logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zastąpić czarną kropkę w układzie listwy diodowej LED?

29 Gru 2007 19:22 1287 8
REKLAMA
  • #1 4637361
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 4637916
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Pod tą czarną kropką kryje się bliżej nie zidentyfikowany układ. Zresztą i
    tak nie kupił byś takiego w sklepie bo ten jest zapewne robiony pod
    konkretne zamówienie. Zostaje budowa samemu jakiegoś układu.
    Ewentualnie można rozpracować jak idą połączenia w tym układzie co
    masz i próbować przerobić na więcej LED.
  • #3 4639669
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4641554
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    A co chcesz jeszcze się dowiedzieć.

Nie przerobisz aby podłączyć 30-40 led
  • REKLAMA
  • #5 4641704
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Jest możliwe wysterowanie większej ilości diod LED, ale tylko w wersji stacjonarnej.

Zamiast istniejącej diody należy podłączyć diodę LED ( z odpowiednio dobranym rezystorem) transoptora np.CNY 17-4. Jego tranzystor może załączać dwie równolegle połączone gałęzie, złożone z czterech szeregowo połączonych diod LED (rezystory szeregowe!). Można go również wykorzystać do sterowania klucza większej mocy.
    Uwaga.
    Układ sterownika zasilany jest z 3V, natomiast układ wykonawczy może być zasilany z 12V.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #6 4643561
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4646056
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Witam , dawno temu przerabiałem taki układ z lampki rowerowej i oto moje spostrzeżenia : wymontowałem czerwone diody i wstawiłem niebieskie - układ od razu uszkodziłem , uszkodziły się wszystkie wyjścia z układu .Postanowiłem w nowym układzie zamontować 4 tranzystory (lampka miała 4 wyjścia) i po 2 rezystory do każdego tranzystora , całość odpowiednio połączyłem , co dało mi możliwość podłączania diod jakie tylko chciałem , efektem tego było oklejenie roweru neonami z przodu , z tyłu, od spodu ,a całość zasilał żelowy akumulatorek 6v , układ działa sprawnie od ponad roku . Myślę ,że mógłbyś zastosować małe tranzystorki i podłączyć je do wyjść z układu scalonego twojej lampki , w zależności czy lampka ma wspólny + czy też - dla diod to odpowiednio musisz użyć tranzystorów npn lub pnp do sterowania.
  • #8 4646164
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4646580
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Jak napisałem wcześniej pierwsza lampka poszła z dymem, kupiłem drugą i tą przerobiłem, nie mogę podać schematu , bo nie wiem jakie masz wyjścia z układu . Musiałbyś rozrysować układ diod i jak są połączone czy z jednej strony do plusa wszystkie czy też wszystkie z jednej strony do minusa ,a z drugiej do układu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem identyfikacji i zastąpienia nieznanego układu scalonego oznaczonego czarną kropką na płytce z lampki rowerowej z diodami LED. Układ ten jest prawdopodobnie niestandardowy, wykonany na zamówienie, co utrudnia jego zakup i wymaga samodzielnej konstrukcji lub modyfikacji istniejącego schematu. Proponowano zastosowanie transoptora CNY17-4 do sterowania większą liczbą diod LED (30-40 sztuk) z odpowiednimi rezystorami, umożliwiając podział prądu i sterowanie większym obciążeniem. Wskazano również możliwość zastąpienia oryginalnego układu czterema tranzystorami (np. NPN lub PNP w zależności od wspólnego bieguna diod) wraz z rezystorami, co pozwala na samodzielne sterowanie diodami o dowolnym kolorze i liczbie. Podkreślono konieczność rozrysowania połączeń diod i określenia, czy mają wspólny plus czy minus, aby dobrać odpowiedni typ tranzystorów i zaprojektować układ. Zwrócono uwagę na różnice napięć zasilania układu sterującego (3V) i wykonawczego (12V). Brak dostępnych schematów wymaga indywidualnego podejścia i analizy istniejącego układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA