rach_UMK napisał: Traktujesz ludzi, jakby byli idiotami... ale ten jeden idiota, który się nie zna, naprawił kilka sterowników klimatyzacji i jedną centralę wentylacyjno-klimatyzacyjną w centrum handlowym....
Sam się tak źle traktujesz, a zarzucasz mnie takie traktowanie.
To jakaś polska, a w zasadzie chłopska, cecha, iż każdą krytykę, a nawet wątpliwość, Polacy odbierają OSOSBIŚCIE.
To co napisałem wyżej na temat ad personam.
Nie kwestionuję twojej wiedzy z elektroniki, bo na jakiej podstawie??? Możesz być doskonały w jakiejś innej dziedzinie, ale....na automatyce układów HVAC się nie znasz. Nie rozumiesz tej dziedziny i zrozumieć nie chcesz.
rach_UMK napisał: I wiem, że są klimatyzacje, które radzą lepiej lub gorzej.
Nie wiem o jakiej wiedzy piszesz, bo ponoć wiesz, ale już samo używanie nazewnictwa o czymś świadczy. Jak ktoś nazywa klimatyzator klimatyzacją, to znaczy, że nie ma pojęcia o czym pisze.
Do tego, aby przedstawić problem obrazowo, napisze, że nawet Ferrari w zatłoczonym mieście nie pojedzie więcej niż Fiacik 126p.
Do tego ten "przyrząd pomiarowy" na twoim biurku jest g warty. I nie dlatego, że ma jakąś tam dokładność, ale dla tego, że wynik jego pomiarów w bardzo małym stopniu odzwierciedla parametry pomieszczenia tzn temp i wilgotność. On mierzy sobie to co jest w jego wnętrzu, a nie to co jest tym czy innym punkcie pomieszczenia.
rach_UMK napisał: @jack63, skup się nad @Oooooooooooooooooooo, aby mu pomóc...
Napisałem wyżej co wg. mnie powinien kupić. Jednak nie widać odzewu.
Natomiast pojawili się doradcy nie mający pojęcia o sprawie, ale wypowiadający się autorytatywnie. Np:
rasputnik6502 napisał: (zwłaszcza ze urządzenie przystosowane do samodzielnego montażu, do celów prywatnych to nawet żadnych certyfikatów nie trzeba mieć).
Kto ci takich głupot naopowiadał. Pewnie sprzedawca obchodzący prawo formułką "do dalszej odsprzedaży".
Ustawa o f-gazach nie rozróżnia celów montażu. Montaż splita wymaga, wg prawa, świadectwa kwalifikacji.
Natomiast tzw klimatyzator przenośny może sobie zamontować każdy gdyż jest to tzw monoblok podobnie jak lodówka czy suszarka do ubrań.