logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dopasowanie fazowe. Kolumna 100 W. Czy trzeba odwrócić biegunowość?

skava 01 Gru 2004 09:50 1540 4
REKLAMA
  • #1 1026883
    skava
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Złożyłem niedawno kolumnę 100 W. Jest głośnik basowy i wysokotonowy (tonsila ta kopia apt). Puściłem głośnik wysokotonowy przez kondensator 4,7u. Wydaje mi sie jednak, że będzie trzeba dołożyć tam zwrotnicę 12 dB/okt aby go zabezpieczyć. Niskotonowy bezpośrednio. Czy wówczas należy odwracać biegunowość gł wysokotonowego ? Pozdrowienia. Robert
  • REKLAMA
  • #2 1026904
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Wiekszość znanych mi rozwiązań ma odwróconą polaryzacje wzgledem gł. niskotonowego. Jednak nie jest to rozwiązanie krytyczne, zależy bowiem głównie od rozwiązania zwrotnicy - każda zwrotnica złożona z elementów biernych powoduje pewne przesunięcia fazowe. Bez odpowiednich pomiarów nie da się jednoznacznie powiedziec jak ma być - można przeprowadzić tylko testy na "słuch".
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1028196
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam
    Mam pytanie , jaki głośnik "obsługuje" zakres sredniotonowy". To okeśla , czy można w ten sposób "wpuścić" ten gwizdek, i czy trzeba zastosowac zwrotkę na głosniku średniotonowym.
    prośzę o więcej danych.
    jk
  • REKLAMA
  • #4 1032685
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Według tego co pisze skava, to w jego kolumnie nie ma głośnika średniotonowego. Zakres średnich tonów obsługuje głośnik niski. Jest on połączony bez zwrotnicy. Zakres średnich tonów kończy się na jego spadku charkterystyki. Nie jest to dobre rozwiązanie ponieważ zawsze mamy "poszarpaną" charakterystykę średnich. Poza tym zawsze wystepuje duże "siodło" - zestwa nie pokrywa równomiernie całego zakresu charkterystyki.
  • #5 1033312
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam
    Napisałem"obsługuje", a to może być także głośnik basowy, wazne jest co innego, znając ten głośnik, mozna okreslić podział optymalny podział, i jaki głosnik dobrac do obsługi zakresu wysokotonowego.
    Sa głosniki, które ładnie graja do 1800 - 2500 Hz, a sa i takie, że powyżej 1000 Hz nie da sie ich uzyć.
    To warunkuje podział, stromości charakterystyki, oraz moc głośnika wysokotonowego.
    jk
REKLAMA