Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz alpine MRV-1507 się wyłącza

prymusnmr 04 Oct 2011 08:22 1706 7
  • #1
    prymusnmr
    Level 10  
    Witam i prosze o porade na co moglbym zwrocic uwage.Moj problem polega na tym ze czasami przy srednio glosnym sluchaniu rozlacza mi sprzet,a czasami moge sluchac na przyklad o 9 stopni glosniej na radiu i jest ok.
    Sprzet ponizej
    2 glosniki JL audio 12W3v2-D4 dodam ze cewki sa zmostkowane + z + i - z -
    Piec to dziadek ALPINE MRV-1507
    Kable nie pamietam oznaczenia grubosci ale grubosci palca wskazujacego ...
    A wszystko lata w a3 tdi wiec chyba fazy mi nie braknie jak to diesel??
    Owa usterka ukazuje sie bez wzgledu czy mam zapalone swiatla czy tez nie,audio tylko slucham na zapalonym silniku,oraz nie posiadam kondensatora.
    Czekam na jakiekolwiek uwagi.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Spiąłeś głośnik na 2 ohmy i się dziwisz? Jak dalej spiąłeś te 2 głośniki? Tak samo? Może spiąłeś to potem na 1 ohm? ;)

    Jeśli jednak masz to spięte na 4 , to przeczyść i podokręcaj wszystkie elementy w torze zasilania wzmacniacza . Radzę też dokładnie sprawdzić ten kabelek, bo grubość mierzona z otuliną czasem nic nie mówi .
  • #3
    prymusnmr
    Level 10  
    http://mobile.jlaudio.com/pdfs/12W3v2_MAN.pdf
    wiec z tego linku jak mam podlaczyc na 4 ohm ??

    Dodano po 25 [minuty]:

    [quote="powalla"]Spiąłeś głośnik na 2 ohmy i się dziwisz?

    Z instrukcji wynika ze pod wzmaka mozna podlaczyc 2 lub 4 ohm glosniki,wiec dlaczego mam sie dziwic ze mi wzmaka rozlacza??
    glosniki nie sa w jednej skrzyni tylko osobno i podlaczone pod obydwa wyjscia czyli kazdy sub ma swoja koncowke.
  • #5
    prymusnmr
    Level 10  
    Perez1 wrote:
    Kolego podłącz głośniki wg. schematu WIRING OPTIONS ten po lewej stronie opcja nr.2 i zapnij to pod mostek wzmacniacza. Coś mi się zdaje że ta alpina nie daje rady i włącza się protect.



    Alpina pociagnie i jeszcze taki jeden glosnik tymbardziej ze przy wiekszej ilosci moge zmiejszyc ohm tylko oczywiscie przy pelnej mocy wzmacniacza trzeba miec i pelna moc z aku czyli 14v.
    Glosniki maja lacznie: 600w podobno w RMS
    Wzmacniacz:
    Moc wyjsciowa Power Output: RMS Continuous Power (at 12.0V, 20 Hz to 20
    kHz)
    MRV-1507
    Per channel into 4 ohms ......................... 150W, 0.08% THD
    Per channel into 2 ohms .......................... 300W, 0.3% THD
    Bridged into 4 ohms ................................ 600W, 0.3% THD

    Moc wyjsciowa Power Output: RMS Continuous Power (at 14.4V, 20 Hz to 20
    kHz)
    MRV-1507
    Per channel into 4 ohms ......................... 225W, 0.08% THD
    Per channel into 2 ohms .......................... 450W, 0.3% THD
    Bridged into 4 ohms ................................ 900W, 0.3% THD

    Oraz maxymalna moc Max. Power (at 14.4V)
    MRV-1507
    Per channel into 4 ohms ............................................ 450W
    Bridged into 4 ohms ................................................ 1500W

    Z opisu wynika,ze te dwa glosniczki powinny plynac,dodam ze wzmacniacz moze i ma swoje lata ale wciaz na ebayu naprzyklad w stanach dochodzi do 140 baksow (uzywany).Nie pisze tego zeby sie pochwalic (sam zaplacilem tylko 50 funtow wraz z malym gadzetem ktorego sprzedalem miesiac temu za 33 funty,wiec wzmak prawie jak za darmo od znajomego i jest 100% sprawny)tylko aby pokazac ze obydwie marki sa siebie warte i sa w stanie razem zagrac lecz cos podrodze namieszalem i dlatego pisze na tym forum.
    Ale zaraz skocze do samochodu i poprzezucam kable i zobaczymy.
  • #6
    BlueSystem
    Level 28  
    Wszystko pod mostek na 4 ohm, i wtedy sprawdzaj co i jak.
  • #7
    bogus1984
    Level 26  
    Rozumie, że cewki spięte w 2 ohm, ale każdy za JL pod osobne kanały, czy jak, bo tego zdaje się nie napisałeś...
  • #8
    prymusnmr
    Level 10  
    Napisałem,tylko moderator pousuwał 2 wiadomości.Podłączyłem osobno każdy głośnik i dalej nic .Próbowałem nawet podłączyć jeden subwoofer na 4ohm i mostek we wzmacniaczu(tak jak kiedyś miałem).Problem okazał się nie w głośnikach tylko ze wzmacniaczem.Na zimnym(czyli jak stoi parę godzin) jest ok 5-10 minut,a potem rozłącza wzmacniacz.
    Więc pewnie coś trzeba wymienić,tylko co...?