadmuchu wentylatora procesora na temperaturę chipsetu – wcześniejszy wentylator dmuchał bezpośrednio na chipset, obecny wolnoobrotowy nie. Użytkownicy polecali stosowanie pasty termoprzewodzącej, wentylatorów Arctic Cooling oraz poprawę wentylacji obudowy, a także rozważali wymianę zasilacza na modele Chieftec lub Colors IT dla lepszej stabilności i cichszej pracy. Wskazano, że fabryczne chłodzenie chipsetu powinno wystarczać przy dobrej cyrkulacji powietrza w obudowie. Wymiana pasty i poprawa chłodzenia aktywnego pozwoliły na stabilną pracę komputera podczas testów 3DMark 2003, choć przy podkręcaniu FSB problem może powrócić. Poruszono także temat pomiaru temperatur za pomocą czujników DS1820 i wyświetlaczy LCD do monitoringu w czasie rzeczywistym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA