logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak sprawdzić, czy mam zewnętrzne IP od nowego dostawcy internetu?

Ignatius 31 Aug 2015 15:37 3867 16
ADVERTISEMENT
  • #1 14960824
    Ignatius
    Level 11  
    Od niedawna mam nowego dostawcę internetu. Do domu mam doprowadzony światłowód i łączę się poprzez terminal GPON (Huawei HG8240H), do którego ustawiań nie mam niestety dostępu.
    Pomimo, że wykupiłem usługę zewnętrzne IP wydaje mi się, że admin mi jej nie uruchomił.
    Stąd moje pytanie jak to można definitywnie sprawdzić?
    Czy np. zamknięte porty w utorrencie, brak możliwości postawienia serwera ftp czy serwera gier (widzianego przez inny komputer z internentu) pozwoli rozwiać wątpliwości?

A może jest jeszcze inny sposób?

Komputer ma przez terminal przyznany adres wewnętrzny 192.168.xx.xx, a adres IP rozpoznawany przez strony internetowe to 46.174.xx.xx. Na podstawie tego nie da się chyba odpowiedzieć na to pytanie?
  • ADVERTISEMENT
  • #2 14960836
    jimasek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Help: 3783
    Rate: 2674
    Ignatius wrote:

Komputer ma przez terminal przyznany adres wewnętrzny 192.168.xx.xx, a adres IP rozpoznawany przez strony internetowe to 46.174.xx.xx. Na podstawie tego nie da się chyba odpowiedzieć na to pytanie?

Właśnie że się da, adres 46.174.xx.xx powinien być nadawany przez terminal na interfejsie ethernet a w twoim wypadku tak nie jest. Huawei HG8240H działa cały czas jako router.
  • #3 14960864
    smario11
    Level 31  
    Help: 140
    Rate: 120
    jimasek wrote:
    Ignatius wrote:

Właśnie że się da, adres 46.174.xx.xx powinien być nadawany przez terminal na interfejsie ethernet a w twoim wypadku tak nie jest. Huawei HG8240H działa cały czas jako router.

Nie do konca prawda. Obecnie sie tak nie robi bo braklo ip. Owszem mozna terminal dac w bridge i przyznac ip zewnetrzne na terminal ale z maska /30 traci sie dwa ip a z wieksza maska nie daje sie dostepu zeby nie smiecic w sieci.
    Zreszta wystarczy ze klient bedzie mial uszkodzony router i potrafi siec rozlozyc. Robie oddzielnego vlana do klienta tez jest glupota.
    Robi sie tak ze terminal dostaje ip zewnetrzne po pppoe i robi sie DMZ na adres lokalny i klient sobie wpina swoj wlasy router i robi sobie przekierowania jak chce.
    Juz nie bede wspominac ze autor powinien sprawdzic czy ma porty odblokowane w firewallu i czy dobry ip wewnetrzny ma ustawiony
  • ADVERTISEMENT
  • #4 14960870
    jimasek
    Tak czy inaczej kolega @Ignatius musi to wyjaśnić z dostawcą internetu a nie u nas na forum.
  • #5 14960912
    Ignatius
    Level 11  
    Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
    Proszę tylko o doprecyzowanie (bo jestem laikiem) co znaczy
    Quote:
    Juz nie bede wspominac ze autor powinien sprawdzic czy ma porty odblokowane w firewallu i czy dobry ip wewnetrzny ma ustawiony

Firewall mam całkiem wyłączony, a co znaczy to drugie wyrażenie?
    We właściwościach połączenia internetowego mam ustawione, żeby komputer pobierał IP automatycznie.
  • #6 14960935
    bogiebog
    Level 43  
    Help: 2569
    Rate: 1528
    Ignatius wrote:

Pokaż wydruk z "tracert -d 8.8.8.8"
  • ADVERTISEMENT
  • #7 14960944
    Ignatius
    Level 11  
    Jak sprawdzić, czy mam zewnętrzne IP od nowego dostawcy internetu?

Domyślam się, że adres 46.174.30.1 to adres mojego providera.
    Czy jeśli mój adres pokazywany na http://whatismyipaddress.com/pl/moj-ip i adres providera jest inny to znaczy, że mam zewnetrzne IP?
  • Helpful post
    #8 14960953
    askr
    Level 35  
    Help: 302
    Rate: 363
    Kolega dostał router z zewnętrznym adresem IP.
    Jeśli chce, żeby usługi wymagające dostępu z zewnątrz działały (w łatwy sposób)- musi kupić swój router + switch, a następnie przycisnąć dostawcę, żeby wpisał adres tego drugiego routera do DMZ.
    Wtedy kolega Ignatius będzie już mógł sam zarządzać sobie portami etc.
  • #9 14960955
    Ignatius
    Level 11  
    Dziękuje bardzo.
    O to mi właśnie chodziło.
    Żeby zamknąć temat, jeszcze zapytam kogoś obeznanego czy ten terminal GPON (Huawei HG8240H) dla kogoś, kto ma do niego dostęp ma możliwość zarządzaniem portami?
    Tzn. czy jeśli bym poprosił administratora sieci o przekierowanie portu czy jest taka możliwość?
  • #10 14960972
    askr
    Level 35  
    Help: 302
    Rate: 363
    Jeśli to zwykły router (+modem światłowodowy) to tak.
    Lepiej jednak będzie jak zrobisz tak, jak proponowałem.
    Nie będziesz musiał wydzwaniać do operatora z każdą zmianą.
  • Helpful post
    #11 14961291
    jimasek
    Jak dla mnie to i tak robienie klienta "w bambuko" bo płaci za usługę publicznego IP które powinien mieć na interfejsie sieciowym modemu. Może wtedy robić sobie z nim co chce i jak chce.
  • #12 14961616
    Ignatius
    Level 11  
    jimasek wrote:
    Jak dla mnie to i tak robienie klienta "w bambuko" bo płaci za usługę publicznego IP które powinien mieć na interfejsie sieciowym modemu. Może wtedy robić sobie z nim co chce i jak chce.

No właśnie! Porównując np. z neostradą którą miałem jeszcze niedawno i mogłem na ruterze ustawić praktycznie wszystko nie wygląda to najlepiej.
    Jestem jednak dobrej myśli, że dogadam się z administratorem, bo teraz po tłumaczeniu, wiem na czym stoję.
    Jeszcze raz serdecznie dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie.
  • ADVERTISEMENT
  • #13 14962419
    smario11
    Level 31  
    Help: 140
    Rate: 120
    Jakie robienie klienta w bambuko. Ma zewnetrzny IP? Ma i moze sobie robic z nim co chce. Problem szukany na sile.
    Neostrada tez robi ludzi w bambuko bo przeciez jakies PPPoA musze wpisac a ja nie chce. Chce miec odrazu IP zewnetrzny na routerze a mam jakies PPPoA.
    Autor powinien dostac od operatora jak ma swoj router skonfigurowac zeby miec publiczny IP
  • #14 14963583
    jimasek
    Wszystko zależy od punktu siedzenia a w twoim wypadku wiadomo po której jesteś stronie mocy. Wyraziłem tylko swoje zdanie w tym temacie czego zabronić mi nie możesz.
  • #15 14997871
    Ignatius
    Level 11  
    Piszę z opóźnieniem, ale wszystko już jest wyjaśnione.
    Po upewnienie się, że mam zewnętrzne IP, poprosiłem administratora o przekierowanie portów na terminalu i wszystkie usługi i programy działają prawidłowo.
    Temat do zamknięcia.
  • #16 14997932
    jimasek
    Cieszymy się że sprawa rozwiązana pozytywnie. W razie problemów zapraszamy ponownie na forum. Zamknij wątek.
  • #17 14998215
    Ignatius
    Level 11  
    Jak to zwykle bywa - najlepiej było zapytać u źródła - czyli swojego providera.
    A ja zadałem pytanie na forum i otrzymałem odpowiedź za co jeszcze raz dziękuję.

Topic summary

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące sprawdzenia, czy ma zewnętrzne IP od nowego dostawcy internetu, korzystając z terminala GPON (Huawei HG8240H). W odpowiedziach podano, że adres IP 46.174.xx.xx powinien być nadawany przez terminal, a jego brak może sugerować, że administrator nie aktywował usługi zewnętrznego IP. Użytkownik został poinstruowany, aby skontaktować się z dostawcą w celu uzyskania zewnętrznego IP oraz przekierowania portów, co umożliwiłoby korzystanie z usług wymagających dostępu z internetu. Po wyjaśnieniach i potwierdzeniu posiadania zewnętrznego IP, użytkownik z powodzeniem poprosił administratora o przekierowanie portów, co rozwiązało jego problemy.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT