logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Listwa LED 20 diod - nietypowe połączenie, jak naprawić i zrozumieć schemat?

silver206 09 Paź 2011 12:26 2561 7
REKLAMA
  • #1 10008283
    silver206
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Mam niedziałające światło 3 stop i nie mogę odtworzyć schematu :(
    Wszystko przez korozję i uszkodzenia.
    Co ustaliłem: listwa ma 4 sekcje połączone szeregowo ale w każdej sekcji diody (czerwone fluxy) są połączone równolegle (!) (5 sztuk w sekcji)
    Zwykle ledy łączy się inaczej - szereg kilku ledów + rezystor to jedna sekcja a takie sekcje podłącza się do zasilania równolegle.
    Dodatkowo na płytce była dioda przy pinie zasilania (spłonęła) i 5 rezystorów smd po 47 ohmów każdy (oznaczenie 470).

Pytanie: co sądzicie o takim niestandardowym połączeniu (równolegle - szeregowym), dlaczego zastosowano takie rozwiązanie?, jak mogły być połączone rezystory i dlaczego jest 5 rezystorów a nie np 4 - po 1 dla każdej sekcji?
    Może ktoś spróbuje na podstawie opisu narysować schemat tej listwy :idea:
    Zniszczone ścieżki zastąpię przewodami i lampka jeszcze podziała :)
  • REKLAMA
  • #2 10008307
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1539
    silver206 napisał:
    Pytanie: co sądzicie o takim niestandardowym połączeniu (równolegle - szeregowym), dlaczego zastosowano takie rozwiązanie?, jak mogły być połączone rezystory i dlaczego jest 5 rezystorów a nie np 4 - po 1 dla każdej sekcji?

Takie rozwiązanie jest powszechnie stosowane w masowej produkcji. Zmniejsza koszty produkcji i upraszcza płytkę drukowaną. Warunkiem prawidłowej pracy jest użycie identycznych diod LED w całej gałęzi.
  • REKLAMA
  • #3 10008326
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 785
    Spróbuj narysować przypuszczalny schemat rozwiązania,
    może coś uda się ustalić.
    Z obecnych niepełnych danych wynika że na każdą diodę,
    przypadałby prąd ~50mA.

Warto sprawdzić ile diod ocalało...
  • REKLAMA
  • #4 10009728
    silver206
    Poziom 13  
    wszystkie diody jeszcze są sprawne. :!:
    Schemat listwy pasuje mi taki:
    Listwa LED 20 diod - nietypowe połączenie, jak naprawić i zrozumieć schemat?
    Nie mogę dojść jak oryginalnie są połączone rezystory 47R (5 szt) bo korozja zeżarła cienkie ścieżki i nic mi nie pasuje ale podejrzewam że konstruktorowi chodziło o zapewnienie większej mocy rezystora ograniczenia prądu przy małych wymiarach. :idea:

Proszę o opinię czy układ jest poprawny i czy moje obliczenia wartości rezystora (użyłem kalkulatora z sieci) są prawidłowe: R = 68R/1W (założyłem że czerwony flux pracuje przy ok. 20 mA)
  • REKLAMA
  • #5 10009861
    goldi74
    Poziom 43  
    silver206 napisał:
    (założyłem że czerwony flux pracuje przy ok. 20 mA)

A jaki założyłeś spadek napięcia na diodzie LED?
  • #6 10010799
    silver206
    Poziom 13  
    2V jak to w czerwonych diodach bywa :)
    do obliczeń brałem też 14V bo w instalacji samochodu to normalne napięcie przy pracującym silniku.
  • #7 10010832
    goldi74
    Poziom 43  
    No to przy tych założeniach rezystor 68Ω jest dobrze wyliczony.
  • #8 10344525
    silver206
    Poziom 13  
    Uszkodzone ścieżki zastąpiłem przewodami, poprawiłem podejrzane punkty lutownicze, wlutowałem diodę 1N4007 i diody zaświeciły pięknym, czerwonym światłem :D
    W naprawie bardzo przydatna była lupa :)

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z niedziałającą listwą LED, która składa się z czterech sekcji połączonych szeregowo, z diodami (czerwone fluxy) połączonymi równolegle w każdej sekcji. Z powodu korozji i uszkodzeń nie mógł odtworzyć schematu. Uczestnicy dyskusji zauważyli, że takie połączenie jest powszechnie stosowane w produkcji, co obniża koszty i upraszcza projekt płytki. Użytkownik zaproponował schemat, ale miał trudności z ustaleniem połączenia rezystorów 47Ω. Po obliczeniach dotyczących wartości rezystora, które uwzględniały spadek napięcia na diodach, użytkownik naprawił listwę, zastępując uszkodzone ścieżki przewodami i lutując diodę 1N4007, co przywróciło działanie diod.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA