logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brudny fartuch w pralce - czym wyczyścić?

W.Wojtek 10 Paź 2011 01:20 46021 8
REKLAMA
  • #1 10011248
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Banalne.
    Fartuch w pralce zrobił sie czarny, plamiasty. Żadne dostepne środki nic nie dały.
    Nie przeszkadza ale fatalnie wygląda.
    Jest jakis tajny sposób oprócz wymiany na nowy??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10011591
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    W.Wojtek napisał:
    Jest jakis tajny sposób oprócz wymiany na nowy??

Nie ma.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10012845
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 10013494
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Z preparatmi chloru próbowałem ale bez zamaczania.. Zobaczymy..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10013578
    Jowisz
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Ja zamaczam w rozcieńczonym z wodą 1:1.
    Po pierwsze dlatego, że płynu jest z automatu więcej i łatwiej w nim zanurzyć fartuch. Po drugie dlatego, że z reguły namaczam na noc, a kilka moczonych w zbyt mocnym roztworze już mi się skurczyło;)
    Może wada gumy, ale fartuch praktycznie nie do użytku(choć czysty).
  • #6 10013967
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 10014226
    Jowisz
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Przy sporym przerobie(w tysiącach) sprzętu zwiezionego z Niemiec, nie będę sprzeczał się jak to działa, ale pewnie nie chodzi o wodę.
    Może i niektóre fartuchy za długo leżały, ale na pewno były "sfilcowane" po wyjęciu i nie dały się rozciągnąć.
    Myślę, że Twój sposób jest szybszy, ale ja nie mam głowy do pilnowania fartucha jak jajka(żeby nie wyszedł na twardo);) stąd ta sugestia.
  • #8 10061083
    Polarnik1
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Te plamy mogą pochodzić od grzybów- pleśni, gdzieś czytałem nt. zmywarek, że te plamy na elementach gumowych od nich pochodzą. Spece z branży zalecają wymianę na nowe.
  • #9 11301668
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    No i znalazłem sposób...
    Znalazłem taki psikacz "Savo" charakterystycznej flaszy .
    No Dżin z tej flaszy na bazie chloru po 3 psikaniu i wytarciu szmatką doprowadził do prawie nowości . W niektórych miejscach zostały lekko szarawe plamy ale o niebo lepiej. Trochę wody poszło na płukanie ale zapach się ulotnił.
    No bez rozbierania!

Podsumowanie tematu

✨ Fartuch w pralce, który stał się czarny i plamiasty, można wyczyścić na kilka sposobów. Użytkownicy sugerują demontaż fartucha i zanurzenie go w roztworze chloru, takim jak ACE, na kilka godzin, co przynosi dobre rezultaty. Alternatywnie, można użyć preparatu "Savo" na bazie chloru, który również skutecznie poprawia wygląd fartucha bez potrzeby jego demontażu. Warto jednak pamiętać, że niektóre plamy mogą być spowodowane pleśnią, co może sugerować konieczność wymiany fartucha na nowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA