logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka zewnętrzna karta dźwiękowa do Windows 7 do Shure, HD202, Kenwood KA-660?

Excalibue 04 Paź 2011 15:07 2724 11
REKLAMA
  • #1 9992238
    Excalibue
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam. Po uszkodzeniu zintegrowanej karty dźwiękowej, zdecydowałem się na zakup nowej zewnętrznej.
    Od karty oczekuję przyzwoitej jakości dzwięku, bezproblemową współprace z Windows 7, oraz mikrofonem Shure ( dynamiczny ).
    Będzie ona współpracowała ze słuchawkami Sennheiser HD 202, oraz wzmacniaczem Kenwood KA-660 + Alton 70 lub monitorkami WHD ( świetne vintage ).
    Mam już upatrzony model na allegro, poczekam jeszcze na wasze propozycję.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9992594
    radio-service
    Poziom 35  
    Ocena: 212
    Podstawowe pytanie , jak tania ma być ta karta ?
  • REKLAMA
  • #4 9992687
    Excalibue
    Poziom 17  
    Jest to komputer zastępczy, nie chcę wydawać dużo. 50 zł góra.
    W tej cenie zostaje chyba tylko Audigy SB0570. Różnica powinna być słyszalna w porównaniu do mojej poprzedniej integry, dobrze myślę ? I co z mikrofonem ? Będzie działał bez problemu ? W integrze przy wzmocnieniu występowały spore szumy. Pozdrawiam.
  • #5 9992692
    DrSilence
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Urok kart, że przy dużym wzmocnieniu są szumy, najlepiej mieć jakiś dobry przed wzamcniacz mikrofonowy.
  • #6 9992698
    Excalibue
    Poziom 17  
    Myślałem nad kupnem wzmacniacza mikrofonowego lub miksera, lecz coś sensownego trochę kosztuje. Miałem nadzieje, że chociaż karta coś poprawi.
    fiend_
    PS : Na mojej integrze słuchanie czegoś na sennheiserach to katorga.
  • #7 9992709
    radio-service
    Poziom 35  
    Mikrofon dynamiczny będzie działał bez problemu pod warunkiem że nie będzie podłączony bezpośrednio do gniazda mikrofonowego karty . A to dla tego że w gnieździe występuje napięcie ok 5V (do zasilania mikrofonów pojemnościowych) co nie jest dobre dla mikrofonów dynamicznych . Najprościej jest zrobić przejściówkę jak na tej stronie .
    http://www.monterdiy.vel.pl/wpisy/59
    Na temat karty się nie wypowiem ponieważ masz bardzo ograniczony budżet .

Cytat:
    Na mojej integrze słuchanie czegoś na sennheiserach to katorga.

Sennheiser HD 202 też nie są jakieś wybitne pod kątem jakości dźwięku . Ot klasa średnia :) .
  • REKLAMA
  • #8 9992773
    Excalibue
    Poziom 17  
    Podłączenie mikrofonu dynamicznego do karty dzwiękowej jest złe tylko dla mikrofonu ?
    Bo okazało się, że moja integra działa, tylko nie gra w niej jeden kanał ( prawy ).
    Po podłączeniu do innego kanału, gra już normalnie ( lewy+prawy ).
    Może to mieć jakiś związek z mikrofonem ?
  • #9 9992789
    radio-service
    Poziom 35  
    Nie tylko dla mikrofonu . Mikrofon dynamiczny stanowi zwarcie dla napięcia występującego w gnieździe karty i w skrajnym przypadku może zakończyć się uszkodzeniem tej linii zasilającej . Druga sprawa to niedopasowanie mikrofonu do wejścia karty dźwiękowej . Dla tego trzeba użyć separatora w postaci zwykłego kondensatora elektrolitycznego lub linii transformującej .
  • REKLAMA
  • #11 9992828
    Excalibue
    Poziom 17  
    Ok. Dzieki za informacje. Niestety z mikserem muszę trochę poczekać, więc pozostanę na razie przy podłączeniu mikrofonu do karty dzwiękowej. Z tego co patrzyłem w google raczej jest mało przypadków spalenia/uszkodzenia mikrofonu przez kartę.
  • #12 9992843
    radio-service
    Poziom 35  
    Ale na wszelki wypadek podłącz mikrofon do karty przez kondensator elektrolityczny (pojemność nie ma zbytniego znaczenia) , tak jak masz to pokazane na rysunkach :) .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zewnętrznej karty dźwiękowej do Windows 7, która zapewni dobrą jakość dźwięku i współpracę z mikrofonem dynamicznym Shure oraz słuchawkami Sennheiser HD 202. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące modeli, takich jak Asus Xonar DG oraz Audigy SB0570, z uwagą na ograniczony budżet do 50 zł. Dyskutanci zwracają uwagę na problemy z szumami przy dużym wzmocnieniu oraz konieczność użycia kondensatora do podłączenia mikrofonu dynamicznego, aby uniknąć uszkodzeń. Użytkownik planuje poczekać na mikser, ale na razie pozostanie przy podłączeniu mikrofonu do karty dźwiękowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA