logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG F4WV508S2E Jak naprawić naderwany fartuch w pralce – czym skutecznie uszczelnić?

szczukot 15 Wrz 2025 20:11 621 16
REKLAMA
  • #1 21691029
    szczukot
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    Rozwalił mi się fartuch w pralce LG, no i cieknie podczas prania. Nie ma ubytku - jest naderwany. Nie można go np. przekręcić, aby to było na górze, bo jest niesymetryczny. Nowy (i to jak sam wymienię) to koszt z 500 zł - przesada. Macie może pomysł, jak to spróbować załatać? Jakiś traker + klej? Może np. zrobić obejmę z blaszki aluminiowej? Nie wiem, co może się sprawdzić, a nie chcę rozwalić bardziej.

Pęknięcie fartucha w pralce LG pokazane z bliska

PS.
    W sumie trochę wygląda mi to na jakąś wadę produkcyjną. Bo jak widać, on raczej nie został przez kogoś naderwany, tylko jakby wyskoczył z obręczy (jest wygięty niżej). Ale pralka ma z 3 lata - nie wiem, czy jest sens reklamować.
  • REKLAMA
  • #2 21691033
    olekt2002
    Poziom 31  
    Ocena: 500
    Nic nie zrobisz. Możesz reklamować, ale słabe szanse.
  • #3 21691051
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Model pralki kolega łaskawie poda. Tylko wymiana wchodzi w grę.
  • #4 21691057
    szczukot
    Poziom 14  
    LG F4WV508S2E

Zdejmę obejmę i naciągnę tak, aby w tym miejscu się tak nie zaginała. Zobaczymy czy się da i czy coś pomoże. Na pewno inaczej się ułoży w tym miejscu to naderwanie.

Pęknięta uszczelka drzwi w pralce LG, widoczne uszkodzenie gumy.

Najbardziej zastanawiam się nad taką łatką - zagięta blaszka aluminowa rzędu 0,5 mm. I ewentualnie oblanie tego klejem aby nie było szczelin.
  • REKLAMA
  • #5 21691083
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 707
    Net pokazał 2 opcje - pewnie sam szukałeś...
    Tesa sugru - nic nie wiem, choć się chwalą właśnie fartuchem pralki.
    Naprawiony fartuch pralki z żółtym materiałem uszczelniającym przy otworze bębna
    Loctite 406 plus aktywator sf7239
    Z Loctite'a zdarzało mi się korzystać w nietypowych przypadkach z dobrym skutkiem, ale zawsze było drogo :(
    Tu myślałem o wyjęciu i krok za krokiem pracowicie kleić zgodnie ze sztuką i opisem producenta.
    Można zadzwonić do Woronko.
    A wygląda jak posiekana jakimś narzędziem przy montażu.
    Jednak jak chcesz włączyć pranie i wyjść - chyba szukałbym nowego oryginału.
    Btw. kiedyś były podpalane łatki wulkanizacyjne na gorąco ;)
  • #7 21691192
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6874
    szczukot napisał:
    Nowy (i to jak sam wymienię) to koszt z 500 zł - przesada.

Nie wiem gdzieś szukał, ale nowy ori jest do kupienia bez problemu za niewiele ponad 200zł.

gklub napisał:
    Z Loctite'a zdarzało mi się korzystać w nietypowych przypadkach z dobrym skutkiem, ale zawsze było drogo

Jakieś 60% ceny nowego elementu i brak gwarancji szczelności po takich naprawach.

Kenworth 18 napisał:
    A może występuje zamiennik fartucha

Nie występuje.
  • #8 21691296
    szczukot
    Poziom 14  
    gklub napisał:
    Net pokazał 2 opcje - pewnie sam szukałeś...
    Tesa sugru - nic nie wiem, choć się chwalą właśnie fartuchem pralki.

Tak - ten pierwszy widziałem - tego drugiego nie.
    Zastanawiam się, czy to nie jest dokładnie to samo co znana poxilina

Dodano po 56 [sekundy]:

Kenworth 18 napisał:
    A może występuje zamiennik fartucha w akceptowalnej cenie, ale nie znając modelu pralki to nie wiele można pomóc tak naprawdę: https://north.pl/baza-porad/oznaczenia-tabliczka-znamionowa-lg/

Podałem model wcześniej.

Dodano po 19 [minuty]:

mrice napisał:
    szczukot napisał:
    Nowy (i to jak sam wymienię) to koszt z 500 zł - przesada.

Nie wiem gdzieś szukał, ale nowy ori jest do kupienia bez problemu za niewiele ponad 200zł.

Dobra - jest do kupienia za 230 z przesyłką.
    Mam nadzieję, że wytrzyma dłużej niż pierwsza,
    Szczegółnie, że nie do końca wiadomo co to jest, bo napisane "zamiennik" - od innego modelu to czy jak.
  • #9 21691332
    mrice
    Moderator AGD
    szczukot napisał:
    Mam nadzieję, że wytrzyma dłużej niż pierwsza,

To jest typowe uszkodzenie mechaniczne, nie wina elementu :)
  • REKLAMA
  • #10 21691347
    szczukot
    Poziom 14  
    Zerknij na drugie zdjęcie. To chyba nie wina naderwanego w środku ręcznie fartucha, tylko mocno naciągnietej w tym miejscu uszczelki. Tak mi to wygląda. I tam cały czas było naprężenie.
  • REKLAMA
  • #12 21693046
    szczukot
    Poziom 14  
    Tak z ciekawości zdjąłem tylko obejmę i "wyprostowałem/rozciągnąłem" to zagięcie które widać na drugim zdjęciu. I bez nakłądania obejmy zrobiłem pranie. Woda pociekłą ale kilka razy mniej niż wcześniej.
  • #13 21693363
    mrice
    Moderator AGD
    szczukot napisał:
    To chyba nie wina naderwanego w środku ręcznie fartucha

Coś z prania było przytrzaśniete między fartuhem a szkłem, podczas prania bardzo mocno było ciśgnięte i oto efekt.

szczukot napisał:
    zrobiłem pranie.

Nie kombinuj, zamó fartuc, wymień i będzie po temacie.
  • #14 21695987
    szczukot
    Poziom 14  
    Założyłem "obejmę" z blaszki aluminiowej i nie kapie :D
    Ale i tak wymienię, bo jak jakiś ciuch zaczpi o nią lub wpadnie do środka to może porwać ubania.
  • #16 21698184
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Oryginalny miał jakieś dodatkowe rurki itp? Jeżeli nie to powinien pasować skoro występuje jako zamiennik.
  • #17 21698197
    szczukot
    Poziom 14  
    Rurki dwie jak w większości. Więc tu bez problemu. No założę i zoabzcę czy passuje w 100% wymairem itp.

Podsumowanie tematu

✨ W pralce LG F4WV508S2E doszło do naderwania fartucha, co powoduje przeciekanie podczas prania. Uszkodzenie nie jest ubytkiem materiału, lecz wynika z mechanicznego naprężenia i wygięcia fartucha, które prawdopodobnie powstało na skutek naciągnięcia uszczelki lub wadliwego montażu. Wymiana oryginalnego fartucha to koszt około 230-500 zł, co dla użytkownika jest zbyt wysoką kwotą. Próby naprawy obejmowały rozciągnięcie i wyprostowanie fartucha poprzez zdjęcie obejmy oraz zastosowanie prowizorycznej obejmy z blaszki aluminiowej, która skutecznie zatrzymała przeciekanie. W dyskusji pojawiły się sugestie użycia klejów takich jak Loctite 406 z aktywatorem lub Tesa Sugru, jednak naprawy klejowe są ryzykowne i mogą nie zapewnić trwałej szczelności. Zamienniki fartucha są dostępne, ale ich kompatybilność i trwałość są niepewne. Ostatecznie zalecana jest wymiana fartucha na nowy oryginalny element, gdyż uszkodzenie ma charakter mechaniczny, a naprawy tymczasowe mogą być tylko doraźnym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA