logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE50ES5500 - Jak podłączyć do amplitunera Yamaha RX-V363?

Matius_guitar 26 Wrz 2013 12:52 12138 8
REKLAMA
  • #1 12779309
    Matius_guitar
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam,

Mam problem z podłączeniem TV LED Samsung UE50ES5500 do amplitunera Yamaha RX-V363. Dokładniej chodzi mi o to jak podłączyć te sprzęty, żeby móc odbierać dźwięk ze zwykłej naziemnej telewizji przez kolumny. We wcześniejszym TV Sony miałem z boku dodatkowe wejścia i chinchami podłączałem TV do dowolnego wyjścia w amplitunerze. Tutaj z tego co widzę za bardzo tego zrobić nie mogę. Czy pozostaje mi połączenie "optyczne"?
    Dla rozjaśnienia sytuacji załączam zdjęcia panelu TV i amplitunera (sorry za tą lampę).

Z góry dzięki za pomoc.
    Załączniki:
    • Samsung UE50ES5500 - Jak podłączyć do amplitunera Yamaha RX-V363? IMG_8841.jpg (121.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung UE50ES5500 - Jak podłączyć do amplitunera Yamaha RX-V363? CAM00370.jpg (1.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12779329
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
    Podłącz zwykły kabel euro 2 chinch audio stereo.
    Samsung UE50ES5500 - Jak podłączyć do amplitunera Yamaha RX-V363?
    Matius_guitar napisał:
    Czy pozostaje mi połączenie "optyczne"?

Też można, tylko może być problem, bo będziesz musiał wyłączyć w ogóle głośniki w tv.
  • REKLAMA
  • #3 12779424
    stolarek_1988
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Wystarczy ze wyciszy głosniki - wcale nie trzeba ich wyłączać. Poziom głośności na zero i po problemie. Inaczej dźwięk z Yamahy i głośników TV będzie przesunięty w czasie. Dodatkowo połączenie optyczne pozwoli na oglądanie filmów z pena z dźwiękiem DD 5.1 o ile takowy posiadają. Możliwe będzie także przesyłanie dźwięku 5.1 podanego z HDMI (np z DVD, dekodera SAT lub kablówki cyfrowej) oraz przesyłanie 5.1 z kanałów cyfrowej telewizji naziemnej.
  • REKLAMA
  • #4 12779593
    Matius_guitar
    Poziom 11  
    Dzięki panowie :)
    Rozumiem, że ten kabel optyczny podłączam w amplitunerze do digital input dtv/cbl, a w tv do digital audio out?
  • #5 12779608
    PUPILANDER
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Podłącz przez HDMI - HDMI, będziesz miał dodatkowo możliwość sterowania głośnością kolumn z pilota TV.

We wzmacniaczu - HDMI (DTV/CBL)
    w TV - HDMI 1 lub 2
  • REKLAMA
  • #6 12782268
    Matius_guitar
    Poziom 11  
    Niestety, ale podłączenie przez HDMI jest możliwe dla oddzielnych kanałów: 1,2,3. W przypadku głosu z TV nie widzę takiej możliwości.

Kupiłem kabel optyczny, podłączyłem tak jak opisałem wcześniej i wszystko pięknie śmiga. Fakt faktem w telewizorze trzeba było zmienić ustawienia głośników na "zewnętrzne", więc dźwięku z TV nie ma, ale to żaden problem.

Mam natomiast kilka pytań:
    1) Aktualnie dvd mam podłączone do TV przez HDMI, a dźwięk jest puszczany przez kabel optyczny z telewizora do amplitunera. Czy miałbym lepszą jakość dźwięku gdybym połączył np. kablem optycznym albo coaxialem bezpośrednio dvd z amplitunerem?
    2) Nie wiem czemu, ale jak dla mnie, gdy zmienię w TV dźwięk z PCM na Dolby Digital jest gorzej, a przede wszystkim o wiele ciszej? Czy to normalne?
  • #7 12782367
    PUPILANDER
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    O jakie oddzielne kanały Ci chodzi?
    Nie mam co prawda amplitunera Yamahy ale Sony i u mnie to działa wyśmienicie włączając wspomnianą regulację amplitunera z TV bo po to jest standard żeby wszystkie zgodne z nim urządzenia działały tak samo.
    Poczytaj o technologiach HDMI-CEC i Anynet+ nie trzeba nic przełączać wszystko robi się automatycznie.
  • #8 12782877
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
    Matius_guitar napisał:
    1) Aktualnie dvd mam podłączone do TV przez HDMI, a dźwięk jest puszczany przez kabel optyczny z telewizora do amplitunera. Czy miałbym lepszą jakość dźwięku gdybym połączył np. kablem optycznym albo coaxialem bezpośrednio dvd z amplitunerem?

Lepszej jakości by nie było, aczkolwiek mogłoby to być bardziej "szczegółowe" połączenie, po prostu amplituner dekodowałby strumień danych bezpośrednio z DVD, omijając tv, a jak wiadomo tv nie jest jednostką specjalizowaną do dekodowania DD, DTS.

Matius_guitar napisał:
    2) Nie wiem czemu, ale jak dla mnie, gdy zmienię w TV dźwięk z PCM na Dolby Digital jest gorzej, a przede wszystkim o wiele ciszej? Czy to normalne?

Wszystko jest ok, PCM to zwykłe stereo, a DD, to dźwięk KD, a tym samym rozchodzący się na więcej niż dwa (stereo) głośników w Twoim KD.
  • #9 12821098
    grubs
    Poziom 32  
    Ocena: 312
    Matius_guitar napisał:
    1) Aktualnie dvd mam podłączone do TV przez HDMI, a dźwięk jest puszczany przez kabel optyczny z telewizora do amplitunera.

Przede wszystkim to przy tym połączeniu nie uzyskasz DD 5.1. przy oglądaniu filmów z DVD. Telewizor wyśle dźwięk do ampli tylko w stereo. Dopiero podłączając DVD do ampli (jak piszesz) uzyskasz ten efekt.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem telewizora LED Samsung UE50ES5500 do amplitunera Yamaha RX-V363, aby uzyskać dźwięk z naziemnej telewizji przez kolumny. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmują użycie kabla optycznego, co wymaga zmiany ustawień głośników w telewizorze na "zewnętrzne". Alternatywnie, podłączenie przez HDMI jest możliwe, ale nie dla dźwięku z telewizora. Użytkownik zadał dodatkowe pytania dotyczące jakości dźwięku przy podłączeniu DVD do amplitunera oraz różnic w głośności między PCM a Dolby Digital. Ostatecznie, dla uzyskania dźwięku 5.1 z DVD, zaleca się bezpośrednie połączenie DVD z amplitunerem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA