logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pamięć DDRAM. Płyta ECS K7S5A. Jaką pamięć kupić?

ajek 02 Gru 2004 15:29 1371 8
REKLAMA
  • #1 1030532
    ajek
    Poziom 15  
    Witam
    Mam ECS K7S5A zamierzam kupić pamięć do niej DDR i teraz nie wiem jaką 266 mhz kręci płyta ale wolałbym kupić 333 mhz albo nawet 400 mhz kiedyś jakbym miał coś lepszego to przerzuciłbym sobie te kości a pytanko ile % że to zadziała że ta płyta zakręci np. 333 mhz (wiem że będą kości pracować na 266 mhz to normalne).
    Za podpowiedzi dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1030567
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Po pierwsze - bardzo nie lubię tej płyty (K7VZA miałem i byłem zadowolony, K7S5A - szybko się jej pozbyłem).
    Po drugie - możesz kupić nawet pamięć 999MHz :D i jeśli będzie miała pracować na 266MHz, to nie będzie problemu. Po prostu jej możliwości nie zostaną wykorzystane.

Jeśli zamierzasz kiedyś wymienić płytę, a pamięć zostawić, to kup kości 400MHz.[/img]
  • REKLAMA
  • #3 1030700
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10263
    WidgetSW - czemu nie lubisz tej płyty? czytałem wiele opini o niej tak pochlebnych jak i nie, ale skad to wynika i jak sie to ma do jej popularności?
  • REKLAMA
  • #4 1030930
    ajek
    Poziom 15  
    Witam
    Ghost koleś ma rację te płyty są do dupy może jak masz ver 5.0 czy jak to tam idzie tomoże jeszcze ale też ciężko ja mam kompa do pracy w internecie ECS i Durona 850 pamięć robie bo karta telewizyjna zabiera przy pracy ok.40%(sama karta) także przy dwóch kościach 256 i 64 SDRAM komp ma zero rezerwy pamięci narazie walnę sobie 256 DDR 333 mhz albo 400mhz a potem dokupię bo jeszcze jeden bank mam wolny. Tej płytki bronią goście bo idzie na niej pokręcić ale często resety wali komp przy niewielkim overlocku ja osobiście gdybym w jakieś konkretne gry pociskał to już dawno kosz by był z tym ECS ale jak do netu to jest spoko.A więc 333 czy 400mhz???????????
  • #5 1033118
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Ajek ma racje : ECS K7S5A to złom!!!!!!!!!!!!!!!
    A jak się na niej coś podkręci, to się wiesza i resetuje.

A kości już pisałem - 400MHz !!!!!!!!!
  • #6 1033205
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Różnica w cenie 333 i 400 jest znikoma więc wybór jest oczywisty. Mam tylko jedną radę - kup jekiąś porządną tą pamięć. Nieraz miałem problem że komp chodził pół roku spoko a potem wykrzaczał się. Pozmianie na lepsze pamięci było wszystko oki. Stara pamięć na testach (m.in memtest) była w porządku (na innym kompie chodzi bez problemu) - na ECS miała problemy. Nie mam pojecia dlaczego tak się robi ale miałem dowody że się krzaczy.
  • REKLAMA
  • #7 1035784
    ajek
    Poziom 15  
    Witam
    Jak się krzaczy to wyrzutnia kupuję 400mhz i finito.Niedługo Ecs i tak zmienię także to nie istotne co proponujecie zamiast K7 żeby też za drogo nie było mam Durona 800 socket A a reszta będzie pasować bez problemu.Pozdrawiam
  • #8 1035833
    Mel
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jak pamięć nie ruszy to zaktualizuj bios na najnowszy ponieważ dopracowali obsługe w końcu. Miałem 256DDR 333 i płyta piszczała tylko po włożeniu do obejętnie którego slotu, a po aktualizacji biosu na najnowszy chodzi jak złoto :)
    A z tańszych płyt to coś na nforce2 np. asus a7n8x-x albo też gigabyte 7nf-rz lub asrock. Wszystki są w granicach 200zł.
  • #9 1036029
    ajek
    Poziom 15  
    Witam
    NOOOOOOO Mel widze że masz mnie za amatora jadę na honeyu X także nie obawiaj się a za pomoc w temacie płyty dziękuję.Apropos bios wgrywałem 3 razy na tej płycie honey chappo i honey spowrotem.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru pamięci DDR do płyty głównej ECS K7S5A, która nominalnie obsługuje pamięć 266 MHz. Użytkownicy zalecają zakup kości o wyższej częstotliwości, np. 333 MHz lub 400 MHz, z uwagi na możliwość późniejszej migracji do lepszej płyty bez konieczności wymiany pamięci. Płyta ECS K7S5A jest oceniana jako mało stabilna, szczególnie przy próbach podkręcania, co skutkuje resetami i zawieszaniem systemu. Zaleca się aktualizację BIOS-u do najnowszej wersji, co poprawia kompatybilność i stabilność pracy pamięci DDR. Różnica cenowa między pamięcią 333 MHz a 400 MHz jest niewielka, dlatego rekomendowany jest zakup kości 400 MHz, najlepiej wysokiej jakości, aby uniknąć problemów ze stabilnością. W kontekście przyszłej wymiany płyty sugerowane są modele oparte na chipsecie nForce2, takie jak Asus A7N8X-X, Gigabyte 7NF-RZ lub Asrock, które są kompatybilne z procesorem Duron 800 na socket A i oferują lepszą stabilność oraz możliwości podkręcania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA