Witam, rozebrałem aparat Canon A510, żeby wyczyścić obiektyw, osłona się nie zamykała do końca. Rozebrałem aparat dosłownie cały oraz cały obiektyw. Rozbierałem już aparaty i zawsze bez problemu udawało mi się je złożyć, natomiast teraz mam problem. Składając obiektyw, coś go blokuje przy matrycy. Jest tam mechanizm z silniczkiem oddalający pierwszą soczewkę od matrycy. Dziwne jest to, ponieważ rozebrałem obiektyw i bez problemu udało się go rozłożyć, natomiast teraz, składając go, nie jestem w stanie go złożyć, a kolejne próby kończą się tym, że aparat po złożeniu wysuwa obiektyw do pewnego momentu... Jakieś pomysły, co mogłem popieprzyć?
AI: Czy podczas składania obiektywu ustawiłeś wszystkie pierścienie i przekładnie w pozycji początkowej (np. tak jak były przed rozebraniem)? Może coś się przestawiło i mechanizm nie łapie właściwego położenia?
Moim zdaniem tak.
AI: Zauważyłeś może jakieś uszkodzenia, pęknięcia albo brakujące elementy w mechanizmie obiektywu podczas składania? Może coś się wysunęło albo zgubiło?
Trochę pomaga złożenie mechanizmu pierwszej soczewki silniczkiem, jestem w stanie go złożyć swobodnie, natomiast podczas uruchomienia blokuje obiektyw w pewnym momencie.
AI: Czy podczas składania obiektywu ustawiłeś wszystkie pierścienie i przekładnie w pozycji początkowej (np. tak jak były przed rozebraniem)? Może coś się przestawiło i mechanizm nie łapie właściwego położenia?
Moim zdaniem tak.
AI: Zauważyłeś może jakieś uszkodzenia, pęknięcia albo brakujące elementy w mechanizmie obiektywu podczas składania? Może coś się wysunęło albo zgubiło?
Trochę pomaga złożenie mechanizmu pierwszej soczewki silniczkiem, jestem w stanie go złożyć swobodnie, natomiast podczas uruchomienia blokuje obiektyw w pewnym momencie.