logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[eagle] Błędy przy wyjściach w schemacie sterownika 24V z transoptorami i przekaźnikami

sorontar 03 Paź 2011 21:14 2027 2
REKLAMA
  • #1 9990281
    sorontar
    Poziom 10  
    Witam,
    proszę o sprawdzenie załączonego schematu. Jest to projekt programowalnego sterownika, który zostanie zastosowany do sterowania np. oświetleniem w domu. Układ zasilany jest napięciem 24V, i takie też (w przybliżeniu)napięcie ma pojawiać się na cyfrowych wejściach i wyjściach. Dla wejść izolację galwaniczną zapewniają transoptory, natomiast dla wyjść, izolację tę zapewniają przekaźniki. Komunikacja z komputerem odbywa się za pomocą sprzętowego uarta. Wyprowadzone zostały linie sda i scl magistrali twi umożliwiające rozszerzenie sterownika w przyszłości.

Nie wiem dlaczego, ale przy szynie do której podłączone są wyjścia, pokazuje mi błędy.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • sterownik.rar (66.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9990853
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Błędy pokazuje dlatego, że tak się szyny BUS nie rysuje i nie opisuje.
    W tym przypadku wystarczą te krótkie odcinki z nazwami które im nadałeś.

Aby zobaczyć różnicę, podświetl Show szynę I[0..7], i jej osobne przyłącza.

Co do schematu.
    Mogłeś sygnały prowadzić łukami, bo wtedy ładniej wygląda :D
    Sygnały tylko po liniach prostych, żadne skosy.
    Umieść schemat w ramce z biblioteki frames.

Co do płytki.
    Przez niewielką zmianę położenia niektórych elementów, całkowicie zlikwidujesz ścieżki prowadzone na warstwie Top.

Umieść jakieś napisy na warstwie Bottom, aby ustrzec się przed błędami w trakcie wykonywania płytki.
    Powinieneś również umieścić jakieś otwory montażowe, bo chyba jakoś tą płytkę będziesz mocował.
  • #3 9996613
    sorontar
    Poziom 10  
    Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Ścieżki poprowadziłem po raz kolejny, jednak pozostało kilka zworek na warstwie top. Poza tym pojawiają się błędy "clearance" i "off grid".

Jak będę miał chwilę wolnego jutro to wrzucę.

Całość chciałbym wsadzić w obudowę i przymocować do szyny din - czy jest to dobry pomysł? Poza tym mam pytanie: w jaki sposób coś takiego się robi? Widziałem uchwyty montażowe do których można by taką obudowę przymocować, ale obudowy podłączane bezpośrednio chyba też są.

Proszę o pomoc we wskazaniu możliwie taniej opcji.

Pozdrawiam
REKLAMA