logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon A610 - brak zoomu optycznego podczas nagrywania filmów, co zrobić?

Robinson74 29 Wrz 2011 11:36 2650 6
REKLAMA
  • #1 9974981
    Robinson74

Poziom 16  
    Ocena: 159
    Witam,

Podczas urlopu stwierdziłem problem z zoomem optycznym podczas kręcenia filmików.
    Normalnie zoom optyczny działa OK (np. podczas wykonywania zdjęć).
    Niestety wystarczy, że rozpocznę nagrywanie filmiku (na wyświetlaczu pojawia się napis REC) i zoom nie działa.
    Zoom cyfrowy działa, ale on pogarsza jakość, więc jest mi zbędny.

Dodam, że dawniej zoom optyczny działał prawidłowo także podczas nagrywania filmików.
    Czy ktoś może mnie naprowadzić na to co się mogło zepsuć?

Pozdrawiam,
    Robinson
    Konto firmowe:
    Studio Języka Angielskiego
    Piastowska 18, Krosno, 38-400
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9975353
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Czy aby na pewno zoom optyczny działał przy kręceniu filmów? Bo z tego co wiem, to w kompaktach Canona przy filmach działa tylko cyfrowy, bo gdyby działał optyczny, na film będzie się nagrywał dźwięk silnika zoomu.
    Cytat z netu:
    Cytat:
    "...Canon A610 - brak zoomu optycznego przy filmowaniu (trudno powiedzieć czy to minus, zmiana ogniskowej jest dośc głośna więc psuło by to fonię podczas nagrywania)..."

Czyli?
    Robinson74 napisał:
    ...dawniej zoom optyczny działał prawidłowo także podczas nagrywania filmików...

Czy NA PEWNO był zoom optyczny u Ciebie? Wątpię. Wszystkie testy i opisy nic o tym nie wspominają. Ja mam A630 i zoom optyczny przy filmowaniu nie działa w standardzie; działa po podmianie softu w aparacie. Może się czymś zasugerowałeś?

Można uruchomić zoom optyczny w tym modelu (tylko z wersją softu 1.00d, 1.00e, 1.00f) programem który go odblokuje przy filmowaniu. Ale warkot silnika będzie słychać.
  • REKLAMA
  • #3 9975401
    Robinson74

Poziom 16  
    No przyznam się, że teraz to już zgłupiałem.
    Nie filmowałem nic przez 2 lata i może rzeczywiście coś mi się ubzdurało. No bo w sumie masz rację - byłoby słychać brzęczenie.
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #4 9975420
    Trabi
    Poziom 36  
    Taki jest efekt po podmianie softu i uruchomieniu zoomu optycznego:

• REKLAMA
  • #5 9977061
    Robinson74

Poziom 16  
    Trabi napisał:
    Taki jest efekt po podmianie softu i uruchomieniu zoomu optycznego:
    Szkoda, że nie jest to dostępne dla A610. :(
    Konto firmowe:
  • Pomocny post
    #6 9977161
    Trabi
    Poziom 36  
    Jest, jak najbardziej jest. Musisz "wgrać" soft który odblokuje Ci całą masę opcji w aparacie; wiele Canonów z serii Axxx ma procesor taki sam jak w lustrzankach, tylko "nie wypada, żeby małpka miała takie same możliwości jak lustrzanka", więc Japońce to zablokowali. Ruscy to odblokowali ku uciesze gawiedzi i możesz się cieszyć nowymi super opcjami w swoim aparacie m.in. zapis zdjęć w RAW, czas naświetlania od 60 minut do 1/15000 s., czułość od ISO-1 do ISO-ileśysięcy, zoom optyczny przy nagrywaniu filmów, wykrywanie prześwietleń na żywo, histogram na żywo itp, itd. Nie da się tego wymienić, to trzeba samemu sprawdzić.
    Resztę szukaj TUTAJ. Zdziwisz się ile możliwości ma Twój aparat :-) . Poznasz jego prawdziwą siłę.
  • #7 9980789
    Robinson74

Poziom 16  
    Wielkie dzięki za pomoc, Trabi.
    Zoom już mi działa w trybie nagrywania. :D
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ Podczas nagrywania filmów aparatem Canon A610 użytkownik zauważył, że zoom optyczny nie działa, mimo że wcześniej funkcjonował poprawnie. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że w modelach kompaktowych Canona, takich jak A610, zoom optyczny jest zazwyczaj zablokowany podczas nagrywania, aby uniknąć rejestrowania dźwięku silnika zoomu. Użytkownik dowiedział się, że istnieje możliwość odblokowania zoomu optycznego poprzez wgranie odpowiedniego oprogramowania, co pozwala na korzystanie z dodatkowych funkcji aparatu. Po zastosowaniu tej metody, zoom optyczny zaczął działać podczas nagrywania filmów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA