logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor z lodówki - problem z zabezpieczeniem termicznym po wyłączeniu

Przemek__1995 28 Maj 2024 10:15 1383 10
REKLAMA
  • #1 21093851
    Przemek__1995
    Poziom 2  
    Dzień dobry
    Planuję zrobić sobie kompresorek z lodówki.
    Problem polega na tym, że po wymontowaniu agregatu ze starej lodówki, gdy włączę go do prądu to działa, a gdy wyjmę i ponownie włożę wtyczkę to już nie działa.
    Trzeba odczekać trochę czasu i ponownie włożyć wtyczkę do gniazda.
    Czy zabezpieczenie termiczne jest uszkodzone? Czy można je pominąć w układzie?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21093971
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    @Przemek__1995 Masz w tym kompresorze rozruch na tzw. pozystorze. Kiedy on jest zimny, ma małą rezystancje i uruchamia uzwojenie rozruchowe, po czym od przepływajacego prądu się nagrzewa i jego rezystancja gwałtownie rośnie, tym samym odłączajac uzw. rozruchowe. Tak więc układ musi ostygnac, by zapewnic ponowny rozruch kompresora, czasami i przez 10 minut. Możesz to zmienić przez zastosowanie przekaźnika elektromagnetycznego, jaki był stosowany do niedawna w kompresorach lodówkowych.
  • REKLAMA
  • #4 21098153
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7829
    Przemek__1995 napisał:
    Jaki powinienem kupić, aby pasował? Jakie parametry?

Żeby coś dobrać trzeba znać typ sprężarki. Te przekaźniki rozruchowe są produkowane na różne prądy i źle dobrany będzie niewłaściwie pracował.
  • #5 21098589
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Ten ze starterem elektromagnetycznym nie będzie miał problemów ze startem jeśli nie będzie pompował do zbiornika tylko .......do atmosfery.
    Inny temat to migracja oleju ze sprężarki bowiem w zamkniętych układach olej wraca do sprężarki a tutaj nie ma takiej możliwości więc gdzie ten olej trafi później to niech autor wątku się zastanowi jakie będą efekty używania zaolejonego powietrza.
    Do współpracy ze zbiornikiem ciśnieniowym nadaje się tylko kompresor który ma inny układ startowy i budowę a takie są stosowane np. w sklepowych ladach chłodniczych itp urządzeniach.
    Problemy z migracją oleju będą identyczne.
  • REKLAMA
  • #6 21099283
    BC313
    Poziom 18  
    Ocena: 208
    Oleju dmucha i to sporo. Mogę potwierdzić. Mam taki kompresorek w bloku w piwnicy do sporadycznych celów. Bez odolejacza ani rusz. Ja używam go do sporadycznego napompowania koł roweru, jak mi się nie chce dymać ręcznie. Do przedmuchania czegoś z kurzu ( jakiejś elektroniki czy czegoś. Ja użyłem jakiegoś nieznajomego pochodzenia odolejacza, który zamontowałem na wylot. Sprężarka moja ma zbiornik powietrza przed którym jest zainstalowany wspomniany odolejacz. Włącznik ciśnieniowy ustawiony na wyłączenie przy około 5 bar a załączenie przy około 3 bar. Jakoś to działa, nic innego mi nie trzeba, jest cichy. Wydajności jednak to nie ma, zanim napompuje ten zbiornik ciśnieniowy ( nie jest duży tak na oko z 5 litrów) to czasu trochę upłynie. Powietrze przy pobieraniu szybko się kończy i znowu trzeba czekać na ciśnienie końcowe 5 bar jakiś vzas. Ja mam agregacik ze starej lodówki Snajge czy coś takiego, leciwy ale działa. Mam świadomość że kiedyś ten "swój" olej wypompuje. Jak się zatrze to wymienię na inny lub jeszcze przed zgonem doleję olej przez ssanie ale nie wiem ile i jaki. Zrobił bym wam zdjęcie mojego wynalazku spod siekiery ale w tej chwili nie ma mnie w domu😊
  • #7 21099706
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Jak masz dostęp do tego wypompowanego oleju to załóż rurkę na króciec ssawny sprężarki , zatkaj króciec od napełniania czynnikiem albo odwrotnie , włącz sprężarkę a ona ten olej zassie. Sprężarki ruskie od Snajge to miały kiedyś rozruch elektromagnetyczny.
  • REKLAMA
  • #8 21100976
    BC313
    Poziom 18  
    No tak dostęp mam bo on się zbiera w odstojniku tylko że ten olej zmieszany jest z wodą (warstwa wody i warstwa oleju w odstojniku) nie jest on taki fajny. Jaki wchodzi oryginalnie albo jaki można domieszać do tego co zostało?
  • #9 21101048
    ArturAVS
    Moderator
    BC313 napisał:
    Jaki wchodzi oryginalnie albo jaki można domieszać do tego co zostało?

Jeśli pompujesz nim powietrze, to rodzaj fabrycznego oleju nie ma znaczenia. Do pompowania powietrza i tak się nie nadaje ze względu na higroskopijność (Absorbuje/pochłania wilgoć z powietrza), to powoduje korozję. Dobrym zamiennikiem w takim przypadku jest olej ATF (przekładnie kierownicze i automatyczne. Czerwony). Dobrze się sprawdza separator oleju (nie odstojnik typowy dla układów pneumatycznych) z automatycznym powrotem, ale trzeba go samemu zbudować. Jak znajdę swoje rysunki to podeślę.
  • #10 21110310
    BC313
    Poziom 18  
    Na zdjęciu widać to co zbiera się w odstojniku. Jest to wilgoć i olej. Nie bardzo widzę żeby to zawrócić do kompresora. Na dobrą sprawę nawet nie wiem co to jest za ustrojstwo. Ważne że oddziela olej i nie pcha go do zbiornika i do wylotu. Na górze zbiornik na powietrze na dole agregat.jakiś wyłącznik ciśnieniowy zintegrowany z manometrem. Wszystko połączone jak widać za pomocą węży gumowych tak na szybko przed ładnych parę lat i do tej pory tak zostało. Ważne że działa. Zero profesjonalizmu, wszystko robione na odwal. Nie przyjmuję krytyki 😁Odprowadzenie wilgoci i oleju w odstojniku z rurkami i przewodami. Zestaw urządzeń z rurkami i przewodami, w tym czarny zbiornik oddzielający olej od powietrza. Wnętrze urządzenia z odstojnikiem na olej i wilgoć połączonym gumowymi wężami. Amatorski układ pneumatyczny z manometrem i przewodami gumowymi.
  • #11 21110328
    ArturAVS
    Moderator
    BC313 napisał:
    Nie bardzo widzę żeby to zawrócić do kompresora.

Bo Ty masz fabryczny separator który powrotu oleju nie ma. Przecież pisałem;
    ArturAVS napisał:
    trzeba go samemu zbudować

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować kompresor z lodówki, ale napotyka problem z zabezpieczeniem termicznym, które uniemożliwia ponowne uruchomienie urządzenia bez odczekania. Odpowiedzi wskazują, że przyczyną jest rozruch na pozystorze, który wymaga schłodzenia przed ponownym uruchomieniem. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie przekaźnika elektromagnetycznego, który może poprawić działanie kompresora. Użytkownicy zwracają uwagę na kwestie związane z migracją oleju oraz konieczność użycia separatora oleju, aby uniknąć problemów z zaolejonym powietrzem. Wskazówki dotyczą także doboru odpowiednich przekaźników rozruchowych oraz oleju do kompresora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA