logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Sharan 98 1.9TDI AFN - nie odpala, problem z kątem wtrysku i pompą

ociz 23 Wrz 2011 11:19 5055 6
REKLAMA
  • #1 9955293
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3479
    VW Sharan 98r. 1.9TDI AFN
    Kilka dni wcześniej zdarzało mu się za zapalił dopiero za 2-3 razem. W końcu zdechł całkiem.
    Rozrząd sprawdzony 2 razy i wszystko się zgadza. Odpala dopiero jak maksymalnie przyspieszę kąt na pompie ale i tak pracuje tragicznie. Jak ustawie poprawnie (wg VAG-COM) to tylko kopci i kichnie raz na 2 obroty wału.
    Podejrzewam uszkodzenie pompy. Sam tego nie naprawię, teraz tylko pytanie czy wieźć samą pompę do fachowca czy coś innego może mu dolegać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9955438
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    Sprawdzales srube na wale czy nie pusciła?

Jak wszystko z paskiem ok, to spróbuj ustawic jeszcze pompe czujnikiem zegarowym.
  • REKLAMA
  • #3 9955533
    ociz
    Kółko na wale sprawdzone, już wcześniej kto inny też wszystko sprawdzał ale nie ufam do końca w jego fachowość i sam też posprawdzałem.
    Czujnika zegarowego nie posiadam niestety, ale to by chyba nic nie zmieniło skoro brakuje aż regulacji na pompie żeby ustawić tak żeby normalnie pracował, po mojemu słychać że zapłon jest za późny.
    W VAG-u blok 000 pole drugie pokazuje ~130 jak maksymalnie przyspieszę, a jak cofnę od tych 50 to silnik gaśnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9957874
    manta
    Ocena: 1533
    Klin koła pompy do sprawdzenia, zobacz czy średnica otworu na blokadę i w mocowaniu pompy jest taka sama. Przyspiesz pompę o ząbek na pasku i wtedy reguluj. Co do kontroli vagiem, to różnie to wychodzi w czasie rozruchu. Niestety czujnik jest niezastąpiony.
  • Pomocny post
    #5 9957902
    Brave Merc
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    A na nastawach w grupie 4 vagiem sprawdzałeś czy reaguje na wysterowanie?
    Może tłoczek kąta ?
  • #6 9958757
    ociz
    Klin pompy ok, postanowiłem ją wyjąć i oddać w ręce fachowców. Przy okazji jedna rzecz zwróciła moją uwagę, jak odkręciłem rurki wysokiego ciśnienia to całe paliwo z pompy dość szybko wyciekło, normalne to?
  • REKLAMA
  • #7 10015299
    ociz
    W paliwie było dość sporo benzyny, i to cała przyczyna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z VW Sharan 1.9TDI AFN z 1998 roku, który nie odpala. Po kilku próbach uruchomienia silnika, zauważył, że odpala tylko przy maksymalnym przyspieszeniu kąta wtrysku na pompie, ale pracuje nieprawidłowo. Rozrząd został sprawdzony, a użytkownik podejrzewa uszkodzenie pompy wtryskowej. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie klinu koła pompy oraz użycie czujnika zegarowego do precyzyjnej regulacji. Użytkownik postanowił wyjąć pompę i oddać ją do fachowców, a później odkrył, że w paliwie znajdowała się benzyna, co mogło być przyczyną problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA