logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Klimatyzacja do domu 35 m² – jakie modele split, klasa energetyczna, awaryjność?

Oooooooooooooooooooo 25 Maj 2025 08:39 1065 11
  • #1 21559371
    Oooooooooooooooooooo
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Dzień dobry, na pewno temat się powieli, jednak w dobie postępu, może poprzez swoje doświadczenie podpowiecie mi a może i innym wiadomości i doradzicie, temat:
    Montaż klimatyzacji w pomieszczeniu 35 mkw. Dom jednorodzinny, parterowy. Jakieś konkretne modele, chodzi o zużycie energii (klasa) awaryjność, po prostu co macie w domu lub co montuje się w obecnym czasie. Z góry baaardzo dziękuję.
  • Pomocny post
    #2 21561135
    Hipshot
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Podawanie modeli, marek itp. może zostać uznane za niedozwoloną promocję handlową, co jest zasadne.

W mojej opinii:
    1. Jeśli masz budżet, to celowałbym w "japończyka". Jest dwóch liderów i bardzo, bardzo solidna klasa średnia.
    2. Na pewno mocno bym się zastanowił nad schłodzeniem tylko jednego pomieszczenia. Nie znam nikogo, kto by żałował multi-split'a, ale prawie wszyscy żałują zwykłego split'a.
    3. Jakość montażu ma absolutnie fundamentalne znaczenie dla trwałości układu. Rzecz w tym, że usterki montażu wychodzą po 3–4 sezonach i jest wtedy za późno. Co gorsza, nikt wtedy nie potrafi powiązać usterki z montażem. I to producent dostaje po łapach za kiepską jakość. W mojej ocenie znakomity montaż + średnia półka da znacznie lepsze rezultaty niż wysoka półka + kiepski montaż.
    4. Warto pobawić się kalkulatorami mocy chłodniczej, które na podstawie danych o warunkach (powierzchnia, kubatura, okna, ekspozycja słoneczna, itp.) policzą Ci wyjściowe moce chłodnicze, do skorygowania przez doświadczonego instalatora.
    5. Warto poczytać o klimatyzacji i montażu klimatyzacji. Jak będziesz rozumiał, o co biega, to poprzez kryteria techniczne i własny budżet dotrzesz do marki i modelu. W necie jest masa darmowych i dobrych materiałów na ten temat. W tym tutejsze Forum. No i rozróżnisz marketing i technikę. Uważam, że kluczowa jest technologia agregatu, o czym marketing milczy, eksponując kolory lakieru, wymiary i sterowanie WiFi parowników. Jestem w trakcie dogadywania parowników i montażu. Markę i agregat wybrałem sam na podstawie kryteriów ściśle technicznych. Z mojego doświadczenia wynika, że nic nie zastąpi własnej wiedzy w omijaniu "przeszkód".

Klima to inwestycja na naście lat. Więc ma być w porządku od początku :)
  • Pomocny post
    #3 21561332
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    Nie mam doświadczenia, bo nie jestem instalatorem, ale moim zdaniem dobrze wziąć pod uwagę dla własnego komfortu pod lupę histerezę temperaturową. Ponoć jest trudne do zrealizowania aby była mała, a pewnie wchodzi też ekologia, żeby zestaw rzadziej chodził.
    Mam, akurat w biurze, o podobnej powierzchni co Twoje pomieszczenie, zamontowany taniej marki, dość popularnej, i wg instalatora bezawaryjnej od wielu lat w braży, ale zgodnie z instrukcją, gdy ustawię latem np. 24 stopnie, to powinno wg katalogu wahać pomiędzy 22,5-25,5 stopnia. a w rzeczywistości 22-26-5 stopni. Efekt jest taki, że albo marzniesz abo pocisz, bo 4-5 stopni to jest różnica spora. Notabene w funkcji ogrzewania jest zdecydowanie lepiej, bo histereza w 2 stopniach się mieści. Albo zaakceptować tę wadę, bo i tak jest dużo lepiej niż bez klimy.
    Te bardziej precyzyjne, przynajmniej katalogowo, jakoś tanie nie są.
  • Pomocny post
    #4 21561352
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2796
    rach_UMK napisał:
    Nie ma doświadczenia, bo nie jestem instalatorem, ale moim zdaniem dobrze wziąć pod uwagę dla własnego komfortu pod lupę histerezę temperaturową.

rach_UMK napisał:
    gdy ustawię latem np. 24 stopnie, to powinno wg katalogu wahać pomiędzy 22,5-25,5 stopnia. a w rzeczywistości 22-26-5 stopni.

Nie jesteś również pomiarowcem, bo nawet nie piszesz gdzie, czym i jak mierzyłeś temperatury???
    Automatykiem również nie jesteś, bo widać, że o niuansach regulacji pojęcia nie masz.
    Dla mnie to co piszesz jest zupełną bzdurą.
    rach_UMK napisał:
    Te bardziej precyzyjne, przynajmniej katalogowo, jakoś tanie nie są.

Jeśli ci się wydaje, że płacąc więcej będziesz w TWOJEJ SYTUACJI MIESZKANIOWEJ i pomiarowej, miał dokładniejszą regulację temp, to się mylisz.

Oooooooooooooooooooo napisał:
    Montaż klimatyzacji w pomieszczeniu 35 mkw.

Jakiej KLIMATYZACJI ??? Pewnie chodzi ci o klimatyzator.

Hipshot napisał:
    Jeśli masz budżet, to celowałbym w "japończyka".

Tak, na chińczyka budżetu nie trzeba mieć. Wystarczy dziura w kieszeni...

Poza tym te Japończyki to składane są np. w Czechach (Daikin) na częściach z Chin.

Moja rada. Kupić coś ze średniej półki. Ok 4-5 kW mocy.
    Ważniejsza jest solidna firma montująca i obsługująca gwarancję niż konkretna marka czy model.
    Do tego więcej pokory, a mniej zadęcia. To tylko klimatyzatorek, a nie żadna klimatyzacja.
    No i ekonomicznie oraz względem niezawodności bardziej opłaca się kilka pojedynczych klimatyzatorów niż tzw. multi czy VRV (VRF).
  • Pomocny post
    #5 21561460
    rach_UMK
    Poziom 32  
    jack63 napisał:
    Nie jesteś również pomiarowcem, bo nawet nie piszesz gdzie, czym i jak mierzyłeś temperatury???
    Automatykiem również nie jesteś, bo widać, że o niuansach regulacji pojęcia nie masz.
    Dla mnie to co piszesz jest zupełną bzdurą.

A co mam regulować, jako użytkownik? Ustawiam temperaturę na klimie temperaturę, poza tym jest wybór, czy klima ma pobierać temperaturę ze brać ze splita albo tego z pilota. Pomieszczenie, podłoga w kwadracie, split w połowie jednej ze ścian w odległości od sufitu wg zaleceń od producenta.... Tak jakbyś coś pił jednocześnie do instalatora.
    A tutaj, u mnie, nie ma znaczenia, bo wahania są w obu przypadkach duże jak poprzednio napisałem. A pomiar, owszem nie jest specjalistycznym urządzeniem, bo nie ma potrzeby. Na moim biurku kilka metrów od klimy, gdzie nie ma bezpośredniego wpływu od nawiewu, stoi na moim biurku zegar z funkcja temperatury i wilgotności.
    Jestem sam, brak ruchu (rzadko otwieranie, zamykanie drzwi)... organizm też to odczuwa, co z poprzedniej treści można wywnioskować.
    Pomiarowiec, to kto jest? Żenująca Twoja wypowiedź pełna frustracji.

I co pomoże automatyk? Zwłaszcza na taki jak wyraziłeś "klimatyzatorek"...

jack63 napisał:
    płacąc więcej będziesz w TWOJEJ SYTUACJI MIESZKANIOWEJ i pomiarowej,

Nie znasz mojej sytuacji mieszkaniowej. W moim mieszkaniu nie mam potrzeby montowania klimatyzacji.

jack63 napisał:
    miał dokładniejszą regulację temp,

Tego nie wiem, ale w obok firmie w biurach mają lepiej, lecz oczywiście pomiarów nie robiłem, tylko byłem parę godzin u nich siedzieć, popracować. Nie odczułem zbytnich wahań. na pewno nie maja taka taniochę jaką ja mam u siebie.
    Czy coś da z tym zrobić w jakimś mieszkaniu, tego nie wiem. Zwłaszcza za rozsądną cenę, gdzie choć pułap może być różny w zależności od zasobności portfela.
    Te wahania u mnie trochę drażnią, ale też nie powiem, komfort mimo wszystko jest znacznie lepszy niż bez tej klimy.
  • Pomocny post
    #6 21561969
    Hipshot
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    >>21561352

Argumenty ad personam są zawsze nędzne i świadczą o nędzy.

Ludzie piszą na forum różne rzeczy. Jedni – bo się nie znają i szukają pomocy. I mają dość odwagi, by zapytać.
    Inni – dzielą się wiedzą, bo chcą pomóc.
    Na tych trzecich, ignorantów-oceniaczy, szkoda czasu.
  • Pomocny post
    #7 21561993
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 21562336
    jack63
    Poziom 43  
    rach_UMK napisał:
    A co mam regulować, jako użytkownik?

Jako użytkownik określasz tylko nastawę. Regulacją zajmuje się automatyka urządzenia. Natomiast kontrola działania automatyki i poprawne, a nie bzdurne, wnioski z tej kontroli wymagają wiedzy, narzędzi pomiarowych i wysiłku.
    rach_UMK napisał:
    poza tym jest wybór, czy klima ma pobierać temperaturę ze brać ze splita albo tego z pilota.

Podaj co to za klimatyzator i przy jakim wyposażeniu przekazuje informacje o temperaturze z pilota do JW.
    Wymaga to ciągłej komunikacji między pilotem a JW co prowadziło by do szybkiego zużycia baterii/akumulatorów pilota.
    Oczywiście zakładam, ze pilot jest typowy, przenośny a nie stacjonarny, naścienny.

rach_UMK napisał:
    A tutaj, u mnie, nie ma znaczenia, bo wahania są w obu przypadkach duże jak poprzednio napisałem. A pomiar, owszem nie jest specjalistycznym urządzeniem, bo nie ma potrzeby.

Jakim termometrem i gdzie? I nie chodzi o super dokładne pomiary temperatury, ale bardziej o miejsce pomiaru w stosunku do obiegu powietrza w pomieszczeniu.
    rach_UMK napisał:
    Na moim biurku kilka metrów od klimy, gdzie nie ma bezpośredniego wpływu od nawiewu, stoi na moim biurku zegar z funkcja temperatury i wilgotności.

I co? automatyka urządzenia ma wiedzieć, że ty sobie życzysz taką, lub inną temperaturę??? Nie za duże wymagania wobec tak prostego i taniego urządzenia.
    Napiszę ci, że nawet prawdziwa klimatyzacja, czyli wentylacja z pełną obróbką powietrza bytowego, mogła by mieć problem ze spełnieniem takich wymagań w każdym punkcie pomieszczenia.
    rach_UMK napisał:
    Pomiarowiec, to kto jest? Żenująca Twoja wypowiedź pełna frustracji.

Tak to jest gdy nie mając wiedzy i wyobraźni ocenia się innych ludzi.
    Hipshot napisał:
    Argumenty ad personam są zawsze nędzne i świadczą o nędzy.

Gdzie znalazłeś argumenty ad personam. Ciekawe czy wiesz co to w ogóle znaczy? Nie oceniałem ludzi tylko ich poglądy, wiedzę, wyobraźnię. Jednak, gdy się tak domagają, to spełnię waszą prośbę i was ocenię:

Przyjechały wieśniaki do Warszawy czy innego miasta i w głowach im się poprzewracało...
  • Pomocny post
    #9 21562382
    rach_UMK
    Poziom 32  
    @jack63 Chyba Cię pogięło, zajmujesz się tym, a skupiasz się na nieistotnych rzeczach, czepiasz się byle g..wna. Nie skupiaj się co ja mam, bo to nieistotne. Nie mam zbyt dużych wymagań, bo wiem ile za to zapłaciłem, lecz nie spełnia też do końca zadeklarowanych przez producenta.
    Traktujesz ludzi, jakby byli idiotami... ale ten jeden idiota, który się nie zna, naprawił kilka sterowników klimatyzacji i jedną centralę wentylacyjno-klimatyzacyjną w centrum handlowym.... Nie lubię za bardzo w tym grzebać, nie chciałem zbytnio, ale właściciel centrali nalegał i ostatecznie udało przywrócić do życia i skonfigurować nową automatykę. Poprzednie sterowanie było oparte na palmtopie, którego już nie udało się uratować (spalony). Te ostatnie już lata prawie 15 lat bez awarii. I co z tego. Nie skupiam się na nieistotnych pierdołach i nadal uważam, że nie znam się.
    I wiem, że są klimatyzacje, które radzą lepiej lub gorzej.
    @jack63, skup się nad @Oooooooooooooooooooo, aby mu pomóc...

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• Pomocny post
    #10 21562428
    jack63
    Poziom 43  
    rach_UMK napisał:
    Traktujesz ludzi, jakby byli idiotami... ale ten jeden idiota, który się nie zna, naprawił kilka sterowników klimatyzacji i jedną centralę wentylacyjno-klimatyzacyjną w centrum handlowym....

Sam się tak źle traktujesz, a zarzucasz mnie takie traktowanie.
    To jakaś polska, a w zasadzie chłopska, cecha, iż każdą krytykę, a nawet wątpliwość, Polacy odbierają OSOSBIŚCIE.
    To co napisałem wyżej na temat ad personam.
    Nie kwestionuję twojej wiedzy z elektroniki, bo na jakiej podstawie??? Możesz być doskonały w jakiejś innej dziedzinie, ale....na automatyce układów HVAC się nie znasz. Nie rozumiesz tej dziedziny i zrozumieć nie chcesz.
    rach_UMK napisał:
    I wiem, że są klimatyzacje, które radzą lepiej lub gorzej.

Nie wiem o jakiej wiedzy piszesz, bo ponoć wiesz, ale już samo używanie nazewnictwa o czymś świadczy. Jak ktoś nazywa klimatyzator klimatyzacją, to znaczy, że nie ma pojęcia o czym pisze.
    Do tego, aby przedstawić problem obrazowo, napisze, że nawet Ferrari w zatłoczonym mieście nie pojedzie więcej niż Fiacik 126p.
    Do tego ten "przyrząd pomiarowy" na twoim biurku jest g warty. I nie dlatego, że ma jakąś tam dokładność, ale dla tego, że wynik jego pomiarów w bardzo małym stopniu odzwierciedla parametry pomieszczenia tzn temp i wilgotność. On mierzy sobie to co jest w jego wnętrzu, a nie to co jest tym czy innym punkcie pomieszczenia.
    rach_UMK napisał:
    @jack63, skup się nad @Oooooooooooooooooooo, aby mu pomóc...

Napisałem wyżej co wg. mnie powinien kupić. Jednak nie widać odzewu.
    Natomiast pojawili się doradcy nie mający pojęcia o sprawie, ale wypowiadający się autorytatywnie. Np:
    rasputnik6502 napisał:
    (zwłaszcza ze urządzenie przystosowane do samodzielnego montażu, do celów prywatnych to nawet żadnych certyfikatów nie trzeba mieć).

Kto ci takich głupot naopowiadał. Pewnie sprzedawca obchodzący prawo formułką "do dalszej odsprzedaży".
    Ustawa o f-gazach nie rozróżnia celów montażu. Montaż splita wymaga, wg prawa, świadectwa kwalifikacji.
    Natomiast tzw klimatyzator przenośny może sobie zamontować każdy gdyż jest to tzw monoblok podobnie jak lodówka czy suszarka do ubrań.
  • Pomocny post
    #11 21562430
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    rasputnik6502 napisał:
    ... można kupić klimatyzator typu split za 1600 złotych (z oferty na 3.5kW). Pełnoprawny klimatyzator, choć nie renomowanej japońskiej marki.
    To wątpliwe czy za tyle to się znajdzie fachowca do montażu tego....

To montaż splita jest taki drogi?
    To chyba faktycznie zaryzykuję i sam podłączę, bo akurat muszę kupić dwa do domu.
    Mam nadzieję, że jako człowiek techniczny (elektryk) temat ogarnę...
  • #12 21563000
    Oooooooooooooooooooo
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Panowie, panowie spokojnie, to tylko klima, rzecz nie za miliony i jeśli podejmę zła decyzję będę miał pretensje tylko do siebie, bardzo dobrze, że piszecie o tym że dużo zależy od instalatora , a nie od samego urządzenia, bo to tylko albo grzeje , albo chłodzi. Napewno skupie się na detalach estetyczno-praktycznych, i firma sama się wyłoni. Dziękuję, napewno powiem tak: jak ktoś chce zdarzyć przed upałami to wg. mnie to ostatni dzwonek.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru klimatyzacji typu split do domu o powierzchni około 35 m², ze szczególnym uwzględnieniem klasy energetycznej, awaryjności oraz jakości montażu. Zaleca się wybór urządzeń o mocy około 4-5 kW, z naciskiem na solidny montaż, który ma kluczowe znaczenie dla trwałości i niezawodności systemu. Wskazano, że klimatyzatory japońskie, choć często składane z komponentów chińskich, są uważane za solidne, ale niekoniecznie gwarantują lepszą regulację temperatury w warunkach mieszkalnych. Poruszono problem histerezy temperaturowej, która w praktyce może powodować wahania temperatury w zakresie 4-5 stopni Celsjusza, co wpływa na komfort użytkowania. Dyskutowano także o różnicach między pojedynczymi jednostkami split a systemami multi-split lub VRV/VRF, gdzie kilka pojedynczych klimatyzatorów może być bardziej ekonomiczne i niezawodne. Wskazano, że tanie urządzenia dostępne na rynku mogą być atrakcyjne cenowo, ale serwis i gwarancja mogą być problematyczne, a koszt utrzymania gwarancji może przewyższać wartość sprzętu. Podkreślono, że użytkownik ma ograniczone możliwości regulacji poza ustawieniem temperatury, a automatyka klimatyzatora odpowiada za sterowanie i utrzymanie zadanej temperatury. Wskazano również na znaczenie odpowiedniego pomiaru temperatury w pomieszczeniu oraz na to, że urządzenia klimatyzacyjne mają swoje ograniczenia w precyzji regulacji. Ostatecznie podkreślono, że wybór instalatora i jakość montażu są ważniejsze niż sama marka czy model klimatyzatora. Autor tematu planuje skupić się na praktycznych i estetycznych aspektach instalacji oraz podjąć decyzję przed nadejściem upałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA