logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

N 3310 gubi zasięg, dzwonki nie działają nawet przy maksymalnej głośności.

lojpek 08 Sty 2005 05:11 1814 5
REKLAMA
  • #1 1119772
    lojpek
    Poziom 12  
    Tak więc zacznę od tego iż jestem "szczęśliwym" posiadaczem nokii 3310. Dostałem od kkumpla za free jako "na części" ale chciałbym ją naprawić i żeby mi trochę posłużyła. Problem mianowicie jest taki :

- kreski zasięgu są wszystkie, raz pokazuje wszystkie raz żadnej, ale niezależnie od tego ile pokazuje to zasięg różnie łapie, wcześniej sprawdzałem na stanie konta (karta w heyah) i jak nie było gotowe to już wiedziałem że nikt mi strzałki nie puści, chociaż to czasami było trudne jak sprawdzałem zasięg przez stan konta. Jednym słowem zasięg jest wtedy kiedy się komórce podoba.

- druga sprawa to dzwonki, a raczej ringer, po prostu nie działa. Wibracja działa przy każdym dzwonku ale nawet jak na najwyższy poziom głośności ustawię to nawet nie zabrzęczy :/ ...

Z góry dziękuję za odpowiedzi, jestem początkujący, tydzień temu zacząłem flashować a jeśli chodzi o sprawy lutowania części to mam dwóch kumpli którzy się w to bawią :]
  • REKLAMA
  • #2 1119775
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Wydaje mi sie, ze jestes szczesliwym posiadaczem nokii po zalaniu :(
    Co do ringera to sprawa jest raczej dość prosta poniewaz wystarczy odnalezc pady dzwonka na plycie i odpowiedni pad polaczyc z odpowiednia nozka ukladu SMD w okolicach tych padow.

CO do zasiegu to temat rzeka - proponuje wcisnac szukaj > "3310+zasięg". Moze wystarczy podgrzac, moze swith, PA lub B200 (32kHz), moze jeszcze cos innego.

Probuj i dawaj znac - powodzenia.
    W razie co zapraszam na GG.
  • REKLAMA
  • #3 1122527
    lojpek
    Poziom 12  
    Tak więc zrobiłem na razie testy programami (tak jak na screenie):

-Nokia Diagnostic tool
    -DTC3 Repair Partner by neb v.3.2

i przy okazji chciałem się spytać co mam zrobić jak wyskakuje mi przy FAID "Invalid MSId for decoding" ?? Telefon był flashowany i wgrywany był eeprom (flash "elektro255 v.9.60" i eeprom do softu Elektro, z jego strony) przy okazji jak ktoś by chciał zaproponować wgranie virgin eeproma i orginalnego flasha to z góry mówię że nie działa bo sprawdzałem. Na razie chcę zdiagnozować problem żeby potem dać od razu jednemu z kumpli na przelutowanie odpowiednich elementów :] co do ringa to na pewno przelutuję i sprawdzę w poniedziałek. Z góry dzięki.
    Załączniki:
    • N 3310 gubi zasięg, dzwonki nie działają nawet przy maksymalnej głośności. test.jpg (97.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1122832
    lukas_legia
    Poziom 11  
    WITAM

SKĄD MOGĘ POBRAĆ TE PROGRAMY ? :

-Nokia Diagnostic tool
    -DTC3 Repair Partner by neb v.3.2

Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI. POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1124619
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Invalid MSID... bierze Ci sie stad, ze po wgraniu flasha prawdopodobnie nie policzyles "sum kontrolnych". W takim razie telefon powinien odrzucac wszystkie karty a juz napewno nie zlapie zasiegu.
    Do policzenia sum potrzebujesz interface MBUS oraz program "NKCALC" lub "Nokia Tool by Rolis" albo jeszcze inny (jest tego masa). Trzeba ustawic tzw FAID, IMEI oraz usunac Simlocka. Wcisnij >> "szukaj".
  • #6 1125111
    lojpek
    Poziom 12  
    lukas_legia:

wszystkie programy można znaleść na Google ... tlyko trzeba znać nazwy i poszukać :D ja tak z prawie każdym programem zrobiłem tylko trzeba chcieć i mieć czas ... jeśli nie masz zbyt dużo czasu to załączam poniżej :>

--------------------------------------------------------------------------------------

Przemyslaw:

Co do kabla to mam konwerter M/F Bus i do flashowania mam Dejana, zmieniam końcówki z jednego do drugiego. Co do opcji FAID to przeliczam sumy kontrolne, a raczej staram się możliwmi programami ... przedewszystkim "Nokia DCT3 flasher by rolis 4.79" ale także "NokTools by rolis 1.9", "DCT3 Knok Flasher ST Edition by Invisible", "DTC3 Repair Partner by neb v.3.2 " najczęściej w rolisie 4.79 i DTC3 Repair Partner by neb v.3.2 ... ale prawie za każdym razem (nie zawsze) wyskakuje po wciśnięciu Update FAID wyskakuje "Read error (Error: 955)" ale na dole pisze "FAID updated successful." pozatym przy "SW reset" to samo ale telefon resetuje ustawienia, simlocki zdjęte tylko ten zasięg i MSId. Co do tego to na telefonie któy flashowałem wcześniej kumplowi łapie zasięg bez problemu i nie resetuje się. U mnie nie resetuje się telefon ale zasięg jest sporadycznie łapany (na przykład dzisiaj o godzinie 20 przyszły mi SMS-y z godziny 12 i 15) jeśli ktoś się spotkał z tym problemem to proszę o pomoc :-) z góry wielkie dzięki :-)

taką ciekawostkę na koniec dam :
    http://www.in4.pl/komentarze.htm?kbt=N&news_id=6049
    Załączniki:
    • DCT3Repair32byNeb.rar (133.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NokTest.zip (263.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA