logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektro255. Zasięg - raz jest pełny, a zaraz ponownie spada.

lackyluck 01 Gru 2004 23:21 1938 27
REKLAMA
  • #1 1029159
    lackyluck
    Poziom 21  
    mam ten wypasiony sofcik w wersji 9.59, wszystko jest elegancko, oprucz zasięgu, dziwnie odświeża się (telefon w pelni sprawny) raz jest full zasieg, a za chwilke jest tylko 4 kreski czy ktos wie moze jak to naprawic lub zna jakis lepszy soft?
  • REKLAMA
  • #2 1029175
    Glowa
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jak to naprawić? - wgrać oryginalny soft.
    Jakiś lepszy soft? - moim zdaniem ten jest najlepszy

pozdro
  • #3 1029186
    lackyluck
    Poziom 21  
    ale tez masz ten problem? mi tez sie podoba ale wkurza mnie ten zasieg...
  • #4 1029193
    pik_
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Niestety ale zmodyfikowane softy mają to do siebie ze może mają w sobie duzo bajerów ale niestety nie działają tak jak orginalne !! Maiłem już bardzo dużo najróżniejszych softów do różnych komórek i na pierwszy żut oka jest wszystko si, ale po pewnym czasie okazuje sie ze to niejest wcale taka bajka jak sie wydawało, miałem już nawet soft do noki 3310 który był poprostu super miał w sobie tyle bajerów ze się zdziwiłem a błędem tego softu było to że jak wszedłem do jakiegoś pomieszczenia to nie miałem zasięgu a na otwartej przeszczeni max miałem 2 kreski :( zmieniłem spowrotem na orginalny i wszystko smiga bez problemu :]

Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 1029264
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Ja polecam użycie modyfikowanego softu, bez MaDosa. W Większości przypaków właśnie MaDos jest sprawcą słabego zasięgu. Polecam wgranie zmodyfokowanego softu, ale bez MaDos-a i sprawdzenie zasięgu, powinno być dużo lepiej.
    Pozdrawiam.
  • #6 1029276
    lackyluck
    Poziom 21  
    a jaki polecasz?? rozne jusz probowalem a najbardziej mi sie podoba elektro... moze ktos mi powie jak to sam sobie zrobie w nokix ale srednio mi to jak narazie idzie...
  • #7 1029299
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Życzę powodzenie w zabawie z NokiX. Ja bawiłem się jeszcze g3n0lit-em. NokiX ma duże możliwości, jeśli chodzi o modyfikację softów.
    A co do tego sofcika, to nie powiem bo zapomniałem, jak nazywał się autor fajnego softu bez MaDos-a. Pamiętam że był on za free, na pasji powinienś go znaleźć.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 1029437
    lackyluck
    Poziom 21  
    mam jeszcze jedno pytanko czy da sie jakos programowo ustawic w nokii czas wykonanych rozmów i czas odebranych??
  • #9 1029464
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Nie rozumiem twojego pytania. Czy chodzi Ci o to, żeby ustawić czas rozmów np. na 10 minut, i po tym czasie nie będzie mozna dalej dzwonić ?
  • #10 1030496
    lackyluck
    Poziom 21  
    chodzi mi o wykaz rozmow jakie byly przeprowadzone z danego telefonu => spis polaczen => czas połączeń
  • #11 1030514
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Aha, już rozumiem. Na to pytanko mogę odpwoiedzieć tak. Sądzę, że nie można ustawić tego, ale z drugiej strony, gdyby znaleźć odpowiednie hex-y we flashu, zmienić i załadowac soft do fona, to kto wie ...
  • #12 1030530
    lackyluck
    Poziom 21  
    mam dejana i mbusa wiec jak by ktos wiedzial adres w hexssie to niech zapoda rade albo napissze skrypt nokixa do t5ego typu operacji ;p
  • #13 1031316
    jar6
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Wal to i bedziesz zadowolony
    Załączniki:
    • 6[1].o7_7acus(28-09-04).zip (932.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1031325
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    jar6 dokładnie o ten sofcik mi chodziło :D
  • #15 1031425
    jar6
    Poziom 14  
    Tak myslalem, no to do roboty, a zobaczysz, ze oplacilo sie.
  • #16 1031740
    noidemm
    Poziom 22  
    Ocena: 253
    Sofciki z madosem sie kopią:( Fajne sofciki sa Maciejki jak sie zresetuje fona nie wieszają się. Fajny sofcik za free to 3310 6.33 by pawelc v1.00 POLECAM Sam go kiedyś miałem w telefonie:D Zamieścił bym go tu ale nie weim czy nie złamał bym praw autorskich:(
  • #17 1031894
    lackyluck
    Poziom 21  
    ten sofcik co polecacie mialem w telefonie, o ile jest to ta wersja.... ale w nim są bledy mianowicie jak sie pisze esemesa ze slownikiem to rozne dziwne rzeczy sie robia, np jak sie nacisnie * zeby wstawic znak i wtedy # zeby wybrac znak znajdujacy sie w 2 lini to wyrzuca do menu.... polećcie jakis inny wypasiony
  • REKLAMA
  • #18 1031984
    jar6
    Poziom 14  
    lackyluck
    O ktorym mowa. Bo jesli chodzi o 7acus, to mam go juz dosyc dawno i chodzi jak lala.
  • #19 1031991
    lackyluck
    Poziom 21  
    wlasnie mi chodzi o 7acus sprawdz.... te wiadomosci...
  • #20 1032090
    jar6
    Poziom 14  
    Sprawdzilem.
    Tylko nie rozumiem po co wciskasz * i #. W opcjach jest opcja "Wstaw znak". I z tego kozystaj, idzie jak z platka.
    Druga sprawa: moze masz wersje 6[2].o7_7acus(11-09-04).
    Porownaj, to jest starsza wersja, chociaz mialem kiedys i ta.
    Nie mialem z nia wiekszych problemow. Tylko ze jest jedno ale To nie oryginal i zawsze mozna obczaic jakies male bledy.
    Jak go wgrasz nie zapomnij wgrac Eeprom dolaczony w archiwum, a takze wszystkie resety i convert 3315.
  • #21 1032288
    noidemm
    Poziom 22  
    A ja i tak polecam ten 6.33 by pawelc v1.00. Zobaczcie sobie naprawde warto. Nie ma jakis tam ikon na pół wyświetlacza a funkcje ma dość rozbudowane i chodzi jak mazenie. Polecam
  • #22 1032318
    jar6
    Poziom 14  
    Nikt nie broni Ci polecac flash Pawelca.Tylko 7acus ma wiecej bajerow.
  • #23 1032398
    lackyluck
    Poziom 21  
    zmienilem sobie czcionke w acusie i wgralem do telefonu... okazalo sie ze mialem wszesniej do czynienia ze starsza wersja tego softu... działa jak należy poprawione błędy z wiadomosciami, nawet sie nie wiesza :p pozdrawiam ThX
  • #24 1040929
    noidemm
    Poziom 22  
    ten sost 7acus to ma te duze ikony co elektro?? Jeżeli tak to czy umie ktoś to przerobić zeby byłu jak w maciejce?? Dzieki z góry
  • #25 1040962
    kantor
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Ja miałem 6.33 by pawelc v1.00 i też byłem zadowolony.
  • #26 1044059
    dudek_6
    Poziom 2  
    jak wgrać Eeprom i po co to jest?
  • #27 1044461
    noidemm
    Poziom 22  
    Eaprom jest to podkładka pod oprogramowanie:) Takie cuś jak bios w kompie ;) Jeżeli masz już plik z eapromem to najlepiej wgraj go Nokia DCT3 flasher by Rolis. Bateria najlepiej jak będzie naładowana na full a telefon bez karty i wyłączony. Podłanzasz fona pod kabelek LPT naciskasz czerwone kółeczko w rolisie szukasz eaproma wyskoczą Ci modele telefonów wybierasz ten co będziesz wgrywał eaproma i wyskoczy komunikat o tym zeby włączyć telefon. Musisz przytrzymać przycisk i jak zacznie sie wgrywać puść guzik. Musisz wyczuć moment:D Powodzenia
  • #28 1044480
    tomikgsm
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Co bedzie potrzebne:
    - Flasher Dejana 1.00, taki kabelek podlaczany do portu drukarki.
    - Kabelek M-bus konwerter.
    - Program Nokia DCT3 flasher by Rolis v 4.79 do zmiany oprogramowania

1). Aby wgrac EEPROM do telefonu, podlaczamy flasherem wylaczony telefon do kompa. Klikamy czerwone kółeczko (Write binary buffer to flash) w programie Nokia DCT3 flasher by Rolis v 4.79 .Wybieramy plik EEPROMa którego bedziemy wgrywac. Pojawi się takie okienko:

klikamy model telefonu do którego wgrywamy EEPROM i klikamy OK. Po pojawieniu się w dolnym pasku komunikaty "Press Power On shortly", kródko wciskamy górny przycisk w telefonie. Czekamy kilkanascie sekundi i EEPROM juz wgrany.

2). Kiedy pasek postepu dojdzie do konca, odlaczamy telefon od flashera. Po wgraniu EEPROMA wszystko sie kasuje, wiec trzeba ustawic kod IMEI itp. Wylaczamy telefon, wyjmujemy karte i podpinamy pod komputer kabelkiem M-Bus.

Wlaczamy telefon i w programie Nokia DCT3 flasher by Rolis wybieramy port (I) pod którym mamy podpiety kabelek i klikamy na Read(J), aby sprawdzic poprawna komunikacje miedzy kompem, a telefonem. W oknie programu pojawia sie informacje o naszej komórce (K), oraz zalozonych blokadach simlock (L) . Na poczatku trzeba ustawic IMEI, w tym celu wpisujemy kod IMEI odczytany z naklejki pod paterią i wpisujemy w okienko nad przyciskiem Update IMEI. Następnie klikamy Update IMEI. Teraz należy kliknąć "Open all", "SFR", oraz "Update FAID". Teraz telefon powinien działać prawidłowo.

EEprom jest to rodzaj pamięci w której są zapisane ustawienia twojego fona...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niestabilnym zasięgiem w zmodyfikowanym oprogramowaniu (soft 9.59 Elektro255) na telefonie Nokia, gdzie zasięg raz jest pełny, a chwilę później spada do 4 kresek. W odpowiedziach zalecane jest powrócenie do oryginalnego softu, który jest stabilniejszy i lepiej zarządza zasięgiem. Wskazano, że modyfikowane softy często mają dodatkowe funkcje, ale mogą powodować problemy z zasięgiem, zwłaszcza jeśli zawierają komponent MaDos, który jest często przyczyną słabego sygnału. Polecano użycie zmodyfikowanego softu bez MaDos-a, np. dostępnego na forum Pasja. Dyskutowano także o alternatywnych softach dla Nokii 3310, takich jak 6.33 by pawelc v1.00 oraz 7acus, które oferują różne funkcje i stabilność działania. Użytkownicy wymieniali doświadczenia z poprawianiem błędów w softach, wgrywaniem EEPROM-u za pomocą narzędzi typu Nokia DCT3 flasher by Rolis oraz modyfikacjami softu przy pomocy NokiX. Poruszono również temat możliwości programowego ustawiania wykazu i czasu rozmów, co jest trudne i wymaga ingerencji w pamięć flash telefonu. Wskazano na potrzebę stosowania odpowiednich narzędzi i procedur przy wgrywaniu EEPROM-u i softu, aby uniknąć problemów z działaniem telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA