logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP G6000: Co podłączyć, by uruchomić BIOS po wymianie GF6100?

Paweł Kraków 04 Paź 2011 10:37 1669 7
REKLAMA
  • #1 9991548
    Paweł Kraków
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Pytanie brzmi:

Jakie jest minimum do odpalenia ekranu biosu na matrycy po wymianie grafiki na tej płycie ?

Włożyłem Procesor, 2x RAM, wtyczkę do gniazda zasilania, taśmę z matrycy, cooler oraz taśmę do przycisku POWER ON.

Czy tak podłączona po poprawnym reballingu powinna odpalić matrycę czy jeszcze coś powinienem podłączyć ?

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9991580
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 101
    Ewentualnie bateria RTC. Jesli nie odpala to najprawdopodobniej masz uwalony układ.
  • REKLAMA
  • #3 9991799
    Paweł Kraków
    Poziom 10  
    Dosyć dziwne to wszystko. Wymieniłem już drugi układ i dalej to samo. Włączy się na parę sekund, gaśnie i tak w koło.

Matryce podłączyłem do TX2500 i nie pokazuje obrazu, jedynie mruga podświetlenie przy wyłączeniu (możliwe że TX ma inną rozdzielczość lub rozkład pinów w te wtyczce do matrycy ?)

Czy ktoś posiada płytę pod tego lapa ? Może być uszkodzona byleby dała się naprawić.
  • REKLAMA
  • #4 9991834
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Nie podałeś dokładnego oznaczenia platformy. Czy układy które wymianiałeś są nowe? Czy używane?
  • #5 9994475
    Paweł Kraków
    Poziom 10  
    Układy są ściągane z innych płyt desktopa (M55plus-S3G itp) ale sprawdzane przed ściąganiem.

Dokładne oznaczenie to G6031EA.
  • REKLAMA
  • #6 9994755
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Paweł Kraków napisał:
    Dokładne oznaczenie to G6031EA.

To nie jest oznaczenie platformy tylko model laptopa. Podaj oznaczenie bezpośrtednio z laminatu płyty głównej.
  • #7 9997145
    wolek123
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Wiesz na pewno że winny jest chipset ? Podgrzałeś go w celach testowych przed wylutem?
  • #8 9999299
    Paweł Kraków
    Poziom 10  
    No właśnie zawaliłem sprawę i nie podgrzewałem przed podniesieniem.

Oznaczenia z laminatu nie mam w tym momencie ale czy przypadkiem te z C51 solo są tylko jednego typu ?

Czy ta płyta obsługuje Turon X2 ? Ponieważ tylko taki posiadam aby podmienić za athlona który tam jest oryginalnie.

Cooler był mocno zabrudzony, bardzo możliwe że przegrzało procesor.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o minimalne wymagania do uruchomienia BIOS-u na laptopie HP G6000 po wymianie karty graficznej GF6100. Wymienił procesor, pamięć RAM, podłączył zasilanie, taśmę matrycy, cooler oraz przycisk POWER ON, ale ekran nie działa. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie baterii RTC oraz chipsetu, a także podgrzanie układu przed wylutowaniem. Użytkownik wymienia, że używa układów z innych płyt, ale nie podgrzewał ich przed demontażem. Pojawia się również pytanie o kompatybilność płyty z procesorem Turion X2.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA