logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer wyłącza się po minucie - przegrzewanie procesora czy płyta główna?

ucantstop 09 Sty 2008 15:43 1962 10
REKLAMA
  • #1 4675234
    ucantstop
    Poziom 1  
    Witam ,
    od kilku dni mam problem z komputerem.
    Poczatkowo zaczal sie tylko zawieszac , co skutkowalo spora liczba resetow. Nastepnie padl mi system i komputer wlaczal sie z bledem. Wczoraj nastapil przelom , komputer samoczynnie wylacza sie po parnastu sekundach/minucie. Po owym wylaczenie , nie dziala przycisk POWER. Musze wylaczyc zasilacz , przedluzacz i po kilku razach zastartuje. Odlaczylem wszystkie podzespoly komputera , uruchamiam go tylko z zintegrowana karta graficzna , ramem , procesorem. Ciagle to samo. Wymienilem nawet zasilacz i ram , bez skutku. Sprawdzalem rowniez temperature procesa w Hardware Monitor'rze biosa , rosnie az do 54*C , najczejsciej przy niej sie wylacza komputer. Stad moje pytanie , czy moze to byc wina przegrzewajacego sie procesora ( ma podloczony nowy radiotor .. ) czy moze jednak plyty glownej?

dziekuje za kazda pomoc ,
    ucantstop
  • REKLAMA
  • #2 4675289
    kamil_Ziomek
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    Kumpel tak miał i to była płyta główną. Ale coś mi się zdaje że to będzie chyba wina tego procesora. Nie za słabe ma chłodzenie? i czy dałeś ta białą pastę pod radiator? (zapomniałem nazwy). Warto pokombinować z tym chłodzeniem bo to mniejszy koszt niż płyta czy procesor.
  • #3 4675316
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    A przy zmianie radiatora dobrze nałożyłeś pastę? Czy nie masz ustawionej w biosie temp przy której komputer ma się wyłączać?
  • REKLAMA
  • #4 4675394
    zan75
    Poziom 11  
    Dokładnie jak wyżej, to na pewno zle nałożona pasta i/lub zle zamocowany radiator. 54 C w biosie to zdecydowanie za dużo!
  • #5 4675410
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Wypadałoby może poznać procesor i typ płyty głównej. 54'C to normalka na dzień dobry dla Intela Prescott'a czy też Athlona Thunderbirda.
    Kiedyś tak miałem jak odczepił się wentylator Intela na 775, paskudne rozwiązanie swoją drogą z tymi plastikowymi kołeczkami. Raz też u klienta tak miałem, że pod płytą główną nazbierał się kurz. Pomogło odkręcenie i odkurzenie płyty i obudowy.
  • REKLAMA
  • #6 4677828
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4422
    Witam!
    Napisałeś:
    "Po owym wyłączenie , nie działa przycisk POWER. Musze wyłączyć zasilacz , przedłużacz i po kilku razach zastartuje."(ort. poprawiłem)
    Pewnie, nawet gdybyś tego nie robił a odczekał ilość czasu, która potrzebna Tobie na wykonanie tych czynności, osiągnąłbyś ten sam efekt. Jest to czas potrzebny na ostudzenie procesora!
    Zobacz sam :) Zapewnij dobre chłodzenie procka, i koniecznie pomierz napięcia na zasilaczu w chwili startu!
    Kolega "doxent" dobrze radzi: "tak miałem, że pod płytą główną nazbierał się kurz. Pomogło odkręcenie i odkurzenie płyty i obudowy."
    Co jakiś cza zalecam także odkurzanie zasilacza i przy okazji sprawdzenie wizualne kondensatorów.
  • REKLAMA
  • #7 4681537
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4681594
    srebrnyford
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    54 stopnie to trochę dużo ,ale uważam że przyczyną będą kondensatory na płycie głównej (jaka to płyta?).
  • #9 4681651
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    54 stopnie to jest temperatura bezpieczna dla każdego procesora.

Jaki masz zasilacz?
    (moc, model, producent)

I fajnie by było jak byś podał dokładniej co to za komputer.
    (procesor, karta graficzna chociaż)
  • #10 4681662
    sadamb
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Sprawdz czy dobrze zalozyles radiator, bo jak go zle zalozyles to rdzen procka tylko jest chlodzony krawedzia i bedzie sie szybko grzal.
    Pozdro
  • #11 4681789
    codiii
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja mam procka AMD Turion i on oscyluje w temp 50-57 stopni i to jest jego normalna temp pracy. Fakt faktem to jest laptop, ale temp wysoka. Najpierw zacznij przyjacielu od rozkręcenia kompa i dokładnego oczyszczenia z kurzu. Jeśli dodałeś jakieś kości pamięci to zostaw tylko jedną. Oczyść dokładnie radiator i procek. Nałóż pastę i delikatnie przymocuj radiator. uruchom kompa i włącz se jakąś muzyczke w Windows Meadia Player i ustaw wizualizacja ( taką by jak najwięcej się pojawiało na ekranie ) ustaw na pełny ekran i czekaj. (daje to duże obciążenia na kompa, a co za tym idzie szybko się grzeje). Gdy to nie pomoże to trzeba będzie ingerować już w sam sprzęt.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na samoczynnym wyłączaniu się komputera po kilkunastu sekundach do minuty od uruchomienia, po czym przycisk POWER przestaje działać do momentu całkowitego odłączenia zasilania i ponownego uruchomienia. Użytkownik wymienił zasilacz i pamięć RAM, testował uruchomienie z minimalnym zestawem podzespołów (procesor, RAM, zintegrowana grafika), lecz problem pozostał. Temperatura procesora mierzona w BIOS-ie rośnie do około 54°C, co według dyskusji jest umiarkowanie wysoką, ale nie krytyczną wartością. Wskazano, że przyczyną mogą być błędy w montażu chłodzenia, takie jak niewłaściwe nałożenie pasty termoprzewodzącej lub nieprawidłowe zamocowanie radiatora, co skutkuje niedostatecznym odprowadzaniem ciepła. Zalecane jest dokładne oczyszczenie radiatora i procesora z pozostałości starej pasty, zastosowanie dobrej jakości pasty silikonowej (np. przezroczystej), a także regularne czyszczenie komputera z kurzu, w tym płyty głównej i zasilacza. Wskazano również na możliwość uszkodzenia kondensatorów na płycie głównej, co może powodować niestabilność zasilania i wyłączanie się komputera. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie ustawień BIOS-u dotyczących temperatury krytycznej wyłączania oraz pomiar napięć zasilacza podczas startu. W dyskusji pojawiły się przykłady procesorów Intel Prescott, Athlon Thunderbird oraz AMD Turion, przy których temperatura około 54-57°C może być normalna, jednak problem może leżeć w chłodzeniu lub płycie głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA