logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Samsung le37a551p2r do amplitunera RX-V371B bez HDMI?

danielino 27 Wrz 2011 12:31 3179 5
REKLAMA
  • #1 9968445
    danielino
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Posiadam TV Samsung le37a551p2r i niedawno zakupiłem zestaw kina domowego:
    amplituner: RX-V371B
    odtwarzacz: BD-S671B,
    głośniki: NS50 + NS-P60 B

Amplituner działa bez zastrzeżeń, reszta również.

Mam jednak problem z przesłaniem dźwięku z TV do głośników, które są podłączone do amplitunera.

Wydaje mi się choć znawcą nie jestem, iż TV nie posiada wyjścia HDMI a jedynie 3 wejścia HDMI. Czy mam rację i czy jest jakieś wyjście z owej sytuacji poza kupnem nowego TV? (tego bym nie chciał bo i tak sporo mnie kosztował zestawik kina).

Podłączyłem wstępnie Amplituner do TV przez biały i czerwony chinch jednakże odczuwam znaczny spadek mocy dźwięku. Muszę nieźle rozkręcić głośność w aplitunerze coby wydobyć dźwięk w głośnikach lecący z TV.

Jest to dość irytujące jakoże na wysokich częstotliwościach odczuwam, iż głośniki mają już dosyć i dźwięk nie jest tak czysty, jak być powinien. Poza tym wystarczy że przełączę w aplitunerze źródło dźwięku na DVD, Radio lub nośnik zewnętrzny i głośność jest wówczas duuuuuuuuuuużo wyższa, co odczuwają sąsiedzi dopóki nie ściszę :D

Pomocy (dla mnie i sąsiadów coby nie zrywać ich z łoźka ;))

Jest jakaś możliwość podłączenia dźwięku z TV do Amplitunera w inny sposób? Czy da się jakoś podziałać z HDMI lub innym wyjściem?

Inny problem mam, lecz mniej "bolesny", jak podłączam komputerem do aplitunera poprzez złącze HDMI a następnie przesyłam strumień z aplitunera do TV poprzez drugi kabelek HDMI.

Wszystko gra, jednakże jak np. włączam winampa, to muzyka gra świetnie i czysto. Jednakże jak już uruchomię jakiś film (SubEdit Player), to już dźwięk gra bardzo cicho, muszę mocno podkręcać gałkę w aplitunerze (podobna sytuacja jak opisana powyżej).

Liczę na podpowiedź, może ktoś ma podobny sprzęt i wie co robić :)
    Będę wdzięczny.

Pozdrawiam
    Daniel
  • REKLAMA
  • #2 9968608
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 588
    Twój telewizor nie posiada optycznego wyjścia audio, jedynie są takie wyjścia/wejścia.
    Jak podłączyć Samsung le37a551p2r do amplitunera RX-V371B bez HDMI?

Jedynym wyjściem dźwięku jest Audio OUT - R,L .

Nowsze telewizory posiadają optyczne wyjście audio i dżwięk przesyłany jest cyfrowo.
  • REKLAMA
  • #3 9968655
    danielino
    Poziom 10  
    Witam

Czyli jedynym sposobem podłączenia dźwięku są tzw. chinche, którymi podłączyłem dźwięk do amplitunera tak? Nie ma innej drogi w tym TV?

Czy to jest naturalnie, iż dźwięk jest znacznie słabszy w opisywanych sytuacjach niż w chwili korzystania z odtwarzacza blue ray czy tez nośnika zewnętrznego typu pendrive a nawet radia?

Dziękuję za odpowiedź
    Pozdr
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 9969399
    hojlo1
    Poziom 35  
    Ocena: 181
    Przewertuj instrukcję obsługi TV, czy nie ma jakiejś regulacji (osobnej) na wyjściu analogowym.
    (choć raczej sygnał powinien być standardowy - może zmień wejście w amplitunerze, nie koniecznie musi być np 'TV").

Inny sposób, to wzmacniacz po drodze , choćby z głośniczka komputerowego, który ma:we. i wy.(np. słuchawkowe).

---------------
    Sprawa z komputerem jest prosta.
    Odtwarzacz korzysta z konkretnego "kodeka" audio i:
    - zmieniając na inny odtwarzacz możesz mieć dużo lepiej z dźwiękiem (inny kodek)
    - sam kodek ma zapewne też opcję regulacji głośności (i AC3 i FFdshow...) wystarczy tam przestawić i filmy można aż "przesterować" z dźwiękiem.
  • #6 9970902
    danielino
    Poziom 10  
    Witam!

Doczytałem się w necie, iż kable HDMI v.1.4 dają możliwośc obsłużenia strumienia dźwięki w obu kierunkach, czy to prawda?

i czy mój TV to potrafi... ;P Czy amplituner i TV będą wspirać ten standard?

"Standard 1.4 HDMI dodaje zwrotny kanał audio, dzięki któremu zostanie ograniczona ilość kabli wychodzących z telewizora."

Pozdr
REKLAMA