logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włączanie kompresora warsztatowego z innego pomieszczenia.

bezel 04 Paź 2011 09:47 8724 26
  • #1 9991443
    bezel
    Poziom 11  
    Witam,
    chciałem prosić kolegów o pomoc. Przenoszę kompresor w mało dostępne miejsce przez co będę miął problem z jego włączaniem i wyłączaniem. Jak wiadomo, nie można zrobić zwykłego przełącznika przy kablu zasilającym tylko należy do tego celu używać przełącznika na presostacie. Jak to rozwiązać rozsądnym kosztem aby można było sterować załączaniem z innego miejsca? Myślałem o elektromagnesach, ale po szybkim przejrzeniu allegro wygląda na to, że ich koszt jest duży. Tańszym rozwiązaniem wydaje się zastosowanie jednego albo dwóch silniczków do sterowania zamkiem samochodowym aczkolwiek wydają mi się za wolne (przełącznik trzeba naciskać dosyć energicznie).

Ma ktoś jakiś pomysł, albo nawet przerabiał taki temat?
  • #2 9991911
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 9992203
    bezel
    Poziom 11  
    Nie bardzo rozumiem w jaki sposób miałby mi pomóc ten stycznik ,który akurat mam wolny w skrzynce do której będzie podłączony kompresor. Problem polega nie na załączaniu zasilania a na zdalnej obsłudze wyłącznika na presostacie. Chodzi o to, że oryginalnie podczas wyłączania zasilania upuszczane jest ciśnienie ze sprężarki co umożliwia jej łatwe ponowne włączenie.
  • #4 9993529
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 9994131
    bezel
    Poziom 11  
    Chyba jednak nie do końca tak to działa. Gdyby tak było to silnik musiałby uruchamiać się przy ponad 7 barach więc na sprężarce byłyby bardzo duże opory. O ile dobrze zrozumiałem upust (w sensie upust do zbiornika).
    Druga sprawa do instrukcja nakazująca używanie wyłącznika na presostacie jako jedynej opcji włączania zasilania (co by potwierdzało moją teorię).
  • #6 9994169
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 269
    Proszę, Niech Kolega wstawi zdjęcie tego kompresora, bo cierpliwość się skończy i temat wyleci do kosza.
  • #7 9994429
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Zdjęcie nie jest do niczego potrzebne - kompresor z silnikiem i baniakiem widział chyba każdy w markecie albo w warsztacie. Jeśli nie - pora obejrzeć.
    Autor ma rację. Jeśli wyłączy 1-fazowy kompresor w trakcie pompowania poprzez odłączenie zasilania, to po ponownym podaniu napięcia silnik tylko zabuczy i wyłączy się termik silnika. Aby w dowolnej chwili załączać kompresor należałoby zautomatyzować to upuszczanie powietrza, czyli dać elektrozawór do atmosfery (nie w szereg) na tym wężyku między zaworem zwrotnym a presostatem. Przy załączeniu napięcia elektrozawór powinien zamykać wylot, bez napięcia powietrze z wężyka powinno swobodnie ulatywać ( z baniaka nie ucieknie, o ile zawór zwrotny trzyma).
    Jeśli kompresor ma silnik trójfazowy, to wg mojego doświadczenia ruszy nawet wbrew instrukcji, tzn. przez załączenie zasilania. Gdyby to się sprawdziło i silnik ruszał bezproblemowo, to oszczędziłbym sobie kłopotów i komplikacji z zaworkiem.
    Osoby (w tym funkcyjne) nie mające pojęcia o temacie proszone są o nie przeszkadzanie.
  • #8 9994432
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1532
    A może prościej, wymiana presostatu na taki który posiada funkcję redukcji przeciw ciśnienia. Jest to realizowane mechanicznie i nie potrzeba dodatkowego osprzętu.
  • #9 9994697
    ryszardon
    Poziom 21  
    Ocena: 95
    Witam.Niedawno zakładałem zdalny wyłącznik do dużej sprężarki.Rozwiązanie tego problemu jest następujące:wpiąć wyłącznik w obwód zasilania sterowania sprężarki i to powinno załatwić sprawę.Przy każdym wyłączeniu sprężarki następuje upust powietrza z przewodów i chłodnicy.W zbiorniku jest zawór zwrotny,który nie pozwala na opróżnienie powietrza ze zbiornika.Przy ponownym starcie silnik nie jest obciążony do momentu zrównania się ciśnienia w układzie.Pozdrawiam
  • #10 9994833
    bezel
    Poziom 11  
    Widzę, że zaczyna coś się dziać w temacie. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Prośba o fotkę pewnie wynikała z tego, że nie napisałem iż kompresor to produkt fabryczny a nie samoróbka więc różne ciekawe rozwiązania mogłyby być w nim zastosowane.
    Jest to kompresor francuski ale tak naprawdę chińczyk, kupiony na szybko ale dobrze się sprawuje przez te kila lat. 3 fazy, 200litrów, dwutłokowy.
    @bonanza-rozumiem Toje rozwiązanie z elektrozaworem i na pewno jest ono lepsze niż to co ja wymyśliłem. Obawiam się, że może być problem z jego montażem bo tam jest dosyć mało miejsca. Co do ruszania pod ciśniniem. Co może ewentualnie paść przez takie długotrwałe użytkowanie? Silnik czy sprężarce również coś grozi?

@manta byłbym bardzo wdzięczny gdybyś napisał coś więcej o tym presostacie. Nic ciekawego nie znalazłem na ten temat. Jeżeli chodzi to, że to on jest odpowiedzialny za upust powietrza to wygląda, że taki właśnie mam. Problem właśnie polega na tym, że jest to chyba realizowane mechaniczni w momencie naciśnięcia przełącznika łapą co stanowi główny problem bo elektrycznie nie byłoby problemu a mechanicznie na odległość to już nie jest takie proste.

@ryszardon u mnie chyba za upust odpowiedzialny jest presostat :/

Zaraz podeślę kilka fotek jak to wygląda. Nie mogę chwilowo przeprowadzić testów bo kompresor jest w użytkowaniu, ale chyba już co nieco wiem i dzięki Wam zaczynam kombinować w innym kierunku niż na początku.
  • #11 9994881
    ryszardon
    Poziom 21  
    Silnik na pewno nie rusza pod obciążeniem.Można dorobić układzik,który wyłączy po osiągnięciu ciśnienia w zbiorniku(wyłączenie presostatu) i nie załączy ponownie jeżeli zdalny wyłącznik będzie w pozycji wyłącz.
  • #12 9995011
    bezel
    Poziom 11  
    Zdjęcia zrobione, zamieszczone poniżej. Ogólnie sprawa wygląda tak. Miejsce na elektrozawór oczywiście jest na wężyku do presostatu (na początku myślałem o połączeniu między sprężarką a zbiornikiem). Co prawda nie widzę zaworu przeciwzwrotnego, ale z logicznego punktu widzenia gdzieś tam musi być. Czyli wygląda to banalnie. Prosiłbym jeszcze o jakieś przykładowe elektrozawory bo nie bardzo wiem czym różni się zawór pobierający 2W od tego 6W. Z tego co widzę na allegro to pewnie będę musiał kupić zawór na 6 lub 8bar bo są tańsze i zastosuję mały reduktorek.

PS. Do czego służy ten suwak na presostacie 4;5;6,3?
    Włączanie kompresora warsztatowego z innego pomieszczenia. Włączanie kompresora warsztatowego z innego pomieszczenia.
  • #13 9995101
    ryszardon
    Poziom 21  
    Nic nie ruszałbym w konstrukcji sprężarki,dołóż stycznik na zasilaniu,cewka stycznika sterowana przez przełącznik dwupozycyjny.Praca ciągła zasilanie cewki na wejściu presostatu,wyłączenie zasilanie z wyjścia presostatu.Muszę kończyć pozdrawiam
  • #14 9995973
    bonanza
    Spec od Falowników
    Kompresor na siłę, więc na pewno jest w stanie wystartować, pod warunkiem, że zawór zwrotny (w takiej metalowej gruszce, z której wychodzi ten wężyk) jest w miarę szczelny. Gdy grzybek tego zaworu skreszeje, rozkręca się gruszkę i wymienia gumkę - jest to część dostępna w cenie ok. 8zł. Ew. zaworek powinien być na ciśnienie do 10bar, malutki. Zwykle te na ciśnienie robocze 6bar wytrzymują próbę 10bar.
    W razie niepowodzenia rozruchu (np. brak grzybka w zaworze, brak oleju w kompresorze) najczęściej wyskoczy zabezpieczenie w presostacie, tzn. kompresor sam się wyłączy i tyle.
  • #15 9996405
    ryszardon
    Poziom 21  
    Myślę że autor tematu już wie jak zdalnie załączyć swój kompresor i nie ma sensu rozwijać niepotrzebnej dyskusji.Pozdrawiam.
  • #16 9996791
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 269
    bonanza napisał:
    ...Osoby (w tym funkcyjne) nie mające pojęcia o temacie proszone są o nie przeszkadzanie.

Jako, że nie mam pojęcia o temacie i nie chciałbym przeszkadzać, to chciałbym tylko nieśmiało zapytać, czy mógłbym ewentualnie zamknąć temat, czy może Szanowny Kolega "bonanza" chciałby jeszcze coś dodać. :D
  • #17 9996857
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    Jeżeli mogę jeszcze zaproponować to wystarczy to tak jak na schemacie zrobić, nie trzeba nic dorabiać. Wystarczy stycznik zasilający plus jakiś przełącznik bistabilny. Więc nie musimy się martwić o ponowny start. Oczywiście stycznik z cewką na 400V.
    Po przełączeniu przełącznika bistabilnego na 0 będzie działać aż presostat nie zatrzyma kompresora i nie odciąży.
    Jak zastosujesz przycisk lub przełącznik monostabilny to po przyciśnięciu będzie kompresor działał 1 obieg - tzn jak osiągnie swoje ciśnienie wyłączenia i sie odpowietrzy to już się nie załączy dopóki nie naciśniesz drugi raz po spadku ciśnienia.

Oczywiście należałoby zabezpieczyć osobno obwód sterowniczy lub zadbać o odpowiedni przekrój przewodów.

Włączanie kompresora warsztatowego z innego pomieszczenia.

Pozdrawiam.
  • #18 9997082
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    sq9jjh napisał:
    bonanza napisał:
    ...Osoby (w tym funkcyjne) nie mające pojęcia o temacie proszone są o nie przeszkadzanie.

Jako, że nie mam pojęcia o temacie i nie chciałbym przeszkadzać, to chciałbym tylko nieśmiało zapytać, czy mógłbym ewentualnie zamknąć temat, czy może Szanowny Kolega "bonanza" chciałby jeszcze coś dodać. :D

Kolega "bonanza" zamilkł, więc sądzę, że się zgadza. :D
  • #19 9998393
    tomek6971
    Poziom 13  
    Ocena: 63
    Witam. Mam podobny problem do omawianego w temacie Włączanie kompresora warsztatowego z innego pomieszczenia. chodzi mi o podłączenie czujnika ciśnienia i przekaźnika termicznego w tym układzie. Pozdrawiam
  • #20 9998420
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 9998438
    tomek6971
    Poziom 13  
    Ocena: 63
    Stycznik na 400 v więc zasilanie międzyfazowe. Bezpośrednio za włącznikiem doprowadzona jedna faza do cewki stycznika a po naciśnięciu włącznika podanie 2 fazy a przez wyłącznik jej odcięcie i odłączenie cewki i odbicie sprężyny.Tak ja to sobie wyobrażam ale chętnie wysłucham innych porad i spostrzeżeń?
  • #22 9998986
    bonanza
    Spec od Falowników
    No cóż, mógłbym jeszcze dorzucić zastosowanie siłownika pneumatycznego do sterowania wyłącznikiem. Mechanika byłaby łatwiejsza do wykonania przy presostacie z przyciskiem "grzybkiem" wciskanym i wyciąganym. Ten presostat ma 2 przyciski: czerwony i zielony, a więc mechanika się komplikuje. No i przydałby się osobny zasobnik ciśnienia dla tego siłowniczka, bo gdy zbiornik pusty, to i Salomon nie naleje - konieczne byłoby załączenie ręczne.
  • #23 9999000
    ryszardon
    Poziom 21  
    Witam.Kolegom chyba życie się znudziło żeby 400V wykorzystać do sterowania.Proponuję zastosować przekażnik pośredniczący i zasilić obwód sterowania napięciem bezpiecznym 24V.Podaj typ tego czujnika.proszę rozważyć zastosowaniem dwóch styczników jeden do załączenia z podtrzymaniem a drugi sterowany czujnikiem ciśnienia i wyłącznikiem nad prądowym.Pozdrawiam
  • #24 10000119
    bezel
    Poziom 11  
    @12robert12 w Twoim rozwiązaniu widzę pewien problem o ile dobrze je zrozumiałem. Nie można sobie w dowolnym momencie wyłączyć kompresora np. przy 4 barach co akurat w moim przypadku dosyć często się zdarza.
  • #25 10002845
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    :arrow: bezel

Cytat:
    @12robert12 w Twoim rozwiązaniu widzę pewien problem o ile dobrze je zrozumiałem. Nie można sobie w dowolnym momencie wyłączyć kompresora np. przy 4 barach co akurat w moim przypadku dosyć często się zdarza.

Zgadza się kolego, ale jak chcesz, żeby przy jak najniższych kosztach, przeróbkach się odpowietrzał to musisz pozwolić aby ciśnienie urosło do ustawionego i automatycznie odpowietrzyło kompresor.
    Jeżeli potrzebujesz często zmiany ciśnienia to proponuje Ci zakup prostego reduktora i dwóch szybkozłączek. Jak mam potrzebę zmiany ciśnienia na mniejsze to pomiędzy wąż i pistolet podłączam sobie reduktor i reguluje ciśnienie. Często przy czyszczeniu szaf sterujących, otwartych silników, elektroniki mam potrzebę zmniejszenia ciśnienia żeby czegoś "10bar nie uszkodziło" :D hehe

Można też, jeżeli się rzadko załącza i ciśnienie często w instalacji spada do wartości bardzo niskich zrezygnować z odpowietrzenia kompresora - zawór zwrotny i tak się otworzy i wyrówna ciśnienie pomiędzy kompresorem a zbiornikiem powietrza.
    Najcięższy rozruch przy braku odpowietrzenia kompresora nastąpi przy dużym ciśnieniu - możliwe , że jak wyłączysz przy 4bar i spadnie do np. 2bar to ruszy bez problemu!

Inne wyjście to montaż elektronicznego presostatu, lub inne proponowane przez kolegów rozwiązania, ale to już koszt.

:arrow: ryszardon

Cytat:

Witam.Kolegom chyba życie się znudziło żeby 400V wykorzystać do sterowania.Proponuję zastosować przekażnik pośredniczący i zasilić obwód sterowania napięciem bezpiecznym 24V.

Bardzo mało kolega widział, duża część prostych maszyn nie nadawało by się do użytku wg. tego toku myślenia. Np. atlas copco ma niektóre śrubówki sterowane bezpośrednio przez 400V. Produkują styczniki na 400V więc należy z nich korzystać.

Cytat:
    Podaj typ tego czujnika.proszę rozważyć zastosowaniem dwóch styczników jeden do załączenia z podtrzymaniem a drugi sterowany czujnikiem ciśnienia i wyłącznikiem nad prądowym.

Dziwne rozwiązanie - wystarczyłby jeden stycznik do obsługi tych wszystkich funkcji - i tak robią w profesjonalnym sprzęcie.

Pozdrawiam.
  • #26 10003467
    ryszardon
    Poziom 21  
    Witam.Ten temat nie jest o tym co kto widział lub nie widział tylko dotyczy wykonania zdalnego sterowania sprężarki.Proszę zapoznać się z
    PN-EN 60204-1:2010.Mam nadzieję że autor tematu wybierze bezpieczne rozwiązanie sterowania.Pozdrawiam
  • #27 10006521
    bonanza
    Spec od Falowników
    Przeczytaj, Kolego, jeszcze raz całość, bo niczego nie odkryłeś. Elektrozawór jest 100 razy tańszy od małego siłownika? Żartujesz? A siłownik pneumatyczny to rozwinięcie myśli autora o siłowniku od centralnego zamka. ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przenosi kompresor do trudno dostępnego miejsca i poszukuje sposobu na zdalne włączanie i wyłączanie urządzenia. Wskazano, że nie można używać standardowego przełącznika, a jedynie przełącznika na presostacie. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie elektrozaworu do automatyzacji upuszczania powietrza, co umożliwi ponowne uruchomienie kompresora bez obciążenia. Inne sugestie to wymiana presostatu na model z funkcją redukcji ciśnienia oraz użycie stycznika z cewką sterującą. Dyskutowano również o problemach związanych z uruchamianiem kompresora pod ciśnieniem oraz o konieczności zabezpieczenia obwodu sterującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA