logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzator split 5kW – które marki mają zasilanie przez jednostkę wewnętrzną?

Javo 26 Wrz 2011 15:01 5889 12
REKLAMA
  • #1 9965558
    Javo
    Poziom 11  
    Planuję na wiosnę montaż klimatyzatora split ok 5kW. Dom jest w trakcie wykańczania i w związku z ocieplaniem elewacji styropianem położyłem na zewnątrz instalację elektryczną do jednostki zewn. (3x2,5 oraz 3x1,5) a także rurki miedziane 1/4 i 1/2 cala w otulinie.
    I tu mam pytania:
    1. Które marki klimatyzatorów mają zasilanie główne poprzez jednostkę wewnętrzną (tak jak moja instalacja)? Za późno się zorientowałem, że niektrzy zasilają przez jednostkę zewnętrzną i jestem ograniczony teraz do zakupu klimatyzatora zasilanego przez jedn. wewn.
    2. Jaka po stronie wewnętrznej budynku (za otworem w ścianie) powinna być długość rurek aby je potem swobodnie podpiąć do jednostki wewnętrznej. Na razie mam zostawione ok. 1m, ale nie jest to wygodne przy pracach wykończeniowych.
  • REKLAMA
  • #3 9972478
    Zbig30
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam,

1. Większośc klimatyzatorów on/off o mocy <5kW ma zasilanie do jednostki wewnętrznej. Zasilanie do zewnętrznej spotkalem w inwerterach np. LG, Samsung i multisplitach.
    2. Rury zostaw. jak obetniesz to już nie dosztukujesz [chyba, ze lutowanie]. Wazne: zabezpiecz dobrze rury przed brudem, pyłem i wilgocią!
  • #4 9994625
    ganz1
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Pamiętaj jeszcze o skroplinach
  • REKLAMA
  • #5 9999931
    dyszel85
    Poziom 18  
    Ocena: 43
    Montaż jednostki wewnętrznej, gdy rury wystają ze ściany to nie lada wyczyn dla profesjonalnego instalatora, a co dopiero dla laika.
  • #6 10342542
    Klaz-System
    Poziom 11  
    KLAZ-SYSTEM.

Witam (Monter 5L)
    Daikin da się lecz nie będzie podłączonego przewodu ochronnego do jednostki wewnętrznej jednak nie szkodzi ponieważ jednostki są ze sobą połączone galwanicznie rurami freonowymi. Badałem pętle zwarcia i była identyczna jak jednostki zewnętrznej.
    Mam namyśli oczywiście invertery
    Jeśli chodzi o instalacje to jeśli nie są załamane rury a skroplina jest poprawnie położona
    to. Metr instalacji w zupełności wystarczy. Instalacja musi być sucha i czysta!!!
    Dodam że bez narzędzi i pompy próżniowej nie zamontujesz poprawnie urządzenia

Pozdrawiam
  • #7 10469721
    skunik18
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    a mnie nurtuje pytanie gdzie ta 5-teczka będzie się pocić?? jaki metraż?? i powiedz że nie kuchnia.
  • #8 10760637
    Instalatorkonserwato
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Przewód ochronny PE musi być podłączony żadne połączenie galwaniczne nie da takiego samego potencjału jedynie połączenia wyrównawcze patrz ( ochrona przeciw porażeniowa)
  • REKLAMA
  • #9 11079767
    robertg1972
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    połączenie ochronne musi być przewodem elektrycznym nie można wykorzystywać do tego celu części urządzenia!!
  • #10 11123683
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1028
    dyszel85 napisał:
    Montaż jednostki wewnętrznej, gdy rury wystają ze ściany to nie lada wyczyn dla profesjonalnego instalatora, a co dopiero dla laika.

Warto zostawić odpowiednio szerszą dziurę, aby rurki miały luz na podciągnięcie - potem je trzeba wygiąć i ponowne wepchnąć w otwór - wtedy bez problemu podłączymy jedn. wewn. jak trzeba. Otwór można poszerzyć na łuku rurek - pracując na większym promieniu gięcia, jest mniejsza szansa na załamanie rurki jak ktoś niewprawiony w wyginaniu. Zagipsowane lub zatynkowane rurki trzeba rozkuć - inaczej ukształtowanie tych rurek będzie niemożliwe, a jednostka wewn. się nie zapnie, albo będzie naprężona.
  • REKLAMA
  • #11 11243156
    Instalatorkonserwato
    Poziom 11  
    Witam jeśli chodzi o dobór urządzenia to od razu powiem że inverter odpada ponieważ masz o jedną żyłę mniej niż potrzeba Przy inverterach zasilasz jednostkę zewnętrzna a z j. zewnętrznej idą 4 żyły do j. wewnętrznej L,N,PE,C - GDZIE C jest sterowaniem
    jeśli chodzi o on-off to zawsze możesz zasilić jednostkę wewnętrzną np. z gniazda a na zasilanie skraplacza i sterowanie wykorzystasz 3x2,5 i dwie żyły sterujące oraz pe z przewodu 3x1,5 jeśli chodzi o rury to zostaw to wykwalifikowanemu serwisowi zrobienie czegoś samemu w cale nie oznacza że będzie taniej
  • #12 11243300
    kornetpl
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    po za tym samemu można wszystko dobrze podłączyć ale wątpię żeby ktoś kto nie zajmuje się montażem klimatyzacji na co dzień posiadał pompę próżniową, którą wykonamy próżnie przed zagazowaniem układu.
  • #13 11245680
    Instalatorkonserwato
    Poziom 11  
    chyba jednak potrzeba więcej narzędzi np kalibrownik giętarkę bądź sprężynę gratownik i wiele innych a najważniejsza jest po prostu wiedza

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje montaż klimatyzatora split o mocy około 5 kW w nowo wykańczanym domu. Zadaje pytania dotyczące wyboru klimatyzatora, który zasilany jest przez jednostkę wewnętrzną oraz długości rur miedzianych pozostawionych za otworem w ścianie. Odpowiedzi sugerują, że większość klimatyzatorów on/off o mocy poniżej 5 kW ma zasilanie do jednostki wewnętrznej, podczas gdy inwertery, takie jak LG i Samsung, zasilają jednostkę zewnętrzną. Rekomenduje się pozostawienie rur o długości 1 m do późniejszego skrócenia w trakcie montażu, a także zwrócenie uwagi na odpowiednie zabezpieczenie rur przed zanieczyszczeniami. Wskazano również na konieczność posiadania odpowiednich narzędzi i wiedzy do prawidłowego montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA