logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowe rewelacje w fizyce i nie tylko

GSM 09 Paź 2011 21:55 3596 14
REKLAMA
  • #1 10010682
    GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Witam,

oglądałem dzisiaj na TV4 polską edycję programu Dragon's Den.
    Jeden z występujących przedsiębiorców próbujący pozyskać źródło finansowania swojego projektu darmowej energii podzielił się z publiką adresem swojej strony internetowej. Opisuje on na niej swoje odkrycia naukowe.
    Nie podejmuje się recenzowania czy też oceniania jej,
    jednakże uważam, iż materiały w niej zawarte są co najmniej... ciekawe. :D

Proponuję zapoznać się z nią, mi to bardzo poprawiło humor.
    http://sensacjenauki.manifo.com
    Autor stworzył jeszcze jedną i widać tworzy też trzecią stronę:
    http://sensacjenauki2.manifo.com/
    http://sensacje-nauki-3.manifo.com/

Życzę przyjemnej lektury i zachęcam do dyskusji. :wink:

Pozdrawiam,
    GSM
  • REKLAMA
  • #2 10010771
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 240
    dawno się tak nie uśmiałem ze śmiechu......
  • #3 10010826
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Hmmm wszedłem z zamiarem ustosunkowania się do jego sensacji jednakże po wstępnej analizie darowałem sobie, bo w zasadzie wymagałoby to zanegowania wszystkiego co tam się znajduje.
    Ze swojej strony chętnie wyślę autorowi w prezencie zeszyt, pióro, sympatyczny atrament i lustro, aby mógł swoje rewelacje zapisać dla potomnych (analogia do Kopernika dla niekumatych ;) ).
  • #4 10018835
    Rindiglas
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Heh a najbardziej przykre w tym wszystkim jest to, że znając życie może nawet uda mu się kogoś naciągnąć na to "finansowanie badań". Swoją drogą gość miał rację co do poziomu intelektualnego młodzieży mówiąc, że "wiedza wyniesiona z gimnazjum w zupełności wystarcza...", dokończyć by to zdanie jednak należało "... do obalenia tak marnych teorii". Zawsze mnie zastanawiało dlaczego ludzie, którzy "obalają" zasady nauki robią to w tak marny i prostolinijny sposób? Przecież można włożyć w to trochę wysiłku/wiedzy/erudycji żeby faktycznie stworzyć jakieś "rewelacje", które okazałyby się błędne po pięciu minutach a nie sekundach głębszego zastanowienia się nad sprawą.
  • #5 10019677
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Rindiglas napisał:
    Zawsze mnie zastanawiało dlaczego ludzie, którzy "obalają" zasady nauki robią to w tak marny i prostolinijny sposób

Z całym szacunkiem, ale jeśli ktoś zna i ROZUMIE wyższą fizykę/matematykę to potrafi także sam zrozumieć, że rewelacje te nie mają racji bytu, wystarczy popatrzeć po wykształceniu większości "wynalazców" aby zrozumieć skąd wynikają ich rewelacje. :)
  • REKLAMA
  • #6 10029167
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 504
    GSM napisał:

oglądałem dzisiaj na TV4 polską edycję programu Dragon's Den.
    Po takiej lekturze to tęsknię za Polską edycją Polskiego programu "SONDA"
  • #7 10030543
    GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    zimny8 napisał:
    Po takiej lekturze to tęsknię za Polską edycją Polskiego programu "SONDA"

Za Wikipedią (Link):
    Cytat:
    Od 2 września 2011 powtórki "Sondy" regularnie emitowane były/są od poniedziałku do piątku o 18:30 na antenie TVP Historia.

:wink:

Pozdrawiam,
    GSM
  • REKLAMA
  • #8 10063429
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1051
    Gdzie na tej stronie znajduje się rewelacja z programu telewizyjnego? Żeby nie szukać wsród całej masy ufopodobnych i spikowodziejowych pomysłów na świat.
    Osobiście spodobała mi się teoria Antykopernikańska - aż się prosi zapytać o numer do dilera :D
  • #10 10087598
    twardypt91
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Dla mnie "najleprzy" i tak będzie transformator napięcia stałego ;)
  • #11 10087639
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Jeżeli takie coś jest na pograniczu nauki to ja się boję myśleć jakie głupoty są dalej od tej granicy.
  • #12 10088568
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Rozpiska na temat "Kopernik się mylił?" położyła mnie na łopatki...
  • #13 10088637
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Chyba zgłoszę dla Google stronę jako szkodliwą - nie w sensie dla komputera ale dla czytających :)
  • REKLAMA
  • #14 10090035
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 10091280
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1191
    Nie wiem co facet pali, ale Palikot powinien walczyć o legalizację tego środka... :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy programu "Dragon's Den", w którym przedsiębiorca prezentuje projekt darmowej energii oraz swoje odkrycia naukowe na stronach internetowych. Uczestnicy forum wyrażają sceptycyzm wobec jego teorii, wskazując na brak solidnych podstaw naukowych oraz na niską jakość argumentacji. Krytyka koncentruje się na poziomie intelektualnym młodzieży oraz na tendencyjności w obalaniu zasad nauki. Wiele komentarzy ma charakter humorystyczny, a niektórzy użytkownicy sugerują, że materiały te są bardziej odpowiednie jako żart niż poważna nauka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA