logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder MINI D1 - brak sygnału na wybranych kanałach, co robić?

ka-rule 07 Paź 2011 04:48 2753 3
REKLAMA
  • #1 10000891
    ka-rule
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich.

Posiadam antenę idealnie ustawioną do odbioru CP.
    Konwerter TWIN , przewód około 10m od sat do dekodera.
    Wszystko było ok , sygnał 100% górny pasek , a dolny ok 80%.
    Mimo ustawień , od dokładnie dnia 4 października po włączeniu dekodera pokazuje się komunikat "BRAK SYGNAŁU..." ale tylko na kanałach Polsat, Polsat 2 , TVN , TVN 7 i kilkunastu innych .

Nie wiem co może być przyczyną , sprawdzałem połączenie między talerzem a dekoderem i wszystko jest niby ok .
    Drugi dekoder jest taki sam i też odbiera CP, i jest wszystko ok.
    Dodam że standardowo na kanale 151 powinna być viva , a jest całkiem inny program , i tak samo jest z paroma innymi.

Dodatkowo kiedy dekoder jest włączony , i ustawiony jest np . na jeden z kanałów na którym widnieje "brak sygnału..." to po odłączeniu przewodu antenowego od dekodera i po ponownym podłączeniu (na włączonym dekoderze) programy powracają.

W CP powiedzieli że to na pewno antena, ale na drugim dekoderze wszystko jest ok , ta sama moc sygnału .

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10001178
    matzg
    Poziom 35  
    Ocena: 358
    Witam,
    Czy kanały Tvp1 i Tvp2 działają?
    Zamień dekodery miejscami jak dalej będzie brak sygnału to odłącz od instalacji (ten sprawny) dekoder napisz o rezultatach.
  • REKLAMA
  • #3 10008583
    irek19
    Poziom 33  
    Ocena: 275
    Uszkodzony dekoder.
  • #4 10012387
    ka-rule
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam , sprawdzałem na różne sposoby , co do kanałów TVP miałem problem z odbiorem tylko TVP 1 , TVP2 normalnie działało , okazało się że trzeba przekręcić konwerter , czyli u mnie delikatnie odchodzi od pionu i wszystko jest ok. Nikt z punktu CP nie wiedział co było przyczyną , ale zabieg pomógł, a co do dekodera wydaje się że jest w 100% sprawny .
    Dziękuję za zainteresowanie.

Pozdrawiam.

Temat można zamknąć.
REKLAMA