logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E36 325i 92r. 192KM + gaz sekwencja, nie równa praca silnika

aron20000 27 Wrz 2011 21:13 3863 4
REKLAMA
  • #1 9970281
    aron20000
    Poziom 22  
    Ocena: 294
    Witam dzisiaj walczyliśmy ze znajomym z jego E36 325i. Ma założoną sekwencje. Na gazie jest chyba nawet trochę gorzej niż na benzynie, w każdym razie podobnie. Więc opiszę zachowanie silnika tylko na benzynie. Samochód zachowuje się następująco. Po uruchomieniu zimnego silnika pracuje w porządku. Po ok. 5 minutach pracy zaczyna bardzo kuleć, nierówno pracować, ale w regularny sposób, rzuca silnikiem w taki sposób, że cały samochód zaczyna bujać. Co jakiś czas obroty się ustabilizowują i jest ok., ale za moment znów ta kulejąca praca. Po odczytaniu błędów, na razie do dyspozycji tylko carsoft:
    37
    201
    41
    Po skasowaniu błędów i odpaleniu samochodu na kilka chwil, wraca jako pierwszy błąd:
    37
    Na razie nie wiadomo czy pozostałe wróciłyby po dłuższej jeździe.
    Przepływomierz był podstawiany ze sprawnego samochodu, nic to nie dało.
    Świece zostały wymienione na nowe, też nic to nie dało.
    Czasem jest tak, że jakiś czas pracuje i jeździ w porządku.
    Gdzieś obiło mi się o uszy, że gaz może powodować "rozjeżdżanie" się map na benzynie, tylko nie wiem czy w takim przypadku nie powinno być lepiej na gazie? Na co wskazują te objawy?
  • REKLAMA
  • #2 9970408
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2345
    Ciśnienie dokładnie posprawdzaj w cylindrach. Kiedyś też walczyłem z tym... Dolot oczywiście szczelny i na zimnym i gorącym silniku? Popryskaj czymś łatwopalnym dookoła silnika (na pracującym). Co do map, to nie sądzę (tylko raz miałem taki przypadek). Odma oczywiście też w porządku?
  • REKLAMA
  • #3 9970690
    aron20000
    Poziom 22  
    Ocena: 294
    Ciśnienie wszystkie po 15 bar, tylko na piątym 14,5 (trochę zawyżone, chyba olej musi się już dostawać do komory spalania). Jutro sprawdzę tą szczelność, w dolocie. O odmie w e36 nie słyszałem, ale na pewno warto to sprawdzić...
  • REKLAMA
  • #4 10161775
    ventka
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Podłączę się do tematu, bo kolega ma ten sam problem i te same objawy. Doszliście co jest z tym autem?
  • #5 10632905
    grzesiek132
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam kod 37 to sonda. objawy pasują.
REKLAMA