logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TOSHIBA L40-13G - Windows XP: czarny ekran tuż po wystartowaniu instalatora

sobek1984 09 Wrz 2007 23:09 6625 14
REKLAMA
  • #1 4267872
    sobek1984
    Poziom 12  
    Kupilem nowego laptopa TOSHIBA L40-13G . Oryginalnie laptop mial zainstalowany system VISTA HOME BASIC . Przy probie wgrania Win XP pojawil sie problem . Podczas bootowania plyty z win xp wyskakuje nastepujace zjawisko :
    1. Bootowanie : nacisnij dowolny klawisz aby rozpocząć instalację ....
    2. komunikat : sprawdzanie konfiguracji sprzetowej komputera

i po tym komunikacje pozostaje czarny ekran i nic sie nie dzieje ani dysk nie pracuje nic . Czy ktos ma jakis pomysl jak to zrobic zeby zainstalowac Win XP ?
  • REKLAMA
  • #2 4268090
    olfork
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Doslownie dwa dni temu robilem to samo co kolega. Zasadnicze pytanie czy zalezy Ci na tym by Vista pozstala czy wystarczy ci sam xp ? Upewniles sie ze masz sterowniki pod XP ? , mi wyniknal jeszcze jeden problem pod Toshibe S. A215 nie ma sterownikow ( dla xp) i zaczyna sie kombinowanie i szukanie po kompatybilnych. Moze zle patrze, ale we wsparciu technicznym na stronie toshiby wogole nie widze twojego modelu.
  • REKLAMA
  • #3 4268376
    sobek1984
    Poziom 12  
    Wlasnie zalezy mi na tym by pozostala bo jak juz jest to dlaczego z niej nie korzystac . A XP jest mi glownie potrzebny do serwisowania telefonow bo niestety boxy nie chodza pod VISTA ;/ a wiec jesli chodzi o same sterowniki to nie ma tak zle

a dokladny model to :

Toshiba Satellite L40-13G
  • #5 4268567
    sobek1984
    Poziom 12  
    Tak odpalalem go bezposrednio w Viscie ale wyskoczyla informacja ze zainstalwoany system jest nowszy i nie mozna dokonac instalacji .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4269467
    biernac
    Poziom 2  
    Miałem dokładnie to samo z tym samym modelem(L40-13G). Instalator XP sie zawieszal przy konfiguracji systemu i był tylko czarny ekran. Ja załatwiłem to w ten sposób. Wziąłem płytkę z Windowsem 2000 i uruchomiłem instalatora(nie było żadnych problemów) i ku mojemu zdziwieniu odpalił bez problemu, mało tego, gdy doszedł do konfiguracji dysku widział tylko JEDNA WIELKA NIESFORMATOWANA PARTYCJE( w tym czasie miałem zainstalowana Viste i byly na niej 2 partycje + 1 partycja z Recovery Toshiby). Wiec sformatowalem dysk i utworzylem sobie partycje(polecam FAT32 - przynajmniej nie bedzie zadnych jaj z odpaleniem instalatora Xp). Po tym wszystkim polecam sformatowac dysk C(jeszcze w instalatorze Windows 2000) i poprostu wyłączyć kompa(lub zresetować).
    Wtedy powinien już na 100% iść instalator XP>

MOim zdaniem to że instalator XP nie chce iść jest spowodowane tym ze Vista zmienia formaty partycji, której XP nie widzi(do uruchomienia instalatora XP musi byc dysk ustawiony na LBA) tymczasem Vista(albo ta płytka Quick recovery) zmienia ten format. Natomiast instalator WIndowsa 2000 nie ma z tym zadnych problemow. Ładuje wszytskei sterowniki pod Sate tylko,że nie widzi partycji stworzonych przez Viste.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4269519
    jacko386
    Poziom 11  
    Ja bym się pobawił partycjami np. za pomocą GParted, miałem ten sam problem po instalacji Linuksa Fedora - wówczas pomogło właśnie sformatowanie partycji z poziomu innej dystrybucji.
  • #8 4270637
    olfork
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    W moim przypadku Gparted rowniez nie widzial, a raczej widzial jeden wielki unlocated. W Viscie jest narzedzie ( link gdzie juz poruszalem ten temat):

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic830649.html

Partition Magic rowniez nie byl w stanie nic zrobic i tym narzedziem ( link ) podzielilem dysk ( kikasz na dysk i poleceniem SHRINK) Dzieki temu utworzysz sobie druga partycje, ktora mozesz bezproblemu sformatowac na ntfs i ktora bedzie widoczna dla normalnego XP. Moze wtedy instalacja sie powiedzie.
  • #9 4271799
    sobek1984
    Poziom 12  
    Witam pomysl z Windows`em 2000 wypalił . Usunalem wszystkie partycje. Instalator Win Xp ruszył bezproblemowo i w nim zrobilem sobie nowe 2 i juz mi win xp smiga teraz tylko problem ze sterownikami . Prosiłbym jakby ktos miał jakies stery pod win xp do Toshiby L40-13G zeby podał jakiś link bo na stronie producenta jest tylko bezprzewodówka . Grafike juz znalazłem i pozostała mi karta dźwiekowa i modem . Z góry dziękuję :)
  • #10 4272020
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    To ze nie ma sterownikow pod wybrany model to jeszcze nie tragedia sprobuj sciagnac do podobnego modelu z rodziny L-40 napewno maja taka sama karte dzwiekowa jak i modem.
  • #11 4272023
    sobek1984
    Poziom 12  
    W tym problem ze wszystko jest po kochana przez wszystkich Viste ;/ i trzeba szukac kompatybilnych
  • #12 4272048
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Wiec wgraj sterowniki od innych modeli toshiby zobacz na opis sprzetu czy w miare sie zgadza i probuj chyba tylko to Ci pozostalo.
  • #13 4272394
    jacob84
    Poziom 11  
    Sprawdź jaki model ma takie same sterowniki pod Viste jak Twój toshiba, jestem prawie pewien że modele z tej samej serii będą mieć takie same sterowniki. Z tym że któryś z tych "innych" powinien mieć wsparcie pod XP > i po problemie.
  • #14 4272696
    sobek1984
    Poziom 12  
    Everest i google zalatwilo sprawe i laptopa dziala juz z systemem Win XP dzieki za pomoc co do instatora :)
  • #15 4712022
    pomich
    Poziom 1  
    sobek1984 napisał:
    Kupilem nowego laptopa TOSHIBA L40-13G . Oryginalnie laptop mial zainstalowany system VISTA HOME BASIC . Przy probie wgrania Win XP pojawil sie problem . Podczas bootowania plyty z win xp wyskakuje nastepujace zjawisko :
    1. Bootowanie : nacisnij dowolny klawisz aby rozpocząć instalację ....
    2. komunikat : sprawdzanie konfiguracji sprzetowej komputera

i po tym komunikacje pozostaje czarny ekran i nic sie nie dzieje ani dysk nie pracuje nic . Czy ktos ma jakis pomysl jak to zrobic zeby zainstalowac Win XP ??

Witam i pozdrawiam mam podobny problem usunalem windowsa viste z dysku poczym probowalem zainstalowac XP z zaaktualizowanej plytki programe Nlite teraz po wlozeniu plytki komputer bootuje sie po czym zaczyna sprawdzac konfiguracje sprzetowa no i restart Sad

Błagam i jakas pomoc bo juz nerwy mi puszczaja na tego kompa i za chwile sprawdze chyba jak zachowuje sie w locie prosze o jakies sugestie moje gg 449853 pozdrawiam Michał

EDIT:
    model lapka Toshiba Satellite L40-139

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP na nowym laptopie Toshiba Satellite L40-13G, który fabrycznie posiadał Windows Vista Home Basic. Podczas bootowania płyty instalacyjnej XP pojawia się komunikat o sprawdzaniu konfiguracji sprzętowej, po czym ekran pozostaje czarny i instalacja nie postępuje. Przyczyną jest niezgodność formatu partycji utworzonych przez Vistę, które Windows XP nie rozpoznaje, co powoduje zawieszanie się instalatora. Rozwiązaniem okazało się użycie instalatora Windows 2000 do sformatowania dysku i utworzenia nowych partycji w systemie FAT32, co umożliwiło późniejszą instalację XP. Po instalacji pojawił się problem ze sterownikami, gdyż producent nie udostępnia ich oficjalnie pod XP dla tego modelu. Zalecane jest pobranie sterowników kompatybilnych z podobnymi modelami z serii L40. Narzędzia takie jak GParted lub Partition Magic mogą pomóc w zarządzaniu partycjami, jednak w przypadku problemów z ich wykryciem lepszym rozwiązaniem jest użycie narzędzi Windows lub instalatora Windows 2000. Ostatecznie instalacja XP na Toshiba L40-13G jest możliwa, ale wymaga odpowiedniego przygotowania dysku i poszukiwania kompatybilnych sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA