logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Temperatury w komputerze przy podkręcaniu w SpeedFan

Bin 20 Sty 2007 18:01 5139 24
REKLAMA
  • #1 3466223
    Bin
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich!

Mam do was prośbę o wytłumaczenie kilku rzeczy. Wiem, że bardzo dużo już był pisane na te tematy o jakie chcę zapytać, ale ja jakoś jeszcze tego nie znalazłem w odniesieniu do mnie. Po tygodniu czytania o metodach O/C postanowiłem samemu spróbować.

1. Mam do was prośbę o wyjaśnienie temperatur w SpeedFan mianowicie:

Są to temperatury podawane podczas pracy Prime 95

wiem że:
    temp1: to płyta główna (dlaczego jest tak wysoka temperatura? ile może być max jeśli jest to chipset a jest to KT400 to czym go mogę schłodzić)
    temp2: to CPU
    HDD: wiadomo dysk
    Pozostałe: Local, Remote, i temp1: (dwa razy jest) do czego one są?

Już zamówiłem dwa wentylatory do obudowy jak tylko przyjdą to je zamontuję i mam nadzieję że będzie lepiej, ale i tak niepokoją mnie te temperatury.

2. Ratio (FSB:AGP:PCI) mam na 4:2:1 przy FSB 148MHz i mnożnik x13 kiedy zmienić na 5:2:1 tak by było bezpiecznie? (czy przy 166 zmienia się automatycznie na 5:2:1)

3. Gdzie i jak ustawić pamięć 1:1 (synchronicznie) mam w biosie takie ustawienie dram clock - by spd czy to by spd oznacza synchronicznie? Teraz mam ustawione na 166. 2-2-2-6 pamięć mam 400MHz ale z tego co rozumiem to przy ustawieniu synchronicznym 148*2=296MHz czy mogę wyciągnąć z nich więcej na tym procku? CPU-Z wskazuje mi frequency- 181,2Mhz, FSB:DRAM- FSB+33MHz jak mam to rozumieć.

To co posiadam:
    Abit KD7+Rajd, Athlon XP2000+, DDR 400 512Mb Kingston, Radeon 9200SE, WD 80G, zasilacz 350W (standard)

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3469526
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    no temperatury naprawdę wysokie 1 to temp płyty jak możesz obniżyć wiadomo radiator + wentylator najprościej co do procesora to powiedz coś więcej o nim albo spisz oznaczenia możesz go dać synchro z pamięciami tzn na 200 ale będziesz musiał mnożnik zmniejszyć i dać większe napięcie ;)
  • #3 3470978
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Sprawdź to jeszcze jakimś innym programem - np. Everest - nie będziesz miał problemów z interpretacją co jest co !
    A jakie mogą i powinny być temperatury CPU/chipsetu/HDD to zobacz tu -> http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?p=652867#652867 , jest tam zrzut z Everesta mojego PC i trochę opisu jak to zrobić !
    Pozdrawiam :D
  • #4 3475301
    Bin
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o wentylatory to właśnie czekam na paczkę i mam zamiar zamontować jeden z tyłu drugi z przodu obudowy. Radiator na chipsecie jest oryginalny wraz z wentylatorem. Co do temperatur w Ewerescie to wskazuje identycznie i pokazuje takie wartości jak napisałem wcześniej płyta główna, procesor, dysk twardy, obroty wentylatora na procesorze i napięcie CPU. a pozostałe temperatury nadal pozostają dla mnie zagadką.
    Na chipsecie mam coś podobnego tyle że z aluminium :

http://www.allegro.pl/item159897517__jetart_wiatrak_cu_na_chipset_vga_miedz_gw_fv.html

Co do procesora to moge podać dane z CPU-Z bo numerów nie mam, montowany był w sklepie.

Czy można te numery z CPU zczytać jakimś programem?
  • #5 3475707
    Lzep
    Poziom 39  
    Cytat:
    Czy można te numery z CPU zczytać jakimś programem?
    O jakie numery Ci chodzi ? - dokładne oznaczenie CPU ? To akurat z chłodzeniem nie ma wiele wspólnego ! - a odczytać można tylko z rdzenia procesora.
  • #6 3477770
    Bin
    Poziom 11  
    Właśnie o te numery które zapisane są na rdzeniu CPU chciałem wam je podać i tak myślałem że nie ma innej możliwości jak tylko zczytać z procka.

Czy ktoś potrafi mi powiedzieć coś więcej na temat tych temperatur? (jak je odczytać)
    co to może być: Remote zauważyłem że wzrasta równie szybko co i temperatura płyty głównej jak i CPU gdy jest włączony program Prime 95.
    Czy local może być temperaturą wewnątrz obudowy? nie wiem strzelam.
    Próbowałem na macanego znaleźć co się grzeje, sprawdzając poszczególne elementy kompa i zauważyłem że mostek południowy jest też dosyć ciepły. Założę na niego jakiś mały radiator tylko muszę coś znaleźć. Pozostałe elementy jak grafika ram nie wydają mi się zbyt ciepłe.
    Więc do czego są te temperatury!:(

Co do płyty to jaki inny radiator mam założyć tak by się zmieścił i był wydajniejszy ma ktoś jakąś propozycję?
    Ja myślałem o czymś takim:
    http://www.allegro.pl/item158237197__pentagram_np_40_cu_miedz_na_chipset_i_grafike.html
    tylko nie wiem czy to się zmieści i otwory chyba nie będą pasować bo przeczytałem że ten radiator ma rozstaw 40mm - 50mm a u mnie jest około 60mm. Choć muszę jeszcze ten wymiar sprawdzić.
  • #7 3479334
    Lzep
    Poziom 39  
    Cytat:
    Co do płyty to jaki inny radiator mam założyć
    Czy chodzi Ci o mostek północny NB ?.
    Ja założyłem na NB niebieskiego Zalmana ZM-NB47J, działa pięknie skoro jest na nim ok. 25 st. !, a bywało ponad 50 na standardowym radiatorze MSI. Na południowym SB nie mam nic (na razie), mam zamiar przykleić kawałek radiatora ze starego procesora.
    Tymi pozostałymi temperaturami - poza CPU/chipset(NB)/HDD - nie przejmuj się ! Więcej czujników zwykle nie ma i programy "głupieją" wyświetlając byle co -> bywa nawet -127st./+127 st. !!!
  • REKLAMA
  • #8 3481464
    Bin
    Poziom 11  
    Tak chodziło mi o mostek północny. Rozumiem że Ty masz też Abita KD7 Rajd i założyłeś na chipset tej płyty niebieskiego Zalmana ZM-NB47J i to wystarczyło by obniżyć temperaturę? Myślałem że musi być dobry radiator + wentylator skoro ten fabrycznie montowany nie daje sobie rady.

A czy możesz mi jeszcze odpowiedzieć na moje pytanie z punktu 2 i 3 ? bo nikt inny się nie oddzywa.

Dzięki, pozdrawiam.
  • #9 3482042
    Lzep
    Poziom 39  
    Cytat:
    Rozumiem że Ty masz też Abita KD7 Rajd
    Widzę że nie zajrzałeś do linku, który wstawiłem ? - tam jest w podpisie moją konfiguracja. Mam płytę MSI KT4AV i na chipsecie był sam radiator wysokości ok. 6 mm !!! Temparatura spadła nie tylko z powodu Zalmana, ale i 3 wentylatorów w budzie - poczytaj dokładniej co pisałem ! Żeby pasywne chłodzenie ( chipset, grafika, pamięci, Mosfety ) działało właściwie, to trzeba zrobić niezły przeciąg w obudowie!
  • #10 3482360
    Bin
    Poziom 11  
    Zajrzałem do tego linku, tyle, że nie zwróciłem uwagi na Twoją konfigurację. Ja właśnie zamontowałem dwa wentylatory Arctik Cooling 80x80mm 1000-2500 RPM z czujnikiem temperatury w obudowie jeden z przodu drugi z tyłu. Temperatura spadła o 4 stopnie, czyli wynika z tego, że muszę zamontować coś innego na chipset tylko pytanie, co tam dać skoro ten radiator z wentylatorem nie daje rady. Podejrzewam, że pasywne chłodzenie nie wystarczy. Czy możesz coś podpowiedzieć?

Gdzie i jak ustawić pamięć 1:1 (synchronicznie) mam w biosie takie ustawienie dram clock - by spd czy to by spd oznacza synchronicznie? Jeśli nie to gdzie to ustawić.

Ratio (FSB:AGP:PCI) mam na 4:2:1 przy FSB 148MHz i mnożnik x13 kiedy zmienić na 5:2:1 tak by było bezpiecznie? (czy przy 166 zmienia się automatycznie na 5:2:1). PCI mam obecnie 37 a AGP 74 do ilu można bezpiecznie podnosić FSB przy ustawieniu 4:2:1?
    A może w tym wypadku gdy nie ma blokady PCI i AGP można stosować tylko FSB 133 przy 4:2:1, FSB 166 przy 5:2:1 ….
    Ludzie pomóżcie.

Pozdrawiam
  • #11 3483177
    Lzep
    Poziom 39  
    Cytat:
    Ratio (FSB:AGP:PCI) mam na 4:2:1 przy FSB 148MHz i mnożnik x13 kiedy zmienić na 5:2:1 tak by było bezpiecznie? (czy przy 166 zmienia się automatycznie na 5:2:1). PCI mam obecnie 37 a AGP 74 do ilu można bezpiecznie podnosić FSB przy ustawieniu 4:2:1?
    Bezpieczne PCI/AGP to jest 36/72, więc już masz lekko pod górkę :D. Na 166 miałbyś dzielnik 1/5 i mógłbyś tak puścić, jeśli możesz zmniejszyć mnożnik - tak przy okazji - dlaczego CPU-Z pokazuje Ci mnożnik 13, skoro XP2000+ ma mnożnik 12.5 ?
    Cytat:
    Gdzie i jak ustawić pamięć 1:1 (synchronicznie) mam w biosie takie ustawienie dram clock - by spd czy to by spd oznacza synchronicznie? Jeśli nie to gdzie to ustawić.
    By SPD to najgorszy z możliwych sposobów ustawiania pamięci ! To jest w/g timingów zapisanych w Epromie na kostce przez producenta - często są zupełnie bezsensowne, a prawie zawsze zawyżone !! To co jest tam wpisane masz w CPU-Z w zakładce SPD, której nie wstawiłeś (zamiast tej bezsensownej Cache ?). Poprawnie ustawia się w opcjach User/Manual (różnie to jest w różnych Biosach).
  • REKLAMA
  • #12 3483454
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    pamięci ustaw na auto przestaw zworki na płycie daj na 166( jezeli plyta obsluguje 200 to przestaw na 200 ale mnoznik ustaw na osiem) zmniejsz mnożnik procesora na 10 i powinien odpalić bez żadnego problemu a później to tylko kwestia mnożnika i FSB (im bedzie wyższe tym lepiej ;) )
  • #13 3487146
    Bin
    Poziom 11  
    Mnożnik podniosłem, bo chciałem sprawdzić na ile pójdzie procek a podnosząc samo FSB szybko skacze w górę temperatura chipsetu i nie byłem wstanie podnosić więcej. Obecnie mam 166 x 13 co daje 2169 Mhz. Pamięć mam ustawioną na DRAM CLOCK 166 i teraz widzę że CPU-Z pokazuje mi stosunek 1:1. Podniosłem napięcie procka do 1,7 bo wysypywał się w Prima 95. Nie mogę go przetestować, bo po około 3 minutach testu temperatura chipsetu wynosi 68 stopni i z obawy o Chipset wyłączam Prima 95. Dzisiaj zmniejszę mnożnik na 12,5 tak jak być powinno i pozostawię 166 x 12,5. Co do tych zworek na płycie to nie bardzo wiem gdzie to jest, ale postaram to odnaleźć. Gdybym podniósł FSB do 200 zakładając, że komp wstanie to temperatura chipsetu go zapewne spali. Płyta obsługuje jak się nie mylę FSB do 250. Chyba kupię tego PENTAGRAM NP-40 Cu -miedź na chipset.

Link na Allegro:
    http://www.allegro.pl/item159385496__pentagram_np_40_cu_miedz_na_chipset_i_grafike.html

• #14 3487380
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    no wiec masz synchro :) co do temperatur to niestety trzeba mieć dobre chłodzenie żeby bawić się w oc co do temp chipa to sprawdź najlepiej w ewerescie bo jest zabójczo wysoka
    PS: zauważ na jakim rdzeniu masz procka zrób coś z tym niech się nie marnuje ;)
  • #15 3488231
    Lzep
    Poziom 39  
    Cytat:
    Gdybym podniósł FSB do 200 zakładając, że komputer wstanie to temperatura chipsetu go zapewne spali. Płyta obsługuje jak się nie mylę FSB do 250
    Co Ty człowieku wypisujesz ? - jakie 200 ? - a już 250 to zupełny absurd!. Przecież Ci wszystko pójdzie z dymem - masz dzielnik 1/6 na tej płycie ? Na mojej też jest "teoretycznie" FSB=280 !!!, a praktycznie to nie da się ustawić więcej niż 180 :!: - więc lepiej nie kombinuj za dużo !
    Pozdrawiam :cry:
  • #16 3488345
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    Lzep nie rozumie dlaczego jak ustawi 200 to mu sie cokolwiek ma spalić ?? jak przestawi zwory na 200 to taktowanie pci powróci mu do normalnych wartości (o ile płyta idzie na 200). Jak to jest w końcu bo już sam się pogubiłem ;)
  • #17 3488482
    Lzep
    Poziom 39  
    To jest płyta na KT400 i pewno ma max dzielnik 1/5 - żeby poszła na 200 to musi być dzielnik 1/6 - przecież o to pytałem, czy ma taki dzielnik - bo u mnie nie ma, a mam nowszy chipset KT400A ! I od tego wszystko zależy, bo 200/5=> PCI= 40 a AGP=80 MHz i leci dysk, grafa i co tam jeszcze się da.
    Pozdrawiam :cry:
  • #18 3489429
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    z tego co widać to Wasze płyty nie obsługują FSB 200 (przynajmniej tak podaje producent, wcześniej nie miałem czasu sprawdzać) więc na pewno nie mają dzielnika 1/6. Bin pozostaje Ci tylko 166 ;)
  • #19 3490861
    Bin
    Poziom 11  
    Temperatura w Ewerescie jest identyczna. Napisz mi coś więcej na temat tego procka: co i jak można z nim jeszcze zrobić bo ja jak wspomniałem wcześniej jestem początkujący w tym temacie. Czytałem gdzieś na forum, że chyba w nich można odblokować cache level 2 z 256 KBytes do 512 KBytes. Czy o to Ci chodziło?

Co do maksymalnego FSB to niby można ustawić 250 (teoretycznie) wiem że się nie da bo maksymalny mnożnik jest 5:2:1 i taki mam obecnie ustawiony przy FSB 166 więc PCI i AGP mają po tyle ile mieć powinny. Co do tych zworek na płycie to nie wiem co to ma być i w którym miejscu szukać więc dałem sobie spokój.
    Wczoraj zamówiłem Pentagrama i od razu wentylator 40x40 5000 rpm jak tylko przyjdzie to go zamontuję i mam nadzieję ze chipset końcu będzie miał odpowiednio niższą temperaturę, która pozwoli na dalsze testowanie.

Jak zdając radiator z chipsetu, ile dać pasty pod nowy by było OK? Nigdy tego nie robiłem, więc jak można to prosiłbym o jakieś wskazówki. Tego, czego się obawiam to jak zwolnić te kołki plastikowe trzymające radiator, bo nie wiem czy to jest otwór w płycie i one są tam jakoś zatrzaśnięte i trzeba coś wcisnąc by wyjąć czy jak? Nie chciałbym nic uszkodzić, więc proszę o pomoc może macie jakąś strone z instrukcją jak to zrobić. Dzisiaj postaram się coś samemu poszukać.
    Podaje link do do zdjęcia płyty tam w miarę widać mocowanie chipsetu.
    http://www.digital-daily.com/documents/3443/abit-kd7r-board_3dbig.jpg
  • #20 3492703
    Bin
    Poziom 11  
    Mam jeszcze pytanie jak ustawić sppedfana by pokazywał mi obroty wszystkich wentylatorów, bo pokazuje mi tylko 2 tego obroty na CPU i jednego z tych, które niedawno zamontowałem. Podpięte są do fan 1,2,3 a mam jeszcze fan 4 i 5 i jak bym nie przekładał to zawsze są tylko dwa w sppedfanie. A może jakiś inny program ?
  • REKLAMA
  • #21 3494960
    Lzep
    Poziom 39  
    Speedfan nie ma własnych czujników - może pokazać tylko tyle ile odczyta z płyty - za to odpowiada odpowiedni scalak (czujnik), u mnie jest to Winbond W83697HF (ISA 290h), jak widać w linku, który wcześniej wstawiłem - czyli tylko to co pokazuje Everest, który też tam "zagląda".
    Chcesz więcej, to musisz sobie kupić odpowiedni panel z wyświetlaczem, sterownikiem wentylatorów i dodatkowymi czujnikami temp. , które sobie zamontujesz tam gdzie będziesz chciał i podłączysz wszystkie dodatkowe wentylatory.
  • #22 3495671
    Bin
    Poziom 11  
    OK to już wiem o co chodzi, a co z tym rdzenie i CPU coby się nie zmarnowało? I jak mam zdemontować stary radiator tak by nic nie uszkodzić czytałem że trzeba zdemontować płytę z obudowy aby z drugiej strony wcisnąc kołki i je wyjąć z radiatora. Czy nie ma innego sposobu? bo nie bardzo chciałbym wyjmować płytę.
  • Pomocny post
    #23 3495691
    Lzep
    Poziom 39  
    Nie ma - trzeba z tyłu ścisnąć i wyjda kołki - jak to sobie inaczej wyobrażasz ? :D
  • #24 3496655
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    w przyklejonych tematach masz co nie co o rdzeniach modach itd... ;)
    PS: konkretnie chodzi o zmianę athlona na barthona ;)
  • #25 3497861
    Bin
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc teraz tylko czekam na radiator. Mam nadzieję że jakoś mi to pójdzie a potem zobaczymy co dalej.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wysokich temperatur odczytywanych w programie SpeedFan podczas podkręcania procesora na płycie głównej z chipsetem KT400. Użytkownik zauważa wysoką temperaturę chipsetu (temp1) i pyta o możliwości chłodzenia, rozumienie pozostałych temperatur (Local, Remote) oraz o bezpieczne ustawienia ratio FSB:AGP:PCI przy podkręcaniu. Zalecane jest stosowanie radiatora z wentylatorem na chipset, poprawa wentylacji obudowy (montaż wentylatorów 80x80 mm), a także użycie programów diagnostycznych typu Everest do weryfikacji temperatur. Wskazano radiator Zalman ZM-NB47J jako skuteczne chłodzenie mostka północnego (NB). Dyskutowano o ograniczeniach płyty głównej w podnoszeniu FSB, gdzie bezpieczne wartości PCI/AGP to 36/72 MHz, a FSB powyżej 166 MHz może powodować przegrzewanie chipsetu i niestabilność. Użytkownik planuje wymianę radiatora chipsetu na model Pentagram NP-40 Cu z wentylatorem 40x40 mm 5000 rpm. Poruszono także temat synchronizacji pamięci (ustawienia DRAM Clock i SPD w BIOS) oraz konieczności manualnej konfiguracji timingów pamięci. W kwestii demontażu radiatora procesora potwierdzono konieczność wyjęcia płyty głównej, aby odblokować kołki mocujące radiator. Wspomniano o możliwości odblokowania cache L2 w procesorze Athlon (zmiana na Barton). SpeedFan pokazuje tylko obroty wentylatorów odczytywane z czujników płyty (np. Winbond W83697HF), więc do monitorowania większej liczby wentylatorów potrzebny jest dodatkowy panel z czujnikami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA