logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłączający sie komputer. Czy czujnik temperatury podaje złe wartości?

aren 01 Gru 2004 19:19 2319 29
REKLAMA
  • #1 1028316
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    Witam.

Sprawa wygląda tak:
    w biosie ustawilem dwie opcje:
    CPU Warning Temperature: 70 st C
    ACPI Shutdown Temperature 75 st C

obie wartości sa watrościami maxymalnymi jakie moge ustawić.
    Zapuszczam sobie test np prime 95, albo gram sobie w gierki i nagle ...... bum i komputer sie wylancza. Mysle sobie ze sie w srodku zagotowal. Sprawdzam temperatury i okazuje sie ze procek ma 54 st a plyta 40.
    I teraz pytanie. Czy czujnik temperatury pokazuje zle wartości czy to coś innego powoduje ze komputer sie wylancza? Dodam ze jak zdejme ścianke ze skrzyni to tem problem nie występuje.
  • REKLAMA
  • #2 1028455
    jackass
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Myślę, że procek się przegrzewa. Popraw cyrkulację powietrza w obudowie i problem powinien zniknąć. Jaką masz płytę główną?
  • #3 1028538
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    Najlepiej dotknij ręką radiator. Jeżeli faktycznie osiąga 70st a czujnik wyświetla zaniżoną temp. to napewno poczujesz ze jest za ciepło;)

Tak pozatym sprwdź czy przypadkiem chipset Ci się nieprzegrzewa. U mnie tak było i u mojego kupla tak samo tak więc widzisz że jestę już na to uczulony. Na elektrodzie.pl jest post założony przezemnie dotyczący właśnie przegrzewającego sie chipsetu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic209504.html#1027831
  • #4 1028680
    kazik70
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    Jaką masz zasiłke? Sprawdziłeś napięcia?
    Zawyczaj jak komp się zawiesza resetuje lub wyłancza
    winy okazuje się zasilacz.
    Czy coś w nim podkręcałeś, podaj pełny config.
  • #5 1028716
    gsylwek
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    polecam:
    sprawdzić wszystkie wentylatory......dotknij je palcem jak parzą to jest za wysoko, poza tym moze masz za mały zasilacz i grafika bierze troche prądu, procesor swoje przy giercowaniu i zasilacz moze nie wyrabiać....
  • REKLAMA
  • #6 1028721
    jackass
    Poziom 18  
    Kazik70 masz rację, też bym to podejrzewał, ale czy otwarcie obudowy ma znaczący wpływ na pracę zasilacza? Poza tym, że temperatura powietrza chłodzącego zasilacz spadnie o kilka stopni?
  • #7 1028816
    aren
    Poziom 28  
    plyta epox 8KRAI procesro barton 2500@3200. Jest stabilbny bo przechodzi wszystkie testy w prime95 po 4h kazdy, ale tylko z otwarta obudową. Zasilacz jest nowy i dobrze trzyma napiecia. Jak dotkne palcem radiatora to jest lekko cieply tak na oko ok 40 st. radiator od chipsetu tez ma ok 40 st
  • #8 1028880
    siwy144
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    a jaka masz paste
  • REKLAMA
  • #9 1028899
    aren
    Poziom 28  
    nie wiem. jakas tam jest ale jaka to nie wiem.
  • #10 1028916
    siwy144
    Poziom 19  
    a obroty wenteratora przecisciles od kurzu
  • #11 1028936
    aren
    Poziom 28  
    tak, wentylator dobrze kreci. jak nic nie robie to mam 32 st. problem w tym czy czujnik dobrze pokazuje temperature
  • #12 1028994
    jackass
    Poziom 18  
    Termometr w dłoń i do dzieła :) Jeśli nie chcesz mieć cały czas otwartej obudowy zamontuj z przodu budy wiatrak 80mm zasysający powietrze.
  • #13 1029039
    siwy144
    Poziom 19  
    i stylu jak niema to wyzucajacy powietrze wentylator 80mm
  • #14 1029042
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    Zaraz zaraz aren. Jesteś autorem postu pt. "Wychodzi z gier po podk( )eceniu, dlaczego ?" https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic206465.html#1010719 w którym stwierdzono że twój Bartek cierpi na taką przypadłość że jak osiągnie określoną temperaturę to sie wiesza. Czy ten post dotyczy tego samego procesora??? Jeżeli tak to czy spróbowałeś zapewnić mu lepsze chłodzenie tak jak polecili koledzy w tamtym poscie???
  • #15 1029178
    aren
    Poziom 28  
    tak to moj post. ale wziekszylem mu vcore i juz sie nie wiesza. wtedy wychodzil z gier przy 52 st a teraz juz nic go nie rusza dopoki nie zamkne budy. zbieram kase na pentagrama 92 CU.
  • REKLAMA
  • #16 1029349
    3Qn
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam panowie
    tak racja wina moze lezec po stronie zasilacza moze nie wytrzymywac tak duzego obciazenia ale skoro mowisz ze zasilaka jest nowa <hmmm>
    ale jeszcze zalezy czy nowa ale jakas firmowa czy nowa jakis noname
    warto zainwestowac troszke wiecej kasy w zasilke
    ja mialem kiedys noname jakiegos ale strasznie to chodzilo po podkreceniu proca nawet nie o polowe i grafy lekko jush padal
    a teraz mam Modecoma feel 300 i narazie mi starcza proc Barthon 2500/3200 Ati Gigabyte 9550 250/400----9600xt(pozorne) 450/540
    do tego jest na nim narazie Vmod na chipie z 1.21 na 1.37 i zasilka ciagnie to
    ale jest jeszcze jedan sprawa pamietam kiedys taki problem pojawil sie u mojego klijeta ze pamieci mu nie fungaly z plyta :/
    i koles po jakis 30 min gry reset kompa i znowu mial 30 min na granie ale jak wymienil pamieci na 400 chodzilo juz mu wszystko oki
    wiec zobacz jeszcze pamieci albo poprostu zmien zasilke na Modecoma jeden z tanszych zasilaczy na rynku takich srednio firmowych koszt tego Feel-a wacha sie od 50 do 70 zl a Modecom gt 350 od 150 do 180 wiec zeby miec wszystko stabilne zainwestowal bym pare zl w zasilke
    pozdrawiam
  • #17 1029629
    aren
    Poziom 28  
    zasilacz jest dobry. nie jest moze i zbyt markowy ale przed jego kupnem czytalem opinie na jego temat i wszystkie byly pozytywne. Nazwya sie Merkury cos tam 400W. Pamiecie mam 400MHz Twinmosa. I wszystko chodzi stabilnie. Chodzi mi tylko o to dlaczego komputer sie wylancza przy 54 stopniach jak w biosie mam ustawione 70. Wczoraj sprawdzilem temperature radiatorow i dla procka wynosi ona 42 stopnie a dla chipsetu 40(pod obiciazeniem oczwywiscie), wiec czujniki napiec i temperatur nie klamia.
  • #18 1029755
    3Qn
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Ja bym zalatwil sobie na jeden dzien inne pamieci i zobaczyl jak chodzi z innymi pamieciami
    to jest tylko taka moja mala sugestia
    bo np Abity gryza sie z twinmosami i niechadza stawbilnie
    jesli to nie pomoze to napisze tutaj cos jeszcze bo gdzies juz taki problem widzialem
    pozdrawiam
  • #19 1029884
    jackass
    Poziom 18  
    Dodam ze jak zdejme ścianke ze skrzyni to tem problem nie występuje. Więc w jakim celu pojawiają się porady dot. zmiany zasilacza i pamięci skoro chodzi o temperatury?

Ja tak dla pewności przesmarowałbym procka nową pastą i sprawdził styk z radiatorem. Poza tym czy twoja płyta ma odczyt temp. z diody czy z socketu?
  • #20 1030218
    aren
    Poziom 28  
    nie wiem z czego. jak to sprawdzic ? plyta epox 8krai
  • #21 1030249
    jackass
    Poziom 18  
    Hmm, w specyfikacji płyty?

EDIT: Masz zainstalowane najnowsze Hyperiony?
  • #22 1030520
    aren
    Poziom 28  
    przejzalem cala ksiazeczke od plyty i nie doczytalem sie nigdzie jak jest mierzona temperatura. Tak mam najnowsze hyperiony. Moze polećcie mi jakis dobry cooler. Ja chce kupic pentagrama 92 CU ale moze jest cos lepszego za tą cene ??
  • #23 1030913
    jackass
    Poziom 18  
    Za tą cenę to nie wiem czy kupisz coś lepszego jeśli chodzi o stosunek jakość/wydajność/cena.
  • #26 1031566
    aren
    Poziom 28  
    kiedys juz czytalem to porownanie i mysle ze pentagram oprocz zelmana to nie ma sobie rownych za taka cene
  • #27 1031638
    jackass
    Poziom 18  
    Sam bym sobie takiego sprawił, niestety narazie biorę się za zmianę płyty głównej. A to dlatego, że właśnie up#$%#$ (urwałem) malutki rezystorek podczas zakładania radiatora! Pierwszy raz zdarzyła mi się taka nieostrożność! A może głupota, bo zakładałem radiator w pośpiechu za pomocą śrubokręta krzyżakowego :D No i się stało. No to lutownica w dłoń - po zmostkowaniu niestety nadal nie działało. Znalazłem ten rezystorek i mimo tego, że był lekko ukruszony przylutowałem go na miejsce. płyta wstała i działą bez żadnych problemów! Ale mimo wszystko lepiej zakupić coś na nForce2 (trzeba pogłębiać wiedzę O/C) :D Acha, płyta MIAŁABY jeszcze 1,5 roku gwarancji :) A kożystając z tego, że już nie ma, po weekendzie biorę się za Vcore-moda :)
  • #28 1031679
    aren
    Poziom 28  
    zmierz miernikiem ile ohm ma ten rezystor i bez problemu dostaniesz taki smd w sklepie elektronicznym. jak masz wprawe to przylutujesz go bez widocznych sladow i dalej mozesz cieszyc sie gwarancja.
  • #29 1031737
    jackass
    Poziom 18  
    Ukruszyłem go tak, że oderwał się kawałek rezystora z częścią metalu (z jednej strony), ale troszkę metalu zostało więc zlutowałem i np. współlokator nie rozpoznał (też informatyk).
  • #30 1385421
    roadrunner
    Poziom 2  
    Siemanko!

Sprawdź jak wyglądają kondensatory na Twojej płycie (czy nie są wybrzuszone).
    Miałem z tego powodu podobne problemy ze swoim kompem. Zabawy w overclocking spowodowały szybsze zużycie kondensatorów - dosłownie je porozsadzało. Jest to bardzo niebezpieczne dla płyty i innych podzespołów i radziłbym ci także to sprawdzić.
    Z ewentualną wymianą nie ma większych problemów nawet domowymi sposobami (odpowiednia lutownica, kondensatory kupisz w każdym lepiej zaopatrzonym sklepie elektronicznym) - ja sam sobie wymieniłem i płyta śmiga bez problemów :)

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy samoczynnego wyłączania się komputera podczas obciążenia, mimo że czujniki temperatury procesora i płyty głównej wskazują wartości znacznie poniżej ustawionych progów (54°C przy ustawionych 70°C i 75°C). Po zdjęciu bocznej ścianki obudowy problem zanika, co sugeruje niewystarczającą cyrkulację powietrza i przegrzewanie się podzespołów. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: niedostateczne chłodzenie, niewłaściwa pasta termoprzewodząca, potencjalne problemy z chipsetem, zasilaczem lub pamięciami RAM. Zalecane jest sprawdzenie radiatorów, wentylatorów, pasty termoprzewodzącej oraz ewentualna wymiana coolera na bardziej wydajny (np. Pentagram 92 CU lub SilentBoost). Wskazano także na konieczność weryfikacji, czy czujnik temperatury odczytuje dane z diody czy z socketu procesora. Dodatkowo poruszono temat kondensatorów na płycie głównej, które mogą wpływać na stabilność systemu. Właściciel płyty Epox 8KRAI i procesora Barton 2500@3200MHz potwierdził stabilność pracy przy otwartej obudowie i planuje zakup lepszego chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA