logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop z Vistą. Nie można zainstalować Windows XP.

brio11 20 Mar 2008 12:34 2047 6
REKLAMA
  • #1 4931223
    brio11
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam.
    Mam maly problem z instalacja win xp.mam laptopa toshibe l40-17m i na nim jest vista,a ja chce xp zainstalowac.Sciagnalem sterowniki sata zintegrowalem je z win xp.no i kiedy wkladam plyte cd z win xp i mi bootuje to wyskakuje mi Caldera DR-DOS.probowalem juz uruchamiac przez winnt i nic.wyskakuje blad.przez setup.exe tez nie idze.jak moge zainstalowac winde przez dr-dos?A moze zle sterowniki zintegrowalem,ze mi do dr-dos idzie?
  • REKLAMA
  • #2 4931642
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Coś nie tak musiałeś wykonać - po integracji sterowników instalacja powinna normalnie startować.
  • REKLAMA
  • #3 4931692
    brio11
    Poziom 14  
    No tak,ale co zle moglem zrobic?Stworzylem w nlite obraz iso i nagralem go na cd jako dysk startowy.A moglo miec na to wpluw,ze w nero jako system bootownia wybralem standard USA?A czy jak w nlite nagram odrazu obraz na plyte(nie jako dysk startowy) to bedzie wszystko dobrze,powinno ruszyc normalnie?
  • REKLAMA
  • #4 4932514
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4932655
    brio11
    Poziom 14  
    WYbralem w nero tworz dysk startowy i wrzucilem obraz *.iso i lipa
  • #6 4932701
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4934260
    brio11
    Poziom 14  
    Juz wszytsko zrobione.Temat do zamkniecia

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył instalacji systemu Windows XP na laptopie Toshiba L40-17M, na którym fabrycznie zainstalowano Windows Vista. Użytkownik próbował zintegrować sterowniki SATA z instalatorem XP za pomocą narzędzia nLite i nagrać obraz ISO na płytę CD jako dysk startowy, jednak podczas bootowania pojawiał się komunikat Caldera DR-DOS zamiast uruchomienia instalacji Windows XP. Próby uruchomienia instalacji przez winnt.exe oraz setup.exe kończyły się błędami. Wskazano, że problem może wynikać z nieprawidłowego tworzenia bootowalnej płyty CD, zwłaszcza z wyboru standardu bootowania w Nero (np. USA standard). Zalecano zapoznanie się z artykułem na CDR-Info dotyczącym tworzenia poprawnej płyty startowej. Ostatecznie użytkownik potwierdził rozwiązanie problemu i zakończył temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA